StoryEditorOCM
DalmacijaZELENA EKOLOŠKA OAZA

Turisti sa Zapada dolaze vidjeti Biblijski vrt

Piše PSD.
30. listopada 2014. - 09:49
Biblijski vrt, koji je, prigodom prvog posjeta Ivana Pavla II. ovim prostorima, u podnožju Kozjaka u starohrvatskom Marijanskom svetištu u Kaštel Novomu podignula šačica entuzijasta i zaljubljenika u prirodu, predvođena istaknutom i danas aktivnom ekologinjom prof. Ivnom Bućan, omiljeno je izletište Kaštelana, ali i putnika namjernika iz susjednih gradova, kao i onih koji u ovaj prirodni raj navraćaju iz svih krajeva Lijepe naše.

Pa i s različitih strana Europe, također. Stoga ne čudi što je upravo ovo mjesto, u kojemu, spomenimo, rastu sve biljke koje Biblija spominje, od ovoga ljeta posebno omiljena destinacija stranih gostiju koji na putovanju u Međugorje ili na povratku obvezno svraćaju u Kaštela.

Upravo zato, ali i brojnim turističkim agencijama koje su ga kroz vjerski turizam i uvrstile u svoje ponude, Biblijski vrt ove godine najposjećeniji je lokalitet u Kaštelima. Ponosni su na tu činjenicu u istoimenoj udruzi čiji su članovi, uz pomoć Vlastitog komunalnog pogona Grada Kaštela, prije nekoliko dana odradili akciju oko sadnje biljki, uređenja okoliša i svih drugih radova koji se izvršavaju u ovom dijelu godine.

’Dajemo sve od sebe’

- Iznimno smo ponosni što su brojni turisti Biblijski vrt prepoznali kao destinaciju koju treba posjetiti. Dajemo sve od sebe i trudimo se koliko god možemo da vrt održavamo i učinimo ga još ljepšim nego što je sada. Uz rekordan broj posjetitelja, koji su stizali sa svih strana Europe, vrt, odnosno crkvica Gospe Stomorije iz 12. stoljeća, sve češće je mjesto koje mladenci odabiru za svoja vjenčanja. Slobodno možemo kazati kako je vrt postao prepoznatljivi kaštelanski brend i to sada moramo iskoristiti na najbolji mogući način - veli utemeljiteljica vrta prof. Ivna Bućan.

Ona smatra kako se može i bolje, te kako bi se i Grad Kaštela i njegova Turistička zajednica još više trebali uključiti u cijelu priču.

- Često se događa da me organizatori putovanja prilikom dovođenja gostiju zovu telefonski i raspituju se kako doći do vrta. Gdje skrenuti, kamo voziti... Mislim kako bi i Grad i Turistička zajednica trebali poraditi na tome da se angažira jednu osobu koja bi bila vodič tim gostima i koja bi ih upoznala o cijeloj priči nastajanja vrta. Valjalo bi malo proširiti i put do vrta, jer se velikim autobusom do njega ne može stići - veli Bućan.

Isto tako, prof. Bućan drži kako bi se trebala voditi i evidencija gostiju koji posjećuju vrt, te dodaje kako u udruzi ne mogu obavljati te poslove, jer puno vremena troše na održavanje i oplemenjivanje vrta.

Djela velikana

Spomenimo kako brojna djela hrvatskih velikana upravo oplemenjuju Biblijski vrt, počevši od skulpture Jabuke i Križa života, rad akademika, kipara Kažimira Hraste, Noine arke, djelo pokojnog Vaska Lipovca, Masline koju je na splitskom Žnjanu blagoslovio Ivan Pavao II., pa sve do Izvor-vode u Kaštelima zvane Svete vode i dijela vrta koji je posvećen crljenku - čuvenoj kaštelanskoj sorti vina koju su upoznali i Amerikanci, dajući joj ime zinfandel.

Isto tako, posebni dio vrta posvećen je velikanima Marku Maruliću, Jurju Dalmatincu, Ivanu Meštroviću i Bartolu Kašiću, i to simbolima kamenog megalita.

JAKOV ŽARKO


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 20:00