StoryEditorOCM
ŽupanijaDan Županije

Marko Jelić: ‘Nema kod nas šutnje administracije i ispričavanja, radimo vrlo brzo‘

Piše Šibenski.hr
17. svibnja 2024. - 09:26

Na današnji dan, 17. svibnja 1997., na Konstitutivnoj skupštini u Kninu formirana je Šibensko-kninska županija. Aktualni župan Marko Jelić, koji je na tu funkciju došao predvodeći vlastitu nezavisnu listu, tada je bio zagrebački student.

Ide treća godina vašeg mandata, čime se trenutno možete pohvaliti?

- Ako pratite stranicu Župan.hr, vidjet ćete da smo prvi u izdvajanjima po glavi stanovnika za zaštitu okoliša, vatrogastvo, privedu… To znači da smo značajno povećali izdvajanja, izvorni prihodi su se promijenili za dvadesetak posto, ali smo drugačije organizirali proračun i to se jasno vidi. Dosta smo se posvetili gospodarstvu, malim, ali i velikim poduzetnicima. Vidjeli ste da je prošle godine Aluflexpack otvorio u Drnišu novi pogon, kao najveća kompanija po prihodima na našem području, gdje smo mi apsolutno, unutar svih zakonskih rokova, ubrzali da se to dogodi. Isto tako i za Iskra brodogradilište u Šibeniku i brodogradilište u Betini. Nema kod nas šutnje administracije i ispričavanja, radimo vrlo brzo.

Turizam i poljoprivreda su neke od ključnih grana županije, koliko su tu ulaganja županije?

- U turističkom smo sektoru ubrzali postupke izdavanja građevinskih dozvola. Prije je bilo u prosjeku 103 dana čekanja, a u našem mandatu 57 dana za urednu dokumentaciju. Također, za poljoprivredu smo ove godine osigurali 30 posto više sredstava. Završili smo projekte u Donjem Polju i Jadrtovcu.

Postoji li među županijskim odjelima neka strateška borba protiv bespravne gradnje?

- Županija tu nema velike ovlasti, ali smo učinili puno. I to na način da smo inzistirali na tome da je to porezni prekršaj, budući da prijave građevinskih inspektora građani zloupotrebljavaju, kazne su male i time se kupuje vrijeme.

Čini se da se dosta pažnje posvetilo ribarstvu i marikulturi…

- Tome se posebno posvetila dožupanica Iris Ukić Kotarac. Prvi put smo, uz napore vezane za pokretanje Centra za razvoj marikulture, uveli subvencije i za taj dio proizvodnje. Uveli smo, također, u naš kalendar događanja i Sajam agroturizma. Prema onome što kažu iz Skradina, ove je godine broj posjetitelja bio rekordan.

Kolika su bula ulaganja u luke?

- I tu povećavamo ulaganja, govoreći u kunama, u zadnjih godinu dana izdvojili smo oko šest milijuna za razne radove i izgradnje, poput onih u Rogoznici, šibenskoj Vrnaži, Bilicama, Skradinu, Tribunju i Jezerima. Napomenut ću ovdje da smo završili i drugu fazu projekta u kanalu sv. Ante.

Obrazovanje, kultura, sport…

- Za stipendije smo ove godine osigurali 65 tisuća eura i 47 tisuća za medicinsko područje, što je povećanje od 15 posto. Sufinanciramo troškove međumjesnog i međužupanijskog prijevoza srednjoškolaca sa 10 tisuća eura, kao i 65 pomoćnika u nastavi.

Jedan od bitnijih projekata vašeg mandata je svakako Ars Mechanica, regionalni centar kompetentnosti u Šibeniku. Dokle se došlo?

- Taj projekt je gotovo završen, a ukupna vrijednost mu je osam milijuna eura. Ostaje još priključak na električnu mrežu pa smo 700 tisuća eura osigurali i za trafo-stanicu. To će biti zadnji korak i nakon toga će centar biti pušten u funkciju.

 

01. lipanj 2024 05:52