StoryEditorOCM
Arhivanovi član obitelji

Mercedes CLA Shooting Brake - križanac coupea i karavana

Piše PSD.
16. lipnja 2015. - 14:07
Produžena, kupeovska linija krova, visok rub prozora i izvučena bočna linija ključne su dizajnerske značajke prepoznatljivog profila Mercedesa CLA Shooting Brake, kao i blagi pad krovne linije, koji osigurava značajno više prostora za glave putnika straga od coupé modela s četiri vrata, te istodobno olakšava ulazak na stražnja sjedala.

Mnogi elementi modela CLA Shooting Brake, kao što su vrata bez okvira prozora, definiraju ga kao coupé, ali u isto vrijeme nudi varijabilnost i praktičnost karavana. S dugačkim poklopcem motora, niskim bočnim prozorima s integriranim stražnjim prozorom i već spomenutim blagim padom krova prema natrag, podsjeća na dva broja veći model CLS Shooting Brake.

Istaknute značajke ovog modela uključuju primjernu aerodinamiku, moderne motore, inovativne sustave pomoći i informativne telemetričke usluge, kao i alergijsku prihvatljivost. Progresivna, sportska pojava vanjštine nastavlja se i u unutrašnjosti vozila.




Interijer dodatno odražava osjećaj posebne kvalitete dizajnerskog izričaja, čistih i jasnih linija, kao i kombinacije odabranih materijala. Kako bi se naglasio njegov sportski karakter, automobil ima prednja i stražnja integralna sjedala.

Luksuzna sjedala s odvojenim naslonima za glavu na zahtjev su dostupna s Urban dizajnom i linijom opreme. Na stražnjim sjedalima istaknuta su vanjska sjedala (2+1 kombinacija).

Treba spomenuti i najnoviju generaciju telemetričkih sustava. Samostojeći središnji zaslon ima dijagonalu od 17,8 cm (7 inča), zajedno s piano crnom prednjom pločom visokog sjaja, Silvershadow okvirom i potpuno ostakljenim zaslonom ugrađen je u liniji s prednjom pločom.

Na zahtjev, u kombinaciji s COMAND Online sustavom, ili kao opcija za Audio 20 sustav, zaslon je dostupan s još većom dijagonalom od 20,3 cm (8 inča).



Elegantno izvučen stražnji dio i praktičnost koju nudi jamče iznimnu iskoristivost. Prtljažnik nudi kapacitet od 495 do 1354 litre. Širina prtljažnika od 1328 mm vodeća je u ovom segmentu.

Pametno izvedeni detalji, kao što je magnetska zakačka u preklopci otvora u naslonu stražnjeg sjedala za dugačke predmete kao što su skije, daljnji su tipični primjeri pažljivo osmišljenoga koncepta. Opcije kao što su električki upravljana EASY-PACK stražnja vrata ili cargo paket, pomažu u unaprjeđenju praktičnosti i varijabilnosti pri uporabi prtljažnika.

Bogata ponuda motora

Ponuda motora za model Mercedes CLA Shooting Brake od samog početka prodaje je bogata, te se sastoji od dva dizelska (CLA 200 i 220 CDI) i četiri benzinska motora (CLA 180, 200, 250 i 45 AMG). Svi motori mogu se pohvaliti agilnim performansama, niskom razinom buke i emisijom CO2.



Model CLA 200 CDI, snage 136 KS, posebno je učinkovit: postiže maksimalnu brzinu od 215 km/h, a kombinirana potrošnja goriva je samo 3,9 l/100 km, uz emisiju CO2 od samo 101 g/km. Sve izvedbe standardno se opremaju funkcijom ECO start/stop i zadovoljavaju normu Euro 6.

Na sličan način, pogon na sve kotače dostupan je od samog početka prodaje, početno u modelima CLA 250 4MATIC i CLA 250 Sport 4MATIC (značajke uključuju dinamički stil vožnje, sportski namješten motor, gas i mjenjač, kao i sportski zvuk motora), te je, naravno, dostupan u modelu CLA 45 AMG. Dizelske izvedbe u obliku modela CLA 200 CDI 4MATIC i CLA 220 CDI 4MATIC slijedit će u rujnu ove godine.

Kao i Mercedes CLA, model CLA Shooting Brake proizvodi se u tvornici u gradu Kecskémetu u Mađarskoj. Cijene benzinaca startaju od 252.220 kuna, koliko stoji model CLA 180 sa 122 KS, dok dizelaši koštaju od 284.400 kuna naviše, koliko stoji CLA 200 CDI sa 136 KS.

Mato Pavličević

Širenje ponude

S modelom CLA Shooting Brake obitelj kompaktnih automobila Mercedesa narasla je na pet članova. Široka ponuda, koja također uključuje pogon na sve kotače i AMG izvedbe, osnovni je razlog za impresivnu priču o uspjehu ove nove kompaktne generacije. Naime, kupcima je već isporučeno više od milijun automobila. Globalno, više od milijun automobila nove generacije kompaktnih modela predano je u ruke kupaca, uključujući preko 150.000 CLA modela.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:03