stdClass Object ( [id] => 1385648 [title] => Tonči Restović: Ako HDZ složi Vladu, Grbin više neće biti predsjednik SDP-a. Ali bliži smo novim izborima [alias] => tonci-restovic-ako-hdz-slozi-vladu-grbin-vise-nece-biti-predsjednik-sdp-a-ali-blizi-smo-novim-izborima [catid] => 506 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odvjetnik Tonči Restović, predsjednik šibenskog SDP-a i novi saborski zastupnik, s umjerenim optimizmom prati postizborne pokušaje da se osigura parlamentarna većina i formira Vlada. Čini mu se, kaže, da sve ide prema ponovljenim izborima. Znakovitim mu se čini što Andrej Plenković usred pregovora i pokušaja da okupi većinu u 14 dana dvaput odlazi u Bruxelles. Razgovarali smo o pregovorima, o pobjednicima i poraženima, šibenskom SDP-u, Andreju Plenkoviću, Peđi Grbinu i njegovim namjerama u slučaju da HDZ složi Vladu.

 Izabrani ste u IX izbornoj jedinici gdje je SDP dobio tri mandata. Jeste li zadovoljni rezultatom, kad vidite, primjerice, da aktualni župan Marko Jelić nije prebacio ni 1 posto, ali je Hrvoje Zekanović dobio 3500 preferencijalnih glasova?

- Ali, gdje je Zekanović dobio te glasove? U Šibeniku jedva 800. Iako, i to je puno. Govorili smo kolegama iz platforme Možemo! - ako idu s nama, izgledna su 4 mandata, a moguć je i peti. Ali, oni su nas stalno uvjeravali da samostalno prolaze i u IX i u X izbornoj jedinici. Ali, što je, tu je. Tomislav Tomašević je javno priznao da su pogriješili.

SDP im je nudio dva ulazna mandata, a prošao bi im i rubni u IX i X izbornoj jedinici. Ali, što je bilo, bilo je. U slučaju ponovljenih izbora vjerujem da neće biti dvojbe i da ćemo ići zajedno. I D‘Hondt je odradio svoje. Na prošlim izborima, prije četiri godine smo dobili 30 tisuća glasova i 3 mandata, a sad imamo 3 mandata s 39 tisuća glasova. SDP i Možemo! su zajedno dobili više glasova od HDZ-a, a deset mandata manje. To nam se dogodilo i 2007. kad je Sanader formirao Vladu, a SDP s partnerima dobio više glasova nego 2011. kad smo imali apsolutno najuvjerljiviju većinu ikad.

Drugi put na listi za sabor

Možda bi novim izbornim zakonom cijelu Hrvatsku trebalo svesti na jednu izbornu jedinicu?

- Svakako treba mijenjati zakon, i to je jedan od naših ključnih ciljeva. Ali, zagovaratelji izbornih jedinica ističu da regionalne stranke nemaju smisla ako Hrvatska bude jedna izborna jedinica. Neki kažu da bi u tom slučaju trebalo smanjiti izborni prag s pet na tri ili možda čak na jedan posto, kao u Nizozemskoj. Grci imaju nešto slično kao mi, a onda onaj tko je relativni pobjednik izbora dobije još dodatnih 50 zastupnika da ima stabilnu većinu. I onda imaš Atenu, Solun i Patras, tri najveća grada u kojima socijaldemokrati vladaju, a u državi ne mogu vladati nikako, zbog ruralnih područja.

Ovo je prvi put da ste izabrani za zastupnika?

- Tako je. Drugi put je da sam bio na listi, prvi put 2000. ali sam bio 10. na listi, a prošlo ih je devet u našoj izbornoj jedinici, i tada smo dobili vlast.

---

image

 Tonči Restović: Dva mjeseca prije izbora neki, navodno, neovisni politički analitičari govorili su da ćemo dobiti 20-ak mandata. Dobili smo 37, mislim samo na SDP-ove mandate, pet više nego na izborima prije 4 godine

Nikša Stipaničev/Cropix
---

 Znači, zamalo…

- Da, ali tada sam imao samo 23 godine, još sam studirao. Bolje da nisam prošao jer tko zna što bi bilo s faksom, možda ne bih ni završio.

 Tada vam je malo falilo da uđete u Sabor, a sada ste dobili mandat, ali je pitanje hoće li se ovaj saziv konstituirati …

- I to je točno. Vjerojatnijim mi se čini da će se konstituirati Sabor, ali da se neće formirati vlada. Ono što mi priželjkujemo, to su novi izbori. Godinu dana prije ovih izbora smo bili jedva malo iznad 10 posto potpore. Rejting stranke je počeo rasti unatrag četiri mjeseca. Tako da smo isto nešto dobro napravili u ovih godinu dana.

Za uspjeh zaslužni i SDP i milanović

 Koliko tu ima zasluge Zorana Milanovića i njegove najave da će biti premijerski kandidat koalicije Rijeke pravde?

- Kad se Milanović pojavio s tom idejom, mi smo bili na 18,5 posto, tako da smo od 10 do 18,5 posto nešto ipak sami napravili, a onda je Milanović donio onaj bum efekt. Ali prije svega mislim da je on zaslužan za povećanu izlaznost, i s naše, i s HDZ-ove strane, doduše. Inače, moram reći da su ankete vrlo precizne, a pogotovo izlazne koje su pogodile doslovce u punat. Ne znam hoće li se uspjeti konstituirati Sabor, ali ono što mene veseli je da smo postigli dobar rezultat, s obzirom na to da su nam predviđali krah. Dva mjeseca prije izbora neki, navodno, neovisni politički analitičari govorili su da ćemo dobiti 20-ak mandata. Dobili smo 37, mislim samo na SDP-ove mandate, pet više nego na izborima prije 4 godine…

Ali tvrdi se da je Peđa Grbin kao predsjednik SDP-a uspio dobiti tek mandat više od Davora Bernardića koji je smijenjen nakon izbora, a Grbin zasad i ne spominje moguću ostavku?

