StoryEditorOCM
Dalmacijamariji jović nagrada za životno djelo

Vijećnici Županijske skupštine izglasali godišnja priznanja

Piše Ojdana Koharević
31. ožujka 2016. - 16:25
Sapunar_Petroslav

Vijećnici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije glasali su za najviša priznanja zaslužnim pojedincima, ustanovama i udrugama, a među ovogodišnjim dobitnicima je i Ivan Ugrin, novinar i urednik u Slobodnoj Dalmaciji.

Nagradu za životno djelo Županija će posmrtno dodijeliti Mariji Jović, majci Josipa Jovića, hrvatskog redarstvenika, junaka hrvatskog Domovinskog rata, koji je među prvima stao na branik domovine i dao život za Hrvatsku.

Za nagradu za životno djelo predložen je i znanstvenik prof. Mate Matas, te svećenik msgr. Mile Vidović.

Časna sestra Darija Ivka Bota, pjesnik, pripovjedač, esejist, Ivan Grljušić, naš kolega, novinar i urednik Ivan Ugrin, sportašice Ana i Lucija Zaninović, dobili su osobne županijske nagrade.

Najveće županijsko priznanjem bit će dodijeljeno i članovima Plivačkog kluba 'Cipal' iz Splita koji okuplja plivače sa svim oblicima tjelesnog invaliditeta s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Među nagrđenima su i Sinjsko pučko kazalište, vrgoračka udruga "Osmijeh" Udruga veterana i prijatelja 141. brigade Hrvatske vojske kao i Udruga "Slivno".

Kako je na sjednici najavio Petroslav Sapunar, predsjednik Županijske skupštine, najviša županijska priznanja dodijelit će se na svečanoj sjednici Županijske skupštine, uz Dan Splitsko-dalmatinske županije 14  travnja..

Izglasavanju  najviših županijskih priznanja prethodila je rasprava u kojoj nitko nije imao primjedbe na ovogodišnje dobitnike, već je želja nekih vijećnika da se broj dobitnika poveća.

Vijećnik Robert Vukić zalagao se da nagradu ove godine dobije Lions klub iz Splita pa da se taj prijedlog uvsrti kao amnadman no to nije moguće.

Inače, vijećnike su u aktualnom satu zanimala komunalna i zdravstvena pitanja. Tako se vijećnik Ante Ćaleta (SDP) po tko zna koji put zalago za pristupnu cestu pristaništu u Trogiru, a problem je nastao kada trogirski vijećnici nisu izglasali pet milijuna kuna za otkup zemljišta.

– Doista ste u pravu, vijećnici nisu podržali izdvajanje 5 milijuna kuna za otkup zemljišta to pristaništa u Trogiru, no nadam se da ćemo pronaći pozitivno rješenje. Bude li trebalo otići ćemo i na Gradsko vijeće kako bi im prezentirali dobre strane projekta – pojasnio je zamjenik župana Ante Šošić.

Vijećnica Danica Baričević (HDZ) pitala je kad će konačno proraditi sportska dvorana u Supetru, a pročelnik Tomislav Đonlić odgovorio joj je kako se samo čeka uporabna dozvola.

Nezavisnog Petra Kaćunka brinu psi lutalice koji tumaraju Zagorom nakon što su ih vlasnici ostavili, a dobio je odgovor kako bi se trebalo obratiti Veterinarskoj inspekciji.

Među vijećnićkim pitanjima bilo je i ono iz zdravstva, odnosno o boljkama Mreže zdravstva i Hitne medicinske pomoći, a ravnatelj Hitne medicinske pomoći dr Leo Luetić je kazao kako su sve primjedbe odavno u resornom Ministarstvu.

Na prijedlog vijećnika Mile Dadića, vijećnici bi se mogli odreći vijećničke naknade za obnovu Vodotornja u Vukovaru, a kako je naglasio župan Zlatko Ževrnja, ova je županija do sada pomagala gradu heroju pa će pomagati i dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:48