StoryEditorOCM
Hrvatskabravo za njega

Novi ministar iz DP-a obrće milijune eura, a ovako mu je šef Penava objašnjavao čime se bavi: ‘Ma on puni boce...‘

Piše vijesti sd
18. svibnja 2024. - 09:57

Novih troje ministara iz Domovinskog pokreta još su uvijek uglavnom nepoznati javnosti, pa tako i novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar.

Na tvrdnje da se Šušnjar prije bavio plinskim biznisom predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je kako se radi o "biznisu punjenja boca. On puni boce i prodaje ih, one za kuhanje", rekao je Penava i dodao se radi o tvrtki Bossgas Plin d.o.o. iz Tomislavgrada, u suvlasništvu novog ministra i negove braće Ivana i Tomislava Šušnjara, koja je postojala "puno prije nastanka PPD-a".

Poslovanje tvrtke za Forbes Hrvatska istražila je Đurđica Klancir.

Ivan Šušnjar, doktor ekonomije koji je od 2016. do 2018. godine radio u PPD-u,  a potom i predavao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, direktor je u toj tvrtki.

 vjenčani kum ministra Primorca

Već nakon pregleda web stranice Bossgas Plina d.o.o. jasno je da se ne radi samo o tvrtki za punjenje (plinskih) boca. Predstavljaju se kao vodeća tvrtka u BiH za opskrbu propan-butan plinom, čistim propanom i svim vrstama tehničkih plinova, prodajom plinske opreme, projektiranjem i izvođenjem plinskih instalacija, servisiranjem i održavanjem plinske opreme. Nude prodaju i distribuciju plina i ukapljenog plina u cijeloj BiH, za kućanstva  i za industriju.

Tvrtku je 1998. osnovao Zvonimir Šušnjar, poznati hercegovački poduzetnik, za kojeg se smatralo da je njegov poslovni uspon vezan za suradnju s Inom, s čijim je tadašnjim menadžmentom razvio odlične odnose. Poslije njegove smrti, 2018. godine,  naslijedili su je sinovi, koji sada drže po četvrtinu vlasništva.  

image

  Ante Šušnjar u Saboru na izglasavanju povjerenja

Damjan Tadić/Cropix

 Bossgas, koji uspješno posluje na području cijele BiH, ima 15 stalno zaposlenih radnika. Jedan od njih je i Ivan Šušnjar, čija je supruga zaposlena u Ini i koji je vjenčani kum ministra financija Marka Primorca. 

U posljednjih šest godina prihodi Bossgas plina su se gotovo udvostručili.  Prošle godine iznosili su 7,8 milijuna eura, a bruto dobit nešto više od 80 tisuća eura.

 Problematični kadrovski odabir dp-a

Iz PPD-a su potvrdili da su 2017. godine, kada je direktor PPD-a BiH bio Ivan Šušnjar, poslovali s  Bossgasom koji je tada još vodio njegov otac, Zvonimir Šušnjar.

Na pitanja o toj suradnji i poslovima Bossgasa iz tvrtke nisu odgovorili.

 Nema sumnje da je brat sadašnjeg ministra gospodarstva, ali i on osobno, vezan za plinarski biznis u Bosni i Hercegovini. Ne radi se o velikoj kompaniji, ali niti o malom servisu koji zbrinjava plinske boce. Ne treba ni zanemariti element da će svima biti teško pratiti poslovanje njihove tvrtke u BiH jer je mnogo teže doći do podataka u inozemstvu.

  S obzirom na sve sumnje da je Domovinski pokret sklon najmoćnijem igraču na hrvatskoj energetskoj sceni, Pavlu Vujnovcu, posebno zbog njegovih veza s Mariom Radićem, neobično je da je stranka ponudila ministra koji je po obiteljskoj liniji, preko brata, također bio povezan s tim istim krugom, zaključuje  Đurđica Klancir za Forbes Hrvatska.

image

Punjenje plinskih boca nipošto nije jedina djelatnost obiteljske tvrtke Ante Šušnjara (ilustracija)

Davor Pongračić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 10:30