StoryEditorOCM
Dalmacijasuživot s manijakom  

Solinjani u smrtnom strahu: Susjed nam je otrovao psa, bojimo se da i nama ne naudi!

Piše PSD.
18. srpnja 2012. - 14:43
Susjed nam je provalio u dvorište i ubio psa - kratka je i jasna uvodna rečenica s kojom su nas dočekali Š.M. i Ž.M. iz Solina. S punim imenima u novine ne žele jer se, kažu, boje nasilnoga susjeda kojemu, a to su tijekom razgovora nekoliko puta ponovili, ni policija ništa ne može.

Noa je bio osam mjeseci star mješanac rotvajlera. Naši sugovornici su ga udomili nakon što je, jadan, preživio pravi pasji pakao. Volonteri iz životinjskog SOS azila na Duilovu pokrenuli su preko interneta doslovno akciju spašavanja jer je Noa, kao štene, pronađen na ulici izrezanih ušiju.

Ljubitelji životinja diljem Dalmacije skupljali su novac kako bi se Noi zakrpale uši, a potom i kako bi se iz Zagreba nabavio serum protiv parvoviroze od koje je nesretna beštija u međuvremenu oboljela.

Oporavak je trajao mjesecima i kad se napokon činilo da je Noa uspio stati na svoje četiri noge, i kad su pronađeni idealni udomitelji, dočepao ga se bijesni Solinjanin koji, navodno, nije mogao podnijeti pseći lavež. Otrov je bio toliko jak da Noi, usprkos brzoj veterinarskoj intervenciji, nije bilo spasa. Mladi udomitelji još su u šoku. Bez obzira na to što Noa nije dugo bio s njima, zavoljeli su ga kao člana obitelji.

- Pas je bio vezan u našem velikom, ograđenom dvorištu i nikome nije smetao. Susjed je, međutim, od prvoga dana Noina dolaska prijetio da će ga on riješiti ako ga se mi ne riješimo - pričaju Š.M. i Ž.M.

A što “rješavanje” podrazumijeva uvjerili su se nakon nekoliko tjedana. Za početak je, istina, susjed pozivao komunalne redare i policajce, no ovi bi svaki put otišli neobavljena posla jer, tvrde udomitelji, tu za njih nikakvog posla nije ni bilo. Potom je, poput kauboja, susjed zakon uzeo u svoje ruke.

- Noa je uginuo u teškim mukama. Otrov je bio stravično jak, što je naknadno potvrdila i obdukcija u splitskom Veterinarskom zavodu.

Pozvali smo i policijace, no oni nas praktično nisu željeli niti saslušati uz obrazloženje da nema svjedoka koji bi prokazali počinitelja - objašnjavaju Š.M. i Ž.M.

Tugu zbog uginuća kućnog ljubimca zamijenilo je tako razočaranje u hrvatski pravosudni sustav. Neshvatljivo im je, naime, da čovjek, koji prema njihovim saznanjima ima podeblji policijski dosje, može nekažnjeno upadati u tuđa dvorišta i ubijati tuđe životinje.

- Što će biti ako naudi nama? Hoće li ga i tada u policiji pustiti na miru samo zato što ga nitko nije uhvatio na djelu? - pitaju se Š.M. i Ž.M.

vinko vuković




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 18:37