- Dobili  smo pet mandata više. A taj jedan mandat više odnosi se na koaliciju koju je okupio Grbin u odnosu na Bernardićevu. Grbina su mnogi napadali zbog tih koalicija, pogotovo kod nas u Dalmaciji, a na kraju je ispalo da nikad bolju koaliciju nismo sklopili. Peđu dobro poznajem i on je jasno rekao da ako HDZ složi Vladu on više neće biti predsjednik SDP-a i to je normalno. Smatram da je jako dobro učinio što nije odmah nakon izbora otišao s pozicije predsjednika i prepustio stranku unutarstranačkim sukobima kao što se dogodilo nakon Bernardića. 

 Jeste li kad ste vidjeli izborne rezultate mislili da je sve gotovo?

- Ne! Zato što je bilo potpuno jasno, to su nam izlazne ankete već govorile, znali smo da će HDZ-u biti jako teško okupiti većinu.

Ali treba imati na umu da su DP, Hrvatski suverenisti, pa i Most na neki način, izvedenice iz HDZ-a, s tim da je Most autentična stranka, ali je dvaput bio dio HDZ-ove vlade. Za očekivati je da se priklone HDZ-u.

Puno  se govori da je Hrvatska skrenula udesno, ali 538 tisuća glasova koje smo kao koalicija SDP-a i partnera dobili na izborima i oko 191 tisuća glasova koje je dobila platforma Možemo!, što računamo kao glasove ljevice i lijevog centra, to je više od onih 697 tisuća koje je HDZ dobio. Dakle, zajedno  smo dobili oko 730 tisuća, a HDZ s partnerima ispod 700 tisuća glasova, pa ne bih rekao da idemo u desno.

ukidanje Lex AP-a i izglasavanje nepovjerenja Turudiću

Je li bliža treća Plenkovićeva vlada ili novi izbori?

- Kažu ovako: najbolje je s izborima što su svake četiri godine, minimalno. A sad možda stvarno budu i prije. Imamo iskustva s HDZ-om i znamo kako vabe žetončiće, ali izgleda da im to sad ide malo teže negoli su navikli. Dva tjedna je prošlo i još nemamo ni signale da će biti vlade. Govori se da se većina dogovorila da će podržati Jandrokovića za šefa Sabora, međutim, ni to nije sigurno, samo su manjine donijele takvu odluku, a to nije dovoljno. Ne znam, stvarno je zanimljiva situacija…

Koji je vaš scenarij?

- Ja to vidim ovako: konstituiranje Sabora, ukidanje Lex AP-a i izglasavanje nepovjerenja Turudiću, eventualno izmjena  izbornog zakona, jer vrag ga zna hoće li se oko toga svi politički akteri uspjeti dogovoriti, i novi izbori.

---

image

 Tonči Restović: Kad se Milanović pojavio s idejom Rijeke pravde, mi smo bili na 18,5 posto, tako da smo od 10 do 18,5 posto nešto ipak sami napravili, a onda je Milanović donio onaj bum efekt

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Ali, dobiti 76 ruku za to u Saboru, ne čini se izglednim…

- Kad bi svi koji su u Saboru glasali protiv izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, podržali ovaj prijedlog, imali bismo više od 76 ruku, a čak su i manjinski zastupnici rekli da nisu sigurni hoće li ponovo glasati za Turudića, jer i tada je jedan njihov zastupnik bio suzdržan. Ovi naši potezi nisu pretjerano teški nikome. Naravno, Plenković i HDZ doslovno će sve učiniti da tako ne bude.

DP u paketu odbacuje bilo kakvu suradnju i sa SDSS-om i s Možemo!, a bez DP-a nema ni antihadezeove koalicije…

- Ma gotovo je sigurno da mi nećemo formirati manjinsku vladu, što je bila neka opcija u početku. Ali, ova priča o konstituiranju Sabora i nakon ključnih poteza, raspisivanje novih izbora… to nije bez šanse.

Plenković prečesto putuje u Bruxelles

Kada biste uspjeli dobiti 76 zastupnika za konstituiranje Sabora, koga biste predložili za predsjednika parlamenta?

- O imenima nismo raspravljali, ali smo jasno rekli da želimo da to bude netko iz koalicije Rijeke pravde, ne mora biti SDP-ovac, ali netko iz koalicije koja je dobila triput više od ostalih. Pretpostavljamo da bi bilo onih koji bi teško dignuli ruku za nekog SDP-ovca, ali nadamo se da će im biti lakše ako to ne bude neki naš zastupnik. Mi nemamo ništa protiv.

Postoji li neki rok u kojem se mora formirati  vlada?

- Ne, nema roka. To je zanimljivo, postoji rok od kada se da mandat nekome za sastav vlade do njezinog formiranja, ali nema roka za davanje mandata. Imamo tehničku vladu … Pa pogledajte koliko dugo Nizozemska nije uspjela složiti vladu, osam - devet mjeseci.

Samo mi nismo Nizozemska. Plenković i HDZ bi u takvoj situaciji trenutno tražili izbore.

- Ili bi Plenković otišao u Bruxelles. Indikativno je da premijer u trenutku kad, kako on to kaže, pokušava složiti većinu i formirati vladu, u 14 dana odlazi po drugi put u Bruxelles. Tako da u njegove namjere nisam sasvim siguran…

Ako budete u prilici konzumirati zastupnički mandat, hoćete li se dogodine kandidirati na lokalnim izborima za gradonačelnika Šibenika?

- Napravit ću sve da na tim lokalnim izborima pobijedimo HDZ. Svejedno je hoću li ja ili netko drugi biti kandidat, potpuno sam otvoren za bilo koju opciju i tko god bude imao najveće šanse pobijediti Burića ili nekog drugog HDZ-ovog kandidata, spreman sam mu maksimalno pomoći. Što se tiče mojih ambicija u politici, mjesto gradonačelnika je definitivno ono što bih želio.

