StoryEditorOCM

Što je čovjek ako ne otok?

Piše PSD.
24. srpnja 2014. - 18:13
Članovi Grupe “Sredozemna medvjedica”, na čelu s predsjednicom Jasnom Antolović, biologinjom iz Komiže, a uz pomoć HRM-a i “Plovputa”, brodom “Andrija Mohorovičić” odlaze na Palagružu, najudaljeniji hrvatski pučinski otok, gdje će boraviti od 25. do 27. srpnja.

Provest će monitoring staništa i spilja sredozemne medvjedice, flore i faune podmorja, te pučinskog otočja Palagruže. Također, bit će organizirana ekoakcija čišćenja plaže na Maloj Palagruži. Grupa “Sredozemna medvjedica” djeluje 20 godina, njezini članovi uspješno surađuju s drugim grupama i udrugama, istražujući, osim Jadrana, i dijelove Sredozemlja koji su staništa “morskog covika”.

Ekspedicija broji četrdesetak sudionika jer, osim članova Grupe, na Palagružu putuje desetak slikara, kipara i grafičara koje vodi Natalia Borčić, akademska slikarica iz Visa, koji će na svjetioniku Palagruža u subotu, 26. srpnja, s početkom u 21 sat, na skupnoj izložbi, uz prigodni koncert i viške specijalitete, izložiti svoje radove, postavljajući pitanje: “Što je čovjek ako ne otok?”

Osim radova akademskih umjetnika, bit će izloženi i radovi učenika sudionika u projektima (predavanja, istraživanja) Grupe “Sredozemna medvjedica” iz OŠ “Čavle”, Srednje pomorske škole Bakar i OŠ “Vladimir Nazor” iz Crikvenice, čiji predstavnici putuju na Palagružu.

Također, bit će tu i fotografija članova Grupe nastalih na terenu, kojima su zabilježeni najbitniji i najzanimljiviji trenuci istraživanja, a izložba se zatim seli u Zagreb.

Svjetionik na Palagruži najveći je svjetionik na Jadranu, izgrađen krajem 19. stoljeća. Nalazi se na povišenoj okomitoj stijeni iznad mora i zasigurno je najegzotičnije mjesto na kojem su umjetnici do sada izlagali svoje radove. Svjetionik će biti pretvoren u galeriju samo jedan dan, koliko će izložba trajati, i na taj način će samom događaju dati posebnu notu.

Svatko od sudionika ekspedicije ostavit će jednu knjigu i obogatiti postojeći knjižnički fundus koji su ustrojili sudionici festivala književnosti “Mare Mare” prije tri godine.
Bogoljub Mitraković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:06