StoryEditorOCM
Zadar plusU POSJETI KOD ANE

Pogledajte genijalnu kućicu od 65 kvadrata na otoku Silbi s mrežom za odmaranje između etaža, ima još odličnih ideja koje možete "ukrasti"

Piše Dom&Dizajn
15. svibnja 2024. - 22:05

Arhitektica Ana Brkljačić i suprug jedne su godine spontano, ploveći od Lošinja do Zadra, izašli s broda na Silbu. I zaljubili se u otok, njegove boje, opuštenost, hranu, veličinu, prometno ograničenje... Stoga je upravo Silba bila visoko na listi prioritetnih lokacija na kojima bi gradili obiteljsku vikendicu, donosi D&D.

image

Kuća na Silbi

Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija

Ana inače već godinama živi i radi u inozemstvu: deset je godina provela u Kopenhagenu, kamo je otišla kao apsolvent na fakultetu te diplomirala i zaposlila se u struci, zatim je dvije godine bila u Šangaju, a onda se vratila u Dansku. Iako voli raditi u Kopenhagenu, često se voli vraćati i u Hrvatsku.

- Nema do naše spontanosti, srdačnosti, boje mora, neba, naših mediteranskih mirisa i jela - kaže pa dodaje da su na Silbi kupili malu parcelu u starom dijelu sela, okruženu postojećom starijom gradnjom, na križanju glavne i slijepe staze.

image

Kuća na Silbi

Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija

Ideja je bila sagraditi održivu kućicu koja bi izvana bila suzdržana i diskretna, a iznutra bi mogla u obiteljskom ritmu, postupno, postati ekspresivnija i osobnija.

Kontekst i oblikovanje

- Urbanistički plan i kontekst, kao položaj postojećih stabala, ljetnih vrućina i bure koja je dominantna zimi, utjecali su na oblikovanje kuće te pozicije vanjskih objekata na parceli - kaže.

image

Kuća na Silbi

Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija

Glavna kuća je jednostavne, nenametljive forme, s klasičnim nagibom mediteranskog krova. Uz nju su još tri kamena objekta, napravljena od suhozida zatečenog na parceli. To su spremište, vanjski toalet i tuš s pergolom te vanjska kuhinja s dnevnim boravkom,  donosi D&D.

image

Kuća na Silbi

Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija

- Tu se stalno boravi. Sva tri obroka pripremaju se vani da se kuća ne grije i jede se vani. Kamene kućice su pozicionirane tako da sačuvaju postojeća stabla na parceli. Na žalost, ne ide uvijek sve po planu, pa stabla nisu preživjela gradnju. Stoga su na istim mjestima posađena nova, uglavnom mediteranska, u spomen na stara s velikim utjecajem na projekt - kaže. Dodaje kako je parcela u izgrađenom području gdje je teško kontrolirati naknadne dogradnje okolnih kuća, pa je glavni koncept bio stvoriti male, izvana što manje vidljive, introvertirane kutke unutar parcele. To su uspjeli pažljivim pozicioniranjem kamenih zidova te posađenih stabala.

image

Kuća na Silbi

Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija
24. svibanj 2024 03:51