Ili gradonačelnik ili saborski zastupnik

Ako biste bili izabrani za gradonačelnika, što ćete s funkcijom zastupnika?

- Ne pada mi na pamet paralelno obnašati obje dužnosti. Ako budem kandidat, onda ću se sigurno povući iz Sabora barem dva mjeseca ranije. To dvojno ponašanje mi je neprihvatljivo. Eto, i to je razlog zašto treba mijenjati izborni zakon.

---

image

‘Pitanje je što su to liderske sposobnosti: udariti šakom o stol i vikati, a onda te nema nigdje, sigurno to nije. Ali ako su staloženost, smirenost i jasnoća u izražavanju liderska sposobnost, onda je Peđa Grbin ima‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

S kojim ćete strankama koalirati na lokalnoj razini?

- Prije svega s Možemo!, pa i na prošlim izborima je Ivan Slavica, koji je njihov član, ušao s liste SDP-a u Gradsko vijeće, i naravno treba vidjeti hoće li se pojaviti neka treća, neovisna grupacija, kao što smo nekad imali Građanski forum, ili sad NL Stipe Petrine. Sigurno ćemo razgovarati s Možemo i NL Stipe Petrine i pokušati se dogovoriti kako pobijediti na lokalnim izborima

Kompromitira li SDP suradnja s Domovinskim pokretom?

- Pa i u ovom sazivu Sabora smo za neke stvari glasali zajedno. Ili, pogledajmo situaciju u šibenskom Gradskom vijeću, gdje DP ima jednog zastupnika, Marija Kovača, koji je nakon izbora, kad se još nije znalo tko će činiti većinu u GV-u, rekao da on neće podržati HDZ, ali će podržati mene za predsjednika GV-a. Naravno da se mi nećemo složiti oko nekih drugih stvari. Bilo kakvo negiranje ili umanjivanje ljudskih prava za nas ne dolazi u obzir. No, neovisno o svemu tome čini mi se da smo doista u Hrvatskoj došli do toga da HDZ moramo smijeniti s vlasti, jer nakon svih ovih afera, treći mandat će biti prava katastrofa. Mi se s DP-om ne dogovaramo da zajedno formiramo vlast, nego oko  minimuma koji možemo zajedno postići, a ta su pitanja bitna i njima i nama.

Socijaldemokrati nisu žrtve

Nakon ovih izbora Socijaldemokrati, koje su osnovale vaše bivše kolege, su nestali…

- Doslovno sve ankete su govorile da će dobiti ispod 1 posto i toliko su i dobili. Većina tih ljudi je bila zalutala u SDP.

A Franko Vidović? U kakvim ste odnosima danas s njim?

- Sreli smo se u kampanji na nekom sučeljavanju u Kninu, pitao sam ga kako ide kampanja, kaže - dobro. I to je to. 

Postoji li mogućnost da se dio tih ljudi vrati u SDP?

- Tada kad su otišli i osnovali svoj klub u Saboru, intenzivno se razgovaralo s nekima od njih koji su govorili da su otišli kako bi pokazali solidarnost i zahvalnost prema  Bernardiću.

 Ali zapravo su tvrdili da su izbačeni iz SDP-a?

- Mi smo kao narod poznati po tome da volimo biti žrtve. Pa tako i oni; lakše im je reći da su izbačeni nego da su otišli svojom voljom. Zbog nekih ljudi mi je žao što su tako prošli, ali to je bilo očekivano. SDP je dugo odgađao neke stvari, još od Milanovića, pa i od Račana, oko nekih unutarstranačkih problema, i to smo platili.

Aktualnom predsjedniku SDP-a svi osporavaju karizmatičnost…

- To sigurno.

 … i liderske sposobnosti?

- Pitanje je što su to liderske sposobnosti: udariti šakom o stol i vikati, a onda te nema nigdje, sigurno to nije. Ali ako su staloženost, smirenost i jasnoća u izražavanju liderska sposobnost, onda je ima.

---

image

Tonči Restović: SDP i Možemo! su zajedno dobili više glasova od HDZ-a, a deset mandata manje 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠIBENSKI SDP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ŠIBENSKI SDP 2 0 11996 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-03 08:01:41 [created_by] => 3110 [created_by_alias] => Davorka Blažević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-03 12:09:02 [modified_by] => 3110 [publish_up] => 2024-05-03 10:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 506 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta. [menu-meta_keywords] => hrvatska, politika, svijet, crna kronika, biznis, regija [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Izbori [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tonči Restović: Ako HDZ složi Vladu, Grbin više neće biti predsjednik SDP-a. Ali bliži smo novim izborima page_title=Tonči Restović: Ako HDZ složi Vladu, Grbin više neće biti predsjednik SDP-a. Ali bliži smo novim izborima [metakey] => parlamentarni izbori 2024., Tonči Restović, sdp, Šibenik, Peđa Grbin, andrej plenković, možemo , ljevica, slaganje većine, 9. izborna jedinica, 10. izborna jedinica, izborni zakon, izmjena , Sabor, formiranje Vlade, ivan turudić, rijeke pravde, Soci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26958855.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26943259.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/20757160.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/18209330.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ton\u010di Restovi\u0107:\u00a0SDP i Mo\u017eemo! su zajedno dobili vi\u0161e glasova od HDZ-a, a deset mandata manje\u00a0<\/p>","

\u2018Pitanje je \u0161to su to liderske sposobnosti: udariti \u0161akom o stol i vikati, a onda te nema nigdje,\u00a0sigurno to nije. Ali ako su stalo\u017eenost, smirenost i jasno\u0107a u izra\u017eavanju liderska sposobnost, onda je Pe\u0111a Grbin ima\u2018<\/p>","

