StoryEditorOCM
SvijetROBERT FICO

Oglasio se Ured slovačkog premijera: U teškom je stanju, sljedeći sati su ključni...

Piše VIJESTI SD
15. svibnja 2024. - 16:27

Četverostruki premijer Robert Fico, 59, upucan je nakon današnje sjednice vlade u Handlová, rudarskom gradu u regiji Trenčín. 

- Danas je ustrijeljen R. Fico. Ustrijeljen je s više hitaca i trenutno je u životnoj opasnosti. U ovom trenutku se helikopterom prevozi u Bansku Bystricu, jer bi do Bratislave trebalo predugo zbog nužnosti akutne intervencije. Sljedeći sati su ključni... - objavljeno je na njegovojh službenoj stranici. 

Fico, koji se deklarira kao nominalno lijevo, provodi desne politike. 

Inače, vijest o atentatu je među prvima objavio portal Denník N i to nešto prije 15 sati u srijedu.

Ispred Doma kulture, gdje je vlada zasjedala, pucao je strijelac na premijera. Tijekom Ficovog razgovora sa svojim pristašama ispred zgrade čulo se više pucnjeva. Fico je tada pao na tlo.

Pojedini mediji navode da je u teškom stanju, dok drugi pak pišu da su ozlijede teške, ali da je izvan životne opasnosti. Uskoro će biti operiran. 

Premijer je prevezen u bolnicu u Banská Bystrica, središnja Slovačka, piše slovački Spectator. 

U međuvremenu, policija je uhitila navodnog napadača. Kako prenosi TV Joj, napadač je 71-godišnji muškarac iz Levica, grada u južnoj Slovačkoj. Međutim, TV Markíza javlja da je strijelac muškarac srednjih godina.

U Bratislavi, proruski zastupnik Smera i potpredsjednik parlamenta Ľuboš Blaha prekinuo je današnju sjednicu parlamenta nakon pucnjave u Handlová. Blaha, koji je predsjedao sjednicom u vrijeme pucnjave na Handlovu, okrivio je oporbu za pucnjavu.

“Ovo je vaša krivnja”, rekao je oporbi.

Zastupnici su u srijedu raspravljali o kritiziranom prijedlogu zakona o javnoj radioteleviziji, kojim bi se ukinuo dosadašnji javni medijski servis RTVS i uspostavio novi, Vladi naklonjen RTV servis.

"Četverostruki premijer i čelnik (nominalno) socijaldemokratske stranke Smer-SD, Fico je došao na vlast 2006. U to je vrijeme bio političar vrlo različitog stila i usmjerenja od proruskog vođe Orbanovog stila kakvim ga znamo danas.

Na primjer, 2018. je rekao: "Mi smo EU. Ako govorimo o Slovačkoj, govorimo i o prioritetima Europske unije... Ne postoji ništa bolje od EU-a. Jednostavno ne postoji."

Ova izjava uslijedila je dan nakon ubojstva novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove. Kuciak je bio istraživački novinar koji je radio na otkrivanju navodne porezne prijevare koju su počinili poslovni ljudi visokog profila povezani s političkim strankama poput Smera. Fico je bio prisiljen podnijeti ostavku zbog skandala koji je izbio nakon Kuciakova ubojstva.

I on i njegova stranka optuženi su za raširenu korupciju, što je omogućilo izbornu pobjedu antikorupcijske stranke OLANO (koja se sada zove Pokret Slovačka) 2020. To su bili prvi izbori koje je Smer izgubio u gotovo 15 godina.

Nakon što je nova vlada pod vodstvom OLANO-a izvršila velike kadrovske promjene u policiji, pravosuđu i državnom odvjetništvu, članovi Smera iznenada su se suočili s ozbiljnim optužbama za korupciju i formiranje kriminalnih skupina unutar državnih struktura.

Prema medijskim napisima, iza ovog sustava su stajali upravo Robert Fico i Robert Kalinak. Glavni državni odvjetnik kasnije je odbacio optužbe uz obrazloženje da policija nije imala dovoljno dokaza protiv ove dvojice političara", piše to DW. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 04:06