StoryEditorOCM
PolitikaUPOZORENJE SUSJEDIMA

Grlić Radman: ‘Usvajanje rezolucije o Jasenovcu ugrozilo bi crnogorski put u EU i pogoršalo odnose s Hrvatskom‘

Piše Dalmacija SD
15. svibnja 2024. - 16:03
Ministar Grlić Radman na Forumu Jadransko jonske inicijative u ŠibenikuNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu u Šibeniku da bi eventualno usvajanje rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu, koju priprema tamošnja vladajuću većina, ugrozilo crnogorski put u Europsku uniju te također i odnose Crne Gore i Hrvatske.

Grlić Radman je potvrdio da je Hrvatska otpravniku poslova Crne Gore u Zagrebu uručila prosvjednu notu povodom njene namjere da usvoji rezoluciju o Jasenovcu, te je rekao da bi to ugrozilo bilateralne odnose dvije države. 

- Zapitao sam se kakav je to povijesno-politički kontekst i razlog zbog čega to Crna Gora radi. Usvajanje takve rezolucije, koja je nama čudna i za koju smatramo da se politizira i zloupotrebljava za unutarnjepolitička nadmetanja u Crnoj Gori, negativno će se odraziti na europsku put Crne Gore, ali naravno i na naša bilateralna pitanja - rekao je Grlić Radman.

Razgovarao s Ivanovićem

On je kazao da je o ovom pitanju razgovarao s crnogorskim kolegom Filipom Ivanovićem te mu je izrazio čuđenje i zabrinutost zbog rasprave o navodnoj deklaraciji o Jasenovcu.

- Crna Gora ima jako puno posla, ona se smatra šampionom pregovora s EU na Zapadnom Balkanu, a vidimo da je ovo skretanje s važnog pravca, jer ne možete u isto vrijeme preuzimati europske vrijednosti, a onda ih sa druge strane negirati - rekao je Grlić Radman. 

Šef hrvatske diplomacije smatra da se donošenje deklaracije o Jasenovcu pokreće u kontekstu Rezolucije UN-a o Srebrenici i, kako je rekao, “vjerojatno se hoće ‘defokusirati‘ Srebrenica, a politizirati s Jasenovcem”.

- Mi smo u prosvjednoj noti osudili pokušaje da Hrvatska bude instrumentalizirana u unutarnjepolitičke svrhe u Crnoj Gori i istaknuli smo očekivanja da će parlament odustati od tog poteza, jer se to sve zajedno može negativno odraziti na bilateralne odnose - rekao je Radman, istaknuvši kako je za 32 godine nijedno otvoreno pitanje s Crnom Gorom nije riješeno.

- A vi znate da je, u vrijeme raspada bivše Jugoslavije, Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije i ljudi iz Crne Gore, zato je ona ploča i postavljena u Morinju - dodao je ministar.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Prosvjedna nota, po navodima medija, apostrofira neprimjerenost manipulacije žrtvama Jasenovca u političke svrhe, instrumentaliziranosti Hrvatske u korist tamošnje unutarnje politike te poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njen put prema EU.

U noti se također izražava zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca politizira i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori te stavlja u kontekst rasprava o Rezoluciji Opće skupštine UN-a o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-povijesnoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sjećanja.

Osuda zločina

Nakon što je crnogorski premijer Milojko Spajić priopćio da će Crna Gora podržati rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim narodima, predsjednik parlamenta i čelnik prosrpske i proruske desnice Andrija Mandić, koja je istodobno dio vladajuće većine u Crnoj Gori, najavio je da će inicirati usvajanje rezolucije o Jasenovcu. Spajić je na to rekao da nema problema s time da podrži svaku rezoluciju koja osuđuje zločine.

Zbog podrške Rezoluciji o Srebrenici dio prosrpske desnice zaprijetio je da bi mogao uskratiti podršku Spajićevoj vladi u parlamentu.

Spajićeva vlada uputila je dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici o kojoj će UN raspravljati 23. svibnja, u kojima se individualizira krivica za genocide te se apostrofira poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 01:01