\u00a0Ton\u010di Restovi\u0107: Dva mjeseca prije izbora neki, navodno, neovisni politi\u010dki analiti\u010dari govorili su da \u0107emo dobiti 20-ak mandata. Dobili smo 37, mislim samo na SDP-ove mandate, pet vi\u0161e nego na izborima prije 4 godine<\/p>","

\u00a0Ton\u010di Restovi\u0107: Kad se Milanovi\u0107 pojavio s idejom Rijeke pravde, mi smo bili na 18,5 posto, tako da smo od 10 do 18,5 posto ne\u0161to ipak sami napravili, a onda je Milanovi\u0107 donio onaj bum efekt<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1258","hd_26958855_1920.jpg":"1920x1080","k_26958855_1280.jpg":"1280x1280","k_26958855_1024.jpg":"1024x1024","k_26958855_640.jpg":"640x640","k_26958855_480.jpg":"480x480","k_26958855_340.jpg":"340x340","k_26958855_220.jpg":"220x220","o_26958855_1280.jpg":"1280x838","o_26958855_1024.jpg":"1024x670","o_26958855_640.jpg":"640x419","o_26958855_480.jpg":"480x314","o_26958855_340.jpg":"340x222","o_26958855_220.jpg":"220x144","h_26958855_1280.jpg":"1280x854","h_26958855_1024.jpg":"1024x683","h_26958855_640.jpg":"640x427","h_26958855_480.jpg":"480x320","h_26958855_340.jpg":"340x227","h_26958855_220.jpg":"220x147","pp_26958855_1280.jpg":"1280x1628","pp_26958855_1024.jpg":"1024x1303","pp_26958855_640.jpg":"640x814","pp_26958855_480.jpg":"480x611","pp_26958855_340.jpg":"340x432","pp_26958855_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1134","hd_26943259_1920.jpg":"1920x1080","k_26943259_1280.jpg":"1280x1280","k_26943259_1024.jpg":"1024x1024","k_26943259_640.jpg":"640x640","k_26943259_480.jpg":"480x480","k_26943259_340.jpg":"340x340","k_26943259_220.jpg":"220x220","o_26943259_1280.jpg":"1280x756","o_26943259_1024.jpg":"1024x604","o_26943259_640.jpg":"640x378","o_26943259_480.jpg":"480x283","o_26943259_340.jpg":"340x200","o_26943259_220.jpg":"220x129","h_26943259_1280.jpg":"1280x854","h_26943259_1024.jpg":"1024x683","h_26943259_640.jpg":"640x427","h_26943259_480.jpg":"480x320","h_26943259_340.jpg":"340x227","h_26943259_220.jpg":"220x147","pp_26943259_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943259_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943259_640.jpg":"640x814","pp_26943259_480.jpg":"480x611","pp_26943259_340.jpg":"340x432","pp_26943259_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20757160_1920.jpg":"1920x1080","k_20757160_1280.jpg":"1280x1280","k_20757160_1024.jpg":"1024x1024","k_20757160_640.jpg":"640x640","k_20757160_480.jpg":"480x480","k_20757160_340.jpg":"340x340","k_20757160_220.jpg":"220x220","o_20757160_1280.jpg":"1280x853","o_20757160_1024.jpg":"1024x682","o_20757160_640.jpg":"640x426","o_20757160_480.jpg":"480x320","o_20757160_340.jpg":"340x226","o_20757160_220.jpg":"220x146","h_20757160_1280.jpg":"1280x854","h_20757160_1024.jpg":"1024x683","h_20757160_640.jpg":"640x427","h_20757160_480.jpg":"480x320","h_20757160_340.jpg":"340x227","h_20757160_220.jpg":"220x147","pp_20757160_1280.jpg":"1280x1628","pp_20757160_1024.jpg":"1024x1303","pp_20757160_640.jpg":"640x814","pp_20757160_480.jpg":"480x611","pp_20757160_340.jpg":"340x432","pp_20757160_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3363","hd_18209330_1920.jpg":"1920x1080","k_18209330_1280.jpg":"1280x1280","k_18209330_1024.jpg":"1024x1024","k_18209330_640.jpg":"640x640","k_18209330_480.jpg":"480x480","k_18209330_340.jpg":"340x340","k_18209330_220.jpg":"220x220","o_18209330_1280.jpg":"1280x2242","o_18209330_1024.jpg":"1024x1793","o_18209330_640.jpg":"640x1121","o_18209330_480.jpg":"480x840","o_18209330_340.jpg":"340x595","o_18209330_220.jpg":"220x385","h_18209330_1280.jpg":"1280x854","h_18209330_1024.jpg":"1024x683","h_18209330_640.jpg":"640x427","h_18209330_480.jpg":"480x320","h_18209330_340.jpg":"340x227","h_18209330_220.jpg":"220x147","pp_18209330_1280.jpg":"1280x1628","pp_18209330_1024.jpg":"1024x1303","pp_18209330_640.jpg":"640x814","pp_18209330_480.jpg":"480x611","pp_18209330_340.jpg":"340x432","pp_18209330_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 506 [name] => Parlamentarni izbori 2024 [alias] => parlamentarni-izbori-2024 [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38561670 Threads: 3 Questions: 7109127253 Slow queries: 3303958 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608643480 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 63 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /parlamentarni-izbori-2024 ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 506 [name] => Parlamentarni izbori 2024 [alias] => parlamentarni-izbori-2024 [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /parlamentarni-izbori-2024 ) ) [link] => /parlamentarni-izbori-2024/tonci-restovic-ako-hdz-slozi-vladu-grbin-vise-nece-biti-predsjednik-sdp-a-ali-blizi-smo-novim-izborima-1385648 [printLink] => /parlamentarni-izbori-2024/tonci-restovic-ako-hdz-slozi-vladu-grbin-vise-nece-biti-predsjednik-sdp-a-ali-blizi-smo-novim-izborima-1385648?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 751856 [name] => parlamentarni izbori 2024. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-14 23:23:47 [main_article_id] => 0 [alias] => parlamentarni-izbori-2024-0 [link] => /tag/parlamentarni-izbori-2024-0 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 410929 [name] => Tonči Restović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tonci-restovic [link] => /tag/tonci-restovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 283332 [name] => sdp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sdp [link] => /tag/sdp ) [3] => stdClass Object ( [id] => 391153 [name] => Šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik [link] => /tag/sibenik ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357971 [name] => Peđa Grbin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peda-grbin [link] => /tag/peda-grbin ) [5] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 611871 [name] => možemo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-03 15:24:01 [main_article_id] => 0 [alias] => mozemo [link] => /tag/mozemo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 412046 [name] => Ljevica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ljevica [link] => /tag/ljevica ) [8] => stdClass Object ( [id] => 756088 [name] => slaganje većine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-19 13:41:49 [main_article_id] => 0 [alias] => slaganje-vecine [link] => /tag/slaganje-vecine ) [9] => stdClass Object ( [id] => 610802 [name] => 9. izborna jedinica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-19 09:32:20 [main_article_id] => 0 [alias] => 9-izborna-jedinica [link] => /tag/9-izborna-jedinica ) [10] => stdClass Object ( [id] => 752005 [name] => 10. izborna jedinica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-15 19:03:14 [main_article_id] => 0 [alias] => 10-izborna-jedinica [link] => /tag/10-izborna-jedinica ) [11] => stdClass Object ( [id] => 415953 [name] => izborni zakon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izborni-zakon [link] => /tag/izborni-zakon ) [12] => stdClass Object ( [id] => 443750 [name] => izmjena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izmjena [link] => /tag/izmjena ) [13] => stdClass Object ( [id] => 366901 [name] => Sabor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sabor [link] => /tag/sabor ) [14] => stdClass Object ( [id] => 391573 [name] => formiranje Vlade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => formiranje-vlade [link] => /tag/formiranje-vlade ) [15] => stdClass Object ( [id] => 757729 [name] => ivan turudić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 12:13:34 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-turudic-0 [link] => /tag/ivan-turudic-0 ) [16] => stdClass Object ( [id] => 752002 [name] => rijeke pravde [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-15 18:34:09 [main_article_id] => 0 [alias] => rijeke-pravde [link] => /tag/rijeke-pravde ) [17] => stdClass Object ( [id] => 675961 [name] => Socijaldemokrati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-30 14:36:55 [main_article_id] => 0 [alias] => socijaldemokrati [link] => /tag/socijaldemokrati ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠIBENSKI SDP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tonči Restović: Ako HDZ složi Vladu, Grbin više neće biti predsjednik SDP-a. Ali bliži smo novim izborima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3110 [name] => Davorka Blažević [username] => davorka-bla-evi [email] => davorka-bla-evi@sd.hr [password] => $2y$10$qgyMlhzU4zSNrh6n.9rwIuU6Fw/G00RcgniPm6sRJMFp2zrC9fe2u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/davorka-blazevic-3110 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1628 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/0d685cb0aff1f6977036dae0bc8800e2?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26958855.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Tonči Restović: SDP i Možemo! su zajedno dobili više glasova od HDZ-a, a deset mandata manje 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26958855.jpg [title] =>

