stdClass Object ( [id] => 1385744 [title] => Kako najbolje pripremiti janjetinu, sačuvati limune i napraviti pravi cous-cous: sve nam je objasnila chefica iz Maroka [alias] => kako-skuhati-najbolju-janjetinu-sacuvati-usoljene-limune-i-napraviti-pravi-cous-cous-sve-zna-kuharica-iz-maroka [catid] => 485 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dvije tisuće tri stotine i dva. Kilometra. Tolika je udaljenost između Hrvatske i Maroka i to je sasvim dovoljno da unatoč tome što su nam mnoge namirnice zajedničke, a neke tehnike pripreme hrane jako slične, zapravo jedemo sasvim drukčiju spizu. Istina, sve je to mediteranska prehrana, ali tek kad kušate izvorne okuse, teksture i nijanse marokanske kužine možete pojmiti koliko se razlikuju od dalmatinskih. A opet, nakon što pažljivije osjetite sve te fine note začina, moglo bi vas iznenaditi prepoznavanje nečeg gotovo neopipljivog što se nekako kroz maglu čini jako, jako poznatim...

O finesama ove raskošne, omamljujuće aromatične kuhinje popričala sam s pravom, fetivom marokanskom kuharicom po imenu Samah Tribech uoči njezina gostovanja u splitskom restoranu "Makarun" u sklopu njihova zgodnog programa Dalmatia Meets World tijekom kojeg su već ugostili kuhare iz Danske i chefa iz Koreje.

---

image

Janjetina s usoljenim limunima i cous-cousom

Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp
---

Samah Tribech je kuharica u Veleposlanstvu Kraljevine Maroko, rodom iz grada po imenu Salé, smještenog na sjeverozapadu zemlje, u blizini glavnog grada Rabata i stotinjak kilometara udaljenog od Casablance. Razgovor smo započele praktično: zanimalo me što bi sve trebao imati pri ruci netko tko poželi kuhati tipične marokanske specijalitete.

---

image

Jednostavno i divno - riba i blitva

Privatni album
---

- Među našim najpoznatijim jelima su cous-cous i tagine, što je naziv za posebnu vrstu posuđa specifičnog oblika u kojoj kuhamo meso, ribu i povrće pa bi bilo dobro imati nešto tome slično, dok je za cous-cous, ako ga želite skuhati na izvoran način, potrebna posuda koja se zove couscoussier i obično se sastoji od dva međusobno povezana lonca od kojih je prvi veći i sadrži vodu ili juhu koja se koristi za proizvodnju pare, dok drugi, manji lonac, koji je dizajniran tako da se može staviti na vrh prvog, ima poklopac i perforirano dno kako bi para iz prvog lonca mogla doprijeti do cous-cousa.

Što se tiče sastojaka, koristimo puno mesa, ribe i povrća, a karakteristika naše kulinarske tradicije je miješanje slatkih i slanih okusa te obilno korištenje začina. Uobičajeni začini u marokanskoj kuhinji su cimet, kumin, kurkuma, đumbir, paprika, korijander, šafran, klinčići, koromač, anis, muškatni oraščić, piskavica, kim, crni papar, sjemenke sezama te ras el hanout, koji je specifična mješavina 27 začina.

---

image

Marokanci kuhaju cous-cous na potpuno drugačiji način od nas... 

Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp
---

Ne kupujte instant cous-cous

Koristimo i svježe začinsko bilje poput metvice, peršina, korijandera, origana, mažurana, kadulje i lovorova lista - objasnila nam je chefica Samah te podvukla važnost kvalitetnog maslinova ulja u marokanskoj kužini.

Zanimalo me kako kod kuće možemo spremiti cous-cous da bude baš dobar, kao iz marokanskog restorana, pa sam od Samah dobila upute. Volite li i vi to remek-djelo marokanske kuhinje koje spaja nježna zrnca cous-cousa sa slasnim sastojcima i aromatičnim začinima, sad dobro pazite...

---

image

Tipični tajine priprema se u posebnoj posudi

Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp
---

- Trebat će vam vrlo svježe povrće i kvalitetno meso, tipični začini marokanske kuhinje i semolina (griz od durum pšenice, svima poznat kao hrana za djecu, op. a.). Nemojte kupovati instant cous-cous, samo sa semolinom ćete postići pravu teksturu i okus. Priprema ovog jela je pravi proces, ali svaki se korak isplati. Sve započinje utrljavanjem maslinova ulja u semolinu, nakon čega semolina treba počivati 15-20 minuta dok ne upije ulje, a zatim će vam trebati couscoussier u kojem će se semolina polako pariti nekih 15-20 minuta, dok tekućina iz donje posude ne ispari.

---

image

Cous - cous

Privatni album
---

Zatim se semolina izvadi iz kuhala, zalije vodom te se ostavi da tu vodu upije, a potom ponovno ide u couscoussier na dodatnih desetak minuta pa joj se dodaju maslinovo ulje ili maslac - objasnila je te dodala da je svaka od tih faza bitna za izvorni okus cous-cousa.

