StoryEditorOCM
DalmacijaČIJE SU TO ‘ŠTRACE’?

Bokun plaže ‘rezervirali’ tepihom od 20 kvadrata!

Piše PSD.
3. rujna 2015. - 00:11

Zeleni tepih površine dvadeset četvornih metara bio je “kapitalac”, ekstremni primjer među stvarima koje su turisti ovoga ljeta ostavljali na plažama općine Gradac kako bi sačuvali mjesto na koje će poslije doći s normalnim rekvizitima za plažu.

Pošast “rezerviranja” mjesta na plaži počela je prošle godine, a u ovoj sezoni turisti su prevršili svaku mjeru ostavljajući sve i svašta na 35 plaža uzduž osamnaest kilometara obale općine Gradac, četvrte-pete destinacije po broju turista na području Splitsko-dalmatinske županije.

Upozorenja na hrvatskom i engleskom da se ne ostavljaju stvari nisu urodila plodom, ove godine je u više akcija, koje su se provodile svaka tri-četiri dana, na različitim plažama prikupljeno dvadesetak kamiona ručnika, deka, prostirki, madraca... Da je bilo materijalnih i kadrovskih pretpostavki za svakodnevno provođenje akcija, prikupljene količine bile bi višestruko veće.

Prema Odluci o komunalnom redu, onaj tko dođe po svoje odnesene stvari trebao bi platiti globu od 500 kuna, ali nitko to ne čini, pa se skupljeno, nakon tri–četiri dana čuvanja u skladištu, baca u otpad.

Prostirke i na klupama

– Nitko ne dolazi po stvari jer je njihova vrijednost nekoliko kuna. Na plažama ostavljaju najgore “štrace”, stare ručnike, deke, prostirke da sačuvaju mjesto, a onda dolaze s novijim, kvalitetnijim stvarima – kaže Davor Andrijašević, zamjenik načelnika Općine Gradac.

Osim ostavljanja stvari na plaži preko noći, učvršćenih kamenjem iz plićaka, u zadnje su vrijeme turisti počeli i na klupama uz plažu ostavljati prostirke. Akcije skupljanja tih stvari nastavit će se, dakako, do kraja sezone, a Andrijašević kaže kako zapravo pravi učinak očekuju dogodine, tada će se vidjeti jesu li akcije ostavile traga na ponašanje turista koji redovito ljetuju u tom kraju. Očekuje se i kako će njihovi domaćini u privatnom sektoru edukativno djelovati i upozoriti da ne “rezerviraju” mjesto na plaži.

Ne može se, dakako, za sve goste reći da se jednako nepristojno ponašaju, gosti s europskog zapada, Nijemci, Francuzi, Talijani, ne spadaju u kategoriju onih koji ostavljaju stvari na plaži kako bi sačuvali mjesto, u tome prednjače turisti s istoka, uključujući zemlje iz okruženja...

marija čović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:07