Tonči Restović: SDP i Možemo! su zajedno dobili više glasova od HDZ-a, a deset mandata manje 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26943259.jpg [title] =>

‘Pitanje je što su to liderske sposobnosti: udariti šakom o stol i vikati, a onda te nema nigdje, sigurno to nije. Ali ako su staloženost, smirenost i jasnoća u izražavanju liderska sposobnost, onda je Peđa Grbin ima‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/20757160.jpg [title] =>

 Tonči Restović: Dva mjeseca prije izbora neki, navodno, neovisni politički analitičari govorili su da ćemo dobiti 20-ak mandata. Dobili smo 37, mislim samo na SDP-ove mandate, pet više nego na izborima prije 4 godine

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/18209330.jpg [title] =>

 Tonči Restović: Kad se Milanović pojavio s idejom Rijeke pravde, mi smo bili na 18,5 posto, tako da smo od 10 do 18,5 posto nešto ipak sami napravili, a onda je Milanović donio onaj bum efekt

Nikša Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Odvjetnik Tonči Restović, predsjednik šibenskog SDP-a i novi saborski zastupnik, s umjerenim optimizmom prati postizborne pokušaje da se osigura parlamentarna većina i formira Vlada. Čini mu se, kaže, da sve ide prema ponovljenim izborima. Znakovitim mu se čini što Andrej Plenković usred pregovora i pokušaja da okupi većinu u 14 dana dvaput odlazi u Bruxelles. Razgovarali smo o pregovorima, o pobjednicima i poraženima, šibenskom SDP-u, Andreju Plenkoviću, Peđi Grbinu i njegovim namjerama u slučaju da HDZ složi Vladu.

 Izabrani ste u IX izbornoj jedinici gdje je SDP dobio tri mandata. Jeste li zadovoljni rezultatom, kad vidite, primjerice, da aktualni župan Marko Jelić nije prebacio ni 1 posto, ali je Hrvoje Zekanović dobio 3500 preferencijalnih glasova?

- Ali, gdje je Zekanović dobio te glasove? U Šibeniku jedva 800. Iako, i to je puno. Govorili smo kolegama iz platforme Možemo! - ako idu s nama, izgledna su 4 mandata, a moguć je i peti. Ali, oni su nas stalno uvjeravali da samostalno prolaze i u IX i u X izbornoj jedinici. Ali, što je, tu je. Tomislav Tomašević je javno priznao da su pogriješili.