Možda vam baš nije stalo do cous-cousa, ali sigurno volite janjetinu, a Marokanci su pravi specijalisti za pripremu te vrste mesa pa smo razgovor skrenuli u tom smjeru. Želite li što ukusniju janjetinu, savjetuje chefica Samah, trebate je marinirati, ali ne u mokroj nego u suhoj marinadi.

---

image

Karakterističan poklopac tajinea omogućuje dugotrahno kuhanje na niskoj temperaturi i optimalne uvjete unutar posude

Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp
---

- Janjetinu treba natrljati mješavinom začina poput kurkume, šafrana, mljevene paprike i kumina u prahu i ostaviti je da upije sve te arome. Obično te začine koristimo u prahu, ali za neka jela radimo začinsku pastu tako da im dodamo malo vode. Meso kuhamo dugo i na niskoj temperaturi sve dok nije jako mekano, a vrijeme kuhanja ovisi o poziciji mesa, može biti između sat-dva i nekoliko sati - uputila nas je Samah te dodala da se na sličan način pripremaju i druge vrste mesa. Čak i riba.

Trik s balancanama

Riba? U marinadi s tako jakim začinima? Ma koja im je to riba?

- Da, riba. Jedna vrsta orade, kao riba koju zovemo pajou, a to je naša vrsta arbuna. Kad s njima radimo tagine, dodamo im mljevenu papriku te kumin i korijander u prahu i puno svježeg bilja poput peršina i korijandera, a poseban okus im daje usoljeni limun. No u nekim jelima za ribu koristimo samo sol, papar, češnjak i malo svježeg začinskog bilja.

Ribu obično kuhamo u umaku ili je pečemo na grilu ili u pećnici, a u tom je slučaju položimo na narezano povrće poput luka i mrkve ili je prekrijemo njim, ponekad je punimo gljivama ili škampima, a i škampe, pa i lignje, rado koristimo kad radimo tagine - navela je chefica, a mene je zanimalo kako točno rade te svoje čuvene usoljene limune i kako ih koriste.

---

image

Makaruni sa sipom

Privatni album
---

- Riječ je o tradicionalnom načinu da se očuvaju limuni kojih, kad su u sezoni, zna biti toliko da ih ne stignemo iskoristiti. Usoljeni limuni rade se tako da se narežu, ubace u posude koje se mogu dobro zatvoriti i zatim im se doda sol. Ostave se da stoje dok ne puste vodu i postanu mekani, a to obično traje oko dva do tri tjedna, ponekad malo više. Nakon takvog tretmana limun dobije živahnu jarkožutu boju, a mijenja im se i okus.

Ako se drže dulje, postanu smećkasti i poprime slatkasti okus. Koristimo ih na različite načine, najčešće za pripremu piletine, često i s ribom, a i kod pripreme salata - objasnila je, a kad je spomenula salate, sjetila me na balancane, od kojih se radi poznata marokanska salata zaalouk, ali se obilato koriste i u drugim jelima pa me zanimalo ima li dobar savjet za pripremu tog povrća.

---

image

Usoljeni limuni

Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp
---

Međutim, ispostavilo se da i na njihovoj strani Mediterana koriste isti trik: najprije ih treba narezati i posoliti da puste gorčinu. Za razliku od nas, koji ih volimo baciti na vrelo ulje ili gril da se što prije ispeku, Marokanci balancane kuhaju i peku dugo i sporo dok potpuno ne omekšaju. Tada ih je lako zgnječiti u pastu i dodati im ostale sastojke, a sličan tretman imaju i kad se s ostalim sastojcima pripremaju u tagineu.

Šećer sam, naravno, čuvala za kraj pa je moje zadnje pitanje simpatičnoj chefici bilo kakvi su deserti tipični za marokansku kuhinju. Odgovor me iznenadio: Marokanci imaju svoju verziju ratluka i zovu ga marokanski ratluk (recimo da bismo tako mogli prevesti morrocan delight, naziv koji je vjerojatno odabran jer se u svijetu za ratluk koristi termin turkish delight), a za njegovu pripremu koriste pastu nalik na marcipan.

Ništa bez badema

- To je desert na bazi paste od badema nalik marcipanu, kojoj se dodaju cvjetna vodica i guma arabica (aromatična smola subsaharske akacije, op. a), a zatim se tom smjesom nadjene tanko tijesto za pite. Sve se to prži, a zatim se umoči u med i ukrasi. Koristimo jako puno badema, od njih radimo i kolačiće koji se zbog oblika polumjeseca nazivaju gazelinim rogovima te keksiće ghriba, fino začinjene cimetom i upotpunjene brašnom od sezama - završila je našu priču Samah i odjurila u kuhinju kako bi dovršila pripremu marokanskih delicija za večeru u "Makaruna" na kojoj su se, pored znatiželjnika, u ime organizatora našle i veleposlanica Kraljevine Maroko Nour El Houda Marrakchi te direktorica Turističke zajednice Grada Splita Alijana Vukšić.

