StoryEditorOCM
Ostalodjeluju već 12 godina

Osvajaju i publiku i struku: Školu za balet u Šibeniku prošle su generacije nadarenih plesačica

Piše Šibenski.hr
15. svibnja 2024. - 08:47

Osnovna škola za balet i suvremeni ples u Šibeniku djeluje već 12 godina. Svojim učenicama pruža bogato obrazovanje iz područja plesne umjetnosti. I ove godine škola je održala svoju tradicionalnu godišnju produkciju, a mi smo zavirili u učionice te doznali što i kako uče!, piše HRT

Skladni plesni pokreti i precizne figure. Kompozicije iziskuju mnogo truda i rada, a u bogati svijet plesa ulazi se postupno.

Zahtjevni balet i ritmika, osnove su od kojih se kreće.

- Osnovna stvar je da ih naučimo kreativnosti, dakle da one sve što nauče od plesnih koraka znaju same sastaviti i osmisliti u neke plesne cjeline, rekla je Ana Jurić Aškor, učiteljica OŠ za balet i suvremeni ples Juraj Dalmatinac.

One posljednje dvije godine predano rade.

- Kroz neku priču radimo različite pokrete i učimo nove pokrete, izjavila je Eva Mušić, učenica OŠ za balet i suvremeni ples Juraj Dalmatinac.

- Oduvijek mi je bio zanimljiv ples. Uvijek sam preko Youtubea, TV-a pratila te plesove, pa kad sam saznala za ovu školu upisala sam se u nju, rekla je Kaja Jakelić, učenica OŠ za balet i suvremeni ples Juraj Dalmatinac.

Kroz školu su već prošle generacije nadarenih plesačica. Iz godine u godinu interes za njom raste.

- Ja sam najviše izabrala ples zato šta mi je prijateljica preporučila da se upišem na ples jer nisam znala koji sport da treniram. Mislila sam da ću se nakon nekog vremena ispisati, ali meni je baš lijepo na plesu i baš sam ga zavoljela, rekla je Marta Labura, učenica OŠ za balet i suvremeni ples Juraj Dalmatinac.

- Nekako dok plešem, dok treniram, to mi je opuštajuće, a ovako dok sam na sceni to mi je nekako lijepo i osjećam se sigurno, izjavila je Gita Vlahov, učenica OŠ za balet i suvremeni ples Juraj Dalmatinac.

image

 Natko Duvnjak

Niksa Stipanicev/Cropix

Ipak, nastava i predmeti nisu nimalo jednostavni.

- Često povlačim paralelu s glazbenim školama. Znači traži puno truda, puno odricanja, ali je tim veće i zadovoljstvo kad se postigne dobar uspjeh, poručio je Natko Duvnjak, ravnatelj OŠ za balet i suvremeni ples Juraj Dalmatinac.

Jer redovite su one i na natjecanjima gdje ostvaruju zavidne rezultate.

- Prije nekoliko godina smo isto tako dobili i prvu međunarodnu nagradu za školu. Znači naša učenica je sudjelovala na međunarodnom natjecanju suvremenog plesa i dobila je prvu nagradu, rekla je Ana Maria Bogdanović, učiteljica OŠ za balet i suvremeni ples Juraj Dalmatinac.

Besprijekronim pokretima osvajaju i publiku i struku!, piše HRT

31. svibanj 2024 04:43