SDP im je nudio dva ulazna mandata, a prošao bi im i rubni u IX i X izbornoj jedinici. Ali, što je bilo, bilo je. U slučaju ponovljenih izbora vjerujem da neće biti dvojbe i da ćemo ići zajedno. I D‘Hondt je odradio svoje. Na prošlim izborima, prije četiri godine smo dobili 30 tisuća glasova i 3 mandata, a sad imamo 3 mandata s 39 tisuća glasova. SDP i Možemo! su zajedno dobili više glasova od HDZ-a, a deset mandata manje. To nam se dogodilo i 2007. kad je Sanader formirao Vladu, a SDP s partnerima dobio više glasova nego 2011. kad smo imali apsolutno najuvjerljiviju većinu ikad.

Drugi put na listi za sabor

Možda bi novim izbornim zakonom cijelu Hrvatsku trebalo svesti na jednu izbornu jedinicu?

- Svakako treba mijenjati zakon, i to je jedan od naših ključnih ciljeva. Ali, zagovaratelji izbornih jedinica ističu da regionalne stranke nemaju smisla ako Hrvatska bude jedna izborna jedinica. Neki kažu da bi u tom slučaju trebalo smanjiti izborni prag s pet na tri ili možda čak na jedan posto, kao u Nizozemskoj. Grci imaju nešto slično kao mi, a onda onaj tko je relativni pobjednik izbora dobije još dodatnih 50 zastupnika da ima stabilnu većinu. I onda imaš Atenu, Solun i Patras, tri najveća grada u kojima socijaldemokrati vladaju, a u državi ne mogu vladati nikako, zbog ruralnih područja.

Ovo je prvi put da ste izabrani za zastupnika?

- Tako je. Drugi put je da sam bio na listi, prvi put 2000. ali sam bio 10. na listi, a prošlo ih je devet u našoj izbornoj jedinici, i tada smo dobili vlast.

---

image

 Tonči Restović: Dva mjeseca prije izbora neki, navodno, neovisni politički analitičari govorili su da ćemo dobiti 20-ak mandata. Dobili smo 37, mislim samo na SDP-ove mandate, pet više nego na izborima prije 4 godine

Nikša Stipaničev/Cropix
---

 Znači, zamalo…

- Da, ali tada sam imao samo 23 godine, još sam studirao. Bolje da nisam prošao jer tko zna što bi bilo s faksom, možda ne bih ni završio.

 Tada vam je malo falilo da uđete u Sabor, a sada ste dobili mandat, ali je pitanje hoće li se ovaj saziv konstituirati …

- I to je točno. Vjerojatnijim mi se čini da će se konstituirati Sabor, ali da se neće formirati vlada. Ono što mi priželjkujemo, to su novi izbori. Godinu dana prije ovih izbora smo bili jedva malo iznad 10 posto potpore. Rejting stranke je počeo rasti unatrag četiri mjeseca. Tako da smo isto nešto dobro napravili u ovih godinu dana.

Za uspjeh zaslužni i SDP i milanović

 Koliko tu ima zasluge Zorana Milanovića i njegove najave da će biti premijerski kandidat koalicije Rijeke pravde?

- Kad se Milanović pojavio s tom idejom, mi smo bili na 18,5 posto, tako da smo od 10 do 18,5 posto nešto ipak sami napravili, a onda je Milanović donio onaj bum efekt. Ali prije svega mislim da je on zaslužan za povećanu izlaznost, i s naše, i s HDZ-ove strane, doduše. Inače, moram reći da su ankete vrlo precizne, a pogotovo izlazne koje su pogodile doslovce u punat. Ne znam hoće li se uspjeti konstituirati Sabor, ali ono što mene veseli je da smo postigli dobar rezultat, s obzirom na to da su nam predviđali krah. Dva mjeseca prije izbora neki, navodno, neovisni politički analitičari govorili su da ćemo dobiti 20-ak mandata. Dobili smo 37, mislim samo na SDP-ove mandate, pet više nego na izborima prije 4 godine…

Ali tvrdi se da je Peđa Grbin kao predsjednik SDP-a uspio dobiti tek mandat više od Davora Bernardića koji je smijenjen nakon izbora, a Grbin zasad i ne spominje moguću ostavku?

- Dobili  smo pet mandata više. A taj jedan mandat više odnosi se na koaliciju koju je okupio Grbin u odnosu na Bernardićevu. Grbina su mnogi napadali zbog tih koalicija, pogotovo kod nas u Dalmaciji, a na kraju je ispalo da nikad bolju koaliciju nismo sklopili. Peđu dobro poznajem i on je jasno rekao da ako HDZ složi Vladu on više neće biti predsjednik SDP-a i to je normalno. Smatram da je jako dobro učinio što nije odmah nakon izbora otišao s pozicije predsjednika i prepustio stranku unutarstranačkim sukobima kao što se dogodilo nakon Bernardića. 

 Jeste li kad ste vidjeli izborne rezultate mislili da je sve gotovo?

- Ne! Zato što je bilo potpuno jasno, to su nam izlazne ankete već govorile, znali smo da će HDZ-u biti jako teško okupiti većinu.

Ali treba imati na umu da su DP, Hrvatski suverenisti, pa i Most na neki način, izvedenice iz HDZ-a, s tim da je Most autentična stranka, ali je dvaput bio dio HDZ-ove vlade. Za očekivati je da se priklone HDZ-u.

Puno  se govori da je Hrvatska skrenula udesno, ali 538 tisuća glasova koje smo kao koalicija SDP-a i partnera dobili na izborima i oko 191 tisuća glasova koje je dobila platforma Možemo!, što računamo kao glasove ljevice i lijevog centra, to je više od onih 697 tisuća koje je HDZ dobio. Dakle, zajedno  smo dobili oko 730 tisuća, a HDZ s partnerima ispod 700 tisuća glasova, pa ne bih rekao da idemo u desno.

ukidanje Lex AP-a i izglasavanje nepovjerenja Turudiću

Je li bliža treća Plenkovićeva vlada ili novi izbori?

