StoryEditorOCM
DalmacijaSTEČAJ KUCA NA VRATA

‘Cetini’ prijeti krah, 100 zaposlenih bez kruha

Piše PSD.
8. listopada 2015. - 20:10

Sinjska tvrtka “Cetina” d.d. sa stotinjak zaposlenih, koja je već dugo u teškoćama, našla se pred zidom, moguće i potpunim krahom. Sanacijska uprava Opće bolnice Zadar s razlogom je aktivirala bankovna jamstva u vrijednosti od 13,9 milijuna kuna koje namjerava naplatiti blokadama računa “Alkoma” i “Cetine” koji, prema tvrdnji iz zadarske bolnice, kao izvođači radova na izgradnji nove Poliklinike nisu izvršili ugovorene radove u roku, nisu otklonili uočene nepravilnosti i obavili primopredaju objekta te su pojedine radove odradili nestručno i suprotno onome na što su se obvezali.

U spašavanju “Alkoma” “Cetina” godinama “pleše” na vrhu igle i bilo je samo pitanje vremena kada bi im se “Alkomovi” repovi mogli obiti o glavu. Podsjetimo, “Alkom” je svojevremeno bio respektabilna graditeljska tvrtka u vlasništvu poduzetnika Mirka Vukovića iz Sinja koji je bio 50-postotni vlasnik propale Credo banke. Vuković je imao brojne tvrtke koje su redom otišle u stečaj. Najduže se održao “Alkom” i to, kako se čini, ponajviše zahvaljujući partnerskom odnosu s “Cetinom”.

Točnije, “Cetina” ga je pokrivala, dajući mu praktično na korištenje svoje ime. “Alkom” je sada, navodno, u nedefiniranom stanju, jer mu nije prihvaćena predstečajna nagodba, a nije ni u stečaju. No, nema ni poslova niti prihoda pa se od njega sigurno neće naplatiti aktivirano bankarsko jamstvo od 13,9 milijuna kuna. Sav teret sručit će se na “Cetinu” koja to ne može podnijeti pa joj prijeti propast.

Počelo s Credo bankom...

Priča počinje sada već daleke 2007. godine, kada je na međunarodnom javnom natječaju “Alkom” izabran kao glavni izvođač na izgradnji zadarske Poliklinike na Relji vrijedne 140 milijuna kuna, za koju je novac osiguralo tadašnje Ministarstvo zdravstva iz kredita Razvojne banke Vijeća Europe. Glavni partner bila mu je tvrtka “Cetina”.

Kada su prije četiri godine eskalirali problemi s Credo bankom, posredno i “Alkomom”, u vrijeme kada je njihov vlasnik Mirko Vuković dospio u istražni zatvor, tadašnji ministar Darko Milinović 20. prosinca 2011. godine našao je rješenje na način da partneri na gradnji Poliklinike zamijene uloge. Tako je potpisanim ugovorom “Cetina” postala glavni izvođač, a “Alkom” joj je bio glavni partner. U stvarnosti se nije promijenilo ništa. Na gradnji Poliklinike ostali su samo radnici “Alkoma”. Jedino su od investitora sada papiri formalno išli na adresu “Cetine” koja je, navodno, za to trebala dobiti oko tri posto vrijednosti poslova.

Iako se prvotno procjenjivalo da bi radovi na izgradnji Poliklinike trebali trajati oko dvije godine oni, evo, traju osam godina. Pritom valja priznati da se najviše vremena nije radilo ništa i da na rokove nitko nije polagao previše računa što, kada je u pitanju “Alkom”, a i pojedini investitori, nije nikakva iznimka.

Nova sanacijska uprava Opće bolnice Zadar takvo stanje više nije željela trpjeti. Posebno zbog toga što se na jednoj strani opstruira dovršetak izgradnje Poliklinike, dok se istovremeno pacijenti Opće bolnice Zadar na pojedinim odjelima, na primjer Onkološkom, moraju liječiti u krajnje neprimjerenim uvjetima.

- Stanje s uvjetima na Onkološkom odjelu bilo mi je okidač za donošenje odluke o aktiviranju bankovnih jamstava, izjavila je sanacijska upraviteljica Opće bolnice Zadar Andrijana Bedalov, magistrica bankarstva i financija.

Zamolba ministru Vargi

- Istina je, u velikim smo problemima. Ako se bankovna jamstva aktiviraju, poduzeću je neizbježan stečaj, što znači da svih stotinu radnika ide na Zavod za zapošljavanje, priznaje direktor “Cetine” dipl. ing. Marko Zorić, koji je na čelu tvrtke već četvrt stroljeća.

Upitali smo direktora Zorića postoji li izlaz iz nastalog stanja.

- Ugovoreni radovi na Poliklinici dovedeni su do samoga kraja. Još je potrebno ugraditi dio opreme u vrijednosti od svega oko 350 tisuća kuna. Nadzorni inženjeri konačno su dali suglasnost o kojoj i kakvoj opremi se radi.

Oprema se, ovisno o rokovima isporuke, može ugraditi najduže za šezdeset dana, a tada će se steći uvjeti da se obave tehnički pregled i primopredaja objekta. Blokada i krah “Cetine” može se izbjeći jedino ako Ministarstvo zdravlja povuče proces bankovnih jamstava i dopusti nam završetak ugovorenih radova. U tom smo kontekstu uputili zamolbu ministru zdravlja Siniši Vargi. Čekamo njegov odgovor, kaže Zorić.

“Cetina” je tvrtka u kojoj Splitsko-dalmatinska županija ima vlasnički udjel od 33 posto, 50 posto je u vlasništvu sadašnjih i bivših zaposlenika, a 17 posto su trezorske dionice.

I bez aktualne aktivacije bankovnih jamstava “Cetina” je imala problema. Posljednja plaća isplaćena je za lipanj. Ako se uskoro ne isplati ona za srpanj, stečaj je neizbježan, a sigurno se neće isplatiti ako banke blokiraju žiro-račun tvrtke. O tim problemima Zorić kaže:

- Cijene na tržištu su sve manje, a troškovi sve veći. Mi radimo na Korčuli, Lastovu, Mljetu, u Puli, a najmanje u Sinju. Zbog terenskog rada visoki su nam troškovi radne snage. A mi upravo te troškove moramo smanjiti.

Kad ne bismo radili izvan Sinja, mogli bismo staviti ključ u bravu. Već smo smanjili plaće za oko 30 posto, ali samo one veće, dok se primanja običnih radnika nisu dirala. Da bismo opstali, moramo s postojećim brojem zaposlenih značajno povećati prihode, uz iste troškove, ili smanjiti broj zaposlenika - zaključuje Zorić.

Toni Paštar
foto: Joško Ponoš / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:07