StoryEditorOCM

Više od deset tisuća vjernika na misnom slavlju u Sinju

Piše PSD.
14. kolovoza 2015. - 23:03
Više od deset tisuća vjernika sudjelovalo je u misnom slavlju koje je u petak navečer održano na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sinju.

Svečanu svetu misu predvodio je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman uz asistenciju sinjskog gvardijana fra Petra Klapeža i župnika fra Ante Bilokapića. Pjevao je župni zbog Gospe Sinjske uz ravnanje fra Jure Župića i časne Jelene Mijić. Fanfare i zvona najavili su da svećenici sa stalnog mjesta na oltaru u crkvi skidaju sliku Gospe Sinjske, a zatim su je preko crkvenog dvorišta ponijeli do privremenog oltara na Trgu dr. Franje Tuđmana podignutog za slavlje blagdana Velike Gospe – Gospe Sinjske.

Gospinu sliku na trgu je dočekalo mnoštvo, hodočasnici pristigli na poklon sinjskoj nebeskoj majci iz svih djelova Hrvatske i sa svih strana svijeta. U prigodnoj homiliji provincijal Kodžoman je, među ostalim, naglasio:

- Gospa nije ničije privatno vlasništvo. Ona je univerzalni lijek za ljudske rane i dar neba svima koji joj se u poniznosti i skrušenosti svog srca obraćaju i mole. U Gospi Sinjskoj, čije svetište slavi svoj tristoti jubilej, ne veličamo samo sjajnu prošlost već i sadašnjost prepunu sjajnih djela. Bosih i krvavih koljena brusili su Gospini štovatelji, naši preci, kroz stoljeća tvrdi kamen u podnožju njezina oltara dok su joj iznosili svoje molitve. Slaviti Gospin i naš jubilej velika je čast za našu generaciju. Takve proslave slavimo jednom u životu...

Molimo Gospu da izbavi naš narod iz nevolje i svih opasnosti koje su se nadvile nad nas, bilo da je riječ po egzodusu mladih ljudi iz Hrvatske, bijeloj kugi, depopulaciji i demografskoj katastrofi, o otrovima kojima nas svakodnevno truju preko nezdrave hrane, namjernih sijanja mržnje i međusobnog uništavanja, propagiranju beznađa....

U kasnim večernjim satima prema Sinju su se slijevale neprekinute kolone hodočasnika, pješice i u vozilima. Ulice u centru grada pretvorile su se u košnicu ljudi, a gradski parkovi i sve zelene površine, za ovu prigodu na sreću hodočasnika suhi poput baruta, pretvoreni su u veliki krevet na otvorenom za izmorene od dugih putovanja na poklon Gospi Sinjskoj.

Tekst i foto: Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:27