StoryEditorOCM
DalmacijaTKO JE SRAMOTA GRADA ALKARA?

Glavan došao poslije teške operacije i obranio proračun

Piše PSD.
24. prosinca 2014. - 10:45
S 11 glasova za (6 NL dr. Jadrijevića, 4 koalicije SDP-HNS i nezavisni Žarko Delić) te 7 protiv (koalicija HDZ-HSLS), nakon što su trojica vijećnika NL Mira Bulja demonstrativno napustili sjednicu, Gradsko vijeće Sinja donijelo je proračun za 2015. godinu. Prema tom dokumentu gradska blagajna uprihodit će 53.200.000 kuna ili šest milijuna manje nego je utvrđeno rebalansom za ovu godinu.

’Proračun lažan do boli’

Prije napuštanja sjednice Miro Bulj u ime svoje nezavisne liste ponovno žestoko se obrušio na izvršnu vlast i NL dr. Jadrijevića, te vijećnike SDP-HNS i Žarka Delića koji im osiguravaju potrebnu većinu za izglasavanje proračuna. Podsjetio je da je 2009. godine, kada je NL dr. Jadrijevića preuzela vlast u Sinju, proračun bio 80 milijuna kuna dok će u 2015. po Buljevoj tvrdnji biti za gotovo 40 milijuna manji. Poslije tvrdnje da je “ovaj proračun čista prijevara, sramota i lažan do boli” Bulj je zaključio kako takav proračun govori da su izvršna vlast i koalicijska većina u Gradskom vijeću elementarna nepogoda grada Sinja.

Poslije ovih riječi Bulj i još dvojica vijećnika s njegove liste napustili su Gradsku vijećnicu. Ali nisu izbjegli odgovor. Najprije Stipe Jadrijevića Cvrlje (SDP) koji je ustvrdio da je Miro Bulj bio u poziciji sudjelovati u gradskoj vlasti i tako preuzeti odgovornost, ali je to odbio. Jadrijević Cvrlje je zaključio riječima:

- Ako je itko sramota za ovo Gradsko vijeće, onda je to Miro Bulj. Ovakvi poput Bulja žele nas u godini jubileja 300. obljetnice Sinjske alke i čudesne obrane Sinja uvesti u financijsku i političku krizu.

Jadrijević Cvrlje je ustvrdio da klub SDP-HNS nije u nikakvoj koaliciji s NL dr. Jadrijevića, a svoje glasovanje za proračun uvjetovali su amandmanima ukupne težine 450 tisuća kuna.

’Ni u ratu nije bilo teže’

Na veliko iznenađenje u Gradskoj vijećnici pojavio se i gradonačelnik Ivica Glavan, iako je prije desetak dana imao tešku operaciju, drugu u posljednjih nekoliko mjeseci. Glavan je pratio zasjedanje preko live streama pa se, vjerojatno isprovociran Buljevim riječima, odlučio i osobno obratiti vijećnicima i braniti proračun. Došao je među vijećnike sa zavojima na glavi koje je “zamaskirao” šeširom.

- Kada je riječ o financijama ni ratno vrijeme nije bilo teže. Unatoč tomu Sinj je stabilan grad koji ima puno nezaposlenih o kojima ovaj proračun brine koliko može i treba. A ovi što su napustili sjednicu demagozi su kakve Sinj nije upamtio – kazao je Glavan.

U nastavku iz kluba HDZ-HSLS kazali su da je po njihovu mišljenju proračun loš i nepopravljiv pa iako su bili pripremili neće predlagati amandmane nego će glasovati protiv. Poslije toga predloženi proračun usvojen je bez rasprave.

TONI PAŠTAR

Više novca rodiljama

Grad Sinj do sada je roditeljima za svako novorođeno dijete isplaćivao naknadu od 3.000 kuna. Na prijedlog vijećnika SDP-a ta će naknada od 1. siječnja i dalje za prvo dijete iznositi 3.000 kuna, ali će se za svako slijedeće dijete u obitelji povećavati za 1.000 kuna tako da će naknada za drugo dijete biti 4 tisuće, treće pet i tamo redom. Iz gradskog proračuna do sada je godišnje rodiljama isplaćivano oko 700 tisuća kuna pošto se na području 14 gradskih naselja rađalo oko 230 djece. Godišnji iznos povećan je za 150 tisuća. Hoće li to biti dostatno ili će tijekom godine biti potrebno iznaći dodatni novac pokazat će vrijeme, ali prijedlog SDP-ovih vijećnika i odluka Gradskog vijeća kojom potiču pronatalitetnu politiku svakako su za pohvalu.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:15