- Kažu ovako: najbolje je s izborima što su svake četiri godine, minimalno. A sad možda stvarno budu i prije. Imamo iskustva s HDZ-om i znamo kako vabe žetončiće, ali izgleda da im to sad ide malo teže negoli su navikli. Dva tjedna je prošlo i još nemamo ni signale da će biti vlade. Govori se da se većina dogovorila da će podržati Jandrokovića za šefa Sabora, međutim, ni to nije sigurno, samo su manjine donijele takvu odluku, a to nije dovoljno. Ne znam, stvarno je zanimljiva situacija…

Koji je vaš scenarij?

- Ja to vidim ovako: konstituiranje Sabora, ukidanje Lex AP-a i izglasavanje nepovjerenja Turudiću, eventualno izmjena  izbornog zakona, jer vrag ga zna hoće li se oko toga svi politički akteri uspjeti dogovoriti, i novi izbori.

---

image

 Tonči Restović: Kad se Milanović pojavio s idejom Rijeke pravde, mi smo bili na 18,5 posto, tako da smo od 10 do 18,5 posto nešto ipak sami napravili, a onda je Milanović donio onaj bum efekt

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Ali, dobiti 76 ruku za to u Saboru, ne čini se izglednim…

- Kad bi svi koji su u Saboru glasali protiv izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, podržali ovaj prijedlog, imali bismo više od 76 ruku, a čak su i manjinski zastupnici rekli da nisu sigurni hoće li ponovo glasati za Turudića, jer i tada je jedan njihov zastupnik bio suzdržan. Ovi naši potezi nisu pretjerano teški nikome. Naravno, Plenković i HDZ doslovno će sve učiniti da tako ne bude.

DP u paketu odbacuje bilo kakvu suradnju i sa SDSS-om i s Možemo!, a bez DP-a nema ni antihadezeove koalicije…

- Ma gotovo je sigurno da mi nećemo formirati manjinsku vladu, što je bila neka opcija u početku. Ali, ova priča o konstituiranju Sabora i nakon ključnih poteza, raspisivanje novih izbora… to nije bez šanse.

Plenković prečesto putuje u Bruxelles

Kada biste uspjeli dobiti 76 zastupnika za konstituiranje Sabora, koga biste predložili za predsjednika parlamenta?

- O imenima nismo raspravljali, ali smo jasno rekli da želimo da to bude netko iz koalicije Rijeke pravde, ne mora biti SDP-ovac, ali netko iz koalicije koja je dobila triput više od ostalih. Pretpostavljamo da bi bilo onih koji bi teško dignuli ruku za nekog SDP-ovca, ali nadamo se da će im biti lakše ako to ne bude neki naš zastupnik. Mi nemamo ništa protiv.

Postoji li neki rok u kojem se mora formirati  vlada?

- Ne, nema roka. To je zanimljivo, postoji rok od kada se da mandat nekome za sastav vlade do njezinog formiranja, ali nema roka za davanje mandata. Imamo tehničku vladu … Pa pogledajte koliko dugo Nizozemska nije uspjela složiti vladu, osam - devet mjeseci.

Samo mi nismo Nizozemska. Plenković i HDZ bi u takvoj situaciji trenutno tražili izbore.

- Ili bi Plenković otišao u Bruxelles. Indikativno je da premijer u trenutku kad, kako on to kaže, pokušava složiti većinu i formirati vladu, u 14 dana odlazi po drugi put u Bruxelles. Tako da u njegove namjere nisam sasvim siguran…

Ako budete u prilici konzumirati zastupnički mandat, hoćete li se dogodine kandidirati na lokalnim izborima za gradonačelnika Šibenika?

- Napravit ću sve da na tim lokalnim izborima pobijedimo HDZ. Svejedno je hoću li ja ili netko drugi biti kandidat, potpuno sam otvoren za bilo koju opciju i tko god bude imao najveće šanse pobijediti Burića ili nekog drugog HDZ-ovog kandidata, spreman sam mu maksimalno pomoći. Što se tiče mojih ambicija u politici, mjesto gradonačelnika je definitivno ono što bih želio.

Ili gradonačelnik ili saborski zastupnik

Ako biste bili izabrani za gradonačelnika, što ćete s funkcijom zastupnika?

- Ne pada mi na pamet paralelno obnašati obje dužnosti. Ako budem kandidat, onda ću se sigurno povući iz Sabora barem dva mjeseca ranije. To dvojno ponašanje mi je neprihvatljivo. Eto, i to je razlog zašto treba mijenjati izborni zakon.

---

image

‘Pitanje je što su to liderske sposobnosti: udariti šakom o stol i vikati, a onda te nema nigdje, sigurno to nije. Ali ako su staloženost, smirenost i jasnoća u izražavanju liderska sposobnost, onda je Peđa Grbin ima‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

S kojim ćete strankama koalirati na lokalnoj razini?

- Prije svega s Možemo!, pa i na prošlim izborima je Ivan Slavica, koji je njihov član, ušao s liste SDP-a u Gradsko vijeće, i naravno treba vidjeti hoće li se pojaviti neka treća, neovisna grupacija, kao što smo nekad imali Građanski forum, ili sad NL Stipe Petrine. Sigurno ćemo razgovarati s Možemo i NL Stipe Petrine i pokušati se dogovoriti kako pobijediti na lokalnim izborima

Kompromitira li SDP suradnja s Domovinskim pokretom?

- Pa i u ovom sazivu Sabora smo za neke stvari glasali zajedno. Ili, pogledajmo situaciju u šibenskom Gradskom vijeću, gdje DP ima jednog zastupnika, Marija Kovača, koji je nakon izbora, kad se još nije znalo tko će činiti većinu u GV-u, rekao da on neće podržati HDZ, ali će podržati mene za predsjednika GV-a. Naravno da se mi nećemo složiti oko nekih drugih stvari. Bilo kakvo negiranje ili umanjivanje ljudskih prava za nas ne dolazi u obzir. No, neovisno o svemu tome čini mi se da smo doista u Hrvatskoj došli do toga da HDZ moramo smijeniti s vlasti, jer nakon svih ovih afera, treći mandat će biti prava katastrofa. Mi se s DP-om ne dogovaramo da zajedno formiramo vlast, nego oko  minimuma koji možemo zajedno postići, a ta su pitanja bitna i njima i nama.

Socijaldemokrati nisu žrtve

Nakon ovih izbora Socijaldemokrati, koje su osnovale vaše bivše kolege, su nestali…

- Doslovno sve ankete su govorile da će dobiti ispod 1 posto i toliko su i dobili. Većina tih ljudi je bila zalutala u SDP.

A Franko Vidović? U kakvim ste odnosima danas s njim?

- Sreli smo se u kampanji na nekom sučeljavanju u Kninu, pitao sam ga kako ide kampanja, kaže - dobro. I to je to. 

Postoji li mogućnost da se dio tih ljudi vrati u SDP?

- Tada kad su otišli i osnovali svoj klub u Saboru, intenzivno se razgovaralo s nekima od njih koji su govorili da su otišli kako bi pokazali solidarnost i zahvalnost prema  Bernardiću.

 Ali zapravo su tvrdili da su izbačeni iz SDP-a?

- Mi smo kao narod poznati po tome da volimo biti žrtve. Pa tako i oni; lakše im je reći da su izbačeni nego da su otišli svojom voljom. Zbog nekih ljudi mi je žao što su tako prošli, ali to je bilo očekivano. SDP je dugo odgađao neke stvari, još od Milanovića, pa i od Račana, oko nekih unutarstranačkih problema, i to smo platili.

Aktualnom predsjedniku SDP-a svi osporavaju karizmatičnost…

- To sigurno.

 … i liderske sposobnosti?

- Pitanje je što su to liderske sposobnosti: udariti šakom o stol i vikati, a onda te nema nigdje, sigurno to nije. Ali ako su staloženost, smirenost i jasnoća u izražavanju liderska sposobnost, onda je ima.

---

image

Tonči Restović: SDP i Možemo! su zajedno dobili više glasova od HDZ-a, a deset mandata manje 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Tonči Restović: SDP i Možemo! su zajedno dobili više glasova od HDZ-a, a deset mandata manje 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

‘Pitanje je što su to liderske sposobnosti: udariti šakom o stol i vikati, a onda te nema nigdje, sigurno to nije. Ali ako su staloženost, smirenost i jasnoća u izražavanju liderska sposobnost, onda je Peđa Grbin ima‘

Nikša Stipaničev/Cropix

 Tonči Restović: Dva mjeseca prije izbora neki, navodno, neovisni politički analitičari govorili su da ćemo dobiti 20-ak mandata. Dobili smo 37, mislim samo na SDP-ove mandate, pet više nego na izborima prije 4 godine

Nikša Stipaničev/Cropix

 Tonči Restović: Kad se Milanović pojavio s idejom Rijeke pravde, mi smo bili na 18,5 posto, tako da smo od 10 do 18,5 posto nešto ipak sami napravili, a onda je Milanović donio onaj bum efekt

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/parlamentarni-izbori-2024/tonci-restovic-ako-hdz-slozi-vladu-grbin-vise-nece-biti-predsjednik-sdp-a-ali-blizi-smo-novim-izborima-1385648 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b2b7f4eb719392512fb9d42a726071bf2660c106 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ton%C4%8Di+Restovi%C4%87%3A+Ako+HDZ+slo%C5%BEi+Vladu%2C+Grbin+vi%C5%A1e+ne%C4%87e+biti+predsjednik+SDP-a.+Ali+bli%C5%BEi+smo+novim+izborima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fparlamentarni-izbori-2024%2Ftonci-restovic-ako-hdz-slozi-vladu-grbin-vise-nece-biti-predsjednik-sdp-a-ali-blizi-smo-novim-izborima-1385648 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fparlamentarni-izbori-2024%2Ftonci-restovic-ako-hdz-slozi-vladu-grbin-vise-nece-biti-predsjednik-sdp-a-ali-blizi-smo-novim-izborima-1385648 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠIBENSKI SDP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

Tonči Restović: Ako HDZ složi Vladu, Grbin više neće biti predsjednik SDP-a. Ali bliži smo novim izborima

Piše Davorka Blažević
3. svibnja 2024. - 12:18
Tonči Restović: SDP i Možemo! su zajedno dobili više glasova od HDZ-a, a deset mandata manje Nikša Stipaničev/Cropix

Odvjetnik Tonči Restović, predsjednik šibenskog SDP-a i novi saborski zastupnik, s umjerenim optimizmom prati postizborne pokušaje da se osigura parlamentarna većina i formira Vlada. Čini mu se, kaže, da sve ide prema ponovljenim izborima. Znakovitim mu se čini što Andrej Plenković usred pregovora i pokušaja da okupi većinu u 14 dana dvaput odlazi u Bruxelles. Razgovarali smo o pregovorima, o pobjednicima i poraženima, šibenskom SDP-u, Andreju Plenkoviću, Peđi Grbinu i njegovim namjerama u slučaju da HDZ složi Vladu.

 Izabrani ste u IX izbornoj jedinici gdje je SDP dobio tri mandata. Jeste li zadovoljni rezultatom, kad vidite, primjerice, da aktualni župan Marko Jelić nije prebacio ni 1 posto, ali je Hrvoje Zekanović dobio 3500 preferencijalnih glasova?

- Ali, gdje j...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 21:06