Nakon cijele ove priče sigurno vas zanima i što nam je skuhala i kako je bilo. Večera, koja je kao i prethodne iz ovog ciklusa predstavljala fuziju kuhinje gostujuće zemlje s dalmatinskom kulinarskom tradicijom, počela je pozdravom iz kuhinje u vidu spomenute salate od balancana.

---

image

Desert od jagoda

Privatni album
---

Zapravo, salata je u ovom slučaju poprilično slobodno korišten termin, jer jelo je više podsjećalo na namaz i fino nam je pripremilo nepca za ono što je uslijedilo, a to je bio teksturama i okusima vrlo zanimljiv tagine. Ovaj je slijed okupljenima bio pravo iznenađenje i svi smo se zabavljali pogađajući od koje je vrste mesa napravljeno to jelo koje je okusom pomalo podsjećalo na pašticadu (ispostavilo se da je riječ o teletini).

Potom je na rasporedu bio dalmatinski slijed za koji se pobrinuo chef Bože Vugdelija (riječ je bila o domaćim makarunima u umaku od sipe), a zatim je poslužen cous-cous, nježan i jako aromatičan s puno povrća koje se od mekoće topilo u ustima. Peti slijed je bio dalmatinski i opet riblji: fileti i blitva, a kao desert je poslužen osvježavajući desert od jagode, za koji se pobrinula pastry chefica Nena Mravak.

---

image

Tagine, Makarun večera

Privatni album
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AROMATIČNA KUHINJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => AROMATIČNA KUHINJA 2 0 9093 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-02 11:16:15 [created_by] => 3242 [created_by_alias] => Tea Sumić Miletić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-05 10:00:11 [modified_by] => 3242 [publish_up] => 2024-05-04 14:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 485 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Priče [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kako najbolje pripremiti janjetinu, sačuvati limune i napraviti pravi cous-cous: sve nam je objasnila chefica iz Maroka page_title=Kako najbolje pripremiti janjetinu, sačuvati limune i napraviti pravi cous-cous: sve nam je objasnila chefica iz Maroka [metakey] => Samah Tribech, marokanska kuhinja, makarun, aromatiča kuhinja, cous-cous [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27032793.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27024669.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27032764.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27032765.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27032766.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27032767.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27032768.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27020948.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27020949.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27020950.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27020951.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27020952.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27020953.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27020954.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27020955.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27020956.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27020957.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP, privatni album","Privatni album","Foodcollection Gesmbh\/Foodcollection Via Afp","Foodcollection Gesmbh\/Foodcollection Via Afp","Foodcollection Gesmbh\/Foodcollection Via Afp","Pierre Hussenot\/Foodcollection Via Afp","Pierre Hussenot\/Foodcollection Via Afp","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Samah Tribech gostovala je u splitskom restoranu Makarun i pripremila nam marokanska jela za polizat prste<\/p>","

Samah Tribech: Me\u0111u na\u0161im najpoznatijim jelima su cous-cous i tagine, \u0161to je naziv za posebnu vrstu posu\u0111a specifi\u010dnog oblika u kojoj kuhamo meso, ribu i povr\u0107e pa bi bilo dobro imati ne\u0161to tome sli\u010dn<\/p>","

Usoljeni limuni<\/p>","

Janjetina s usoljenim limunima i cous-cousom<\/p>","

Marokanci kuhaju cous-cous na potpuno druga\u010diji na\u010din od nas...\u00a0<\/p>","

Karakteristi\u010dan poklopac tajinea omogu\u0107uje dugotrahno kuhanje na niskoj temperaturi i optimalne uvjete unutar posude<\/p>","

Tipi\u010dni tajine priprema se u posebnoj posudi<\/p>","

Desert od jagoda<\/p>","

Desert od jagoda<\/p>","

Jednostavno i divno - riba i blitva<\/p>","

Rriba i blitva, jednostavno i divno<\/p>","

Cous - cous<\/p>","

Makaruni sa sipom<\/p>","

Makaruni sa sipom<\/p>","

Tagine, Makarun ve\u010dera<\/p>","

Pozdrav iz kuhinje<\/p>","

Pozdrav iz kuhinje<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","19:59","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1528","hd_27032793_1920.jpg":"1920x1080","k_27032793_1280.jpg":"1280x1280","k_27032793_1024.jpg":"1024x1024","k_27032793_640.jpg":"640x640","k_27032793_480.jpg":"480x480","k_27032793_340.jpg":"340x340","k_27032793_220.jpg":"220x220","o_27032793_1280.jpg":"1280x1018","o_27032793_1024.jpg":"1024x814","o_27032793_640.jpg":"640x509","o_27032793_480.jpg":"480x382","o_27032793_340.jpg":"340x270","o_27032793_220.jpg":"220x175","h_27032793_1280.jpg":"1280x854","h_27032793_1024.jpg":"1024x683","h_27032793_640.jpg":"640x427","h_27032793_480.jpg":"480x320","h_27032793_340.jpg":"340x227","h_27032793_220.jpg":"220x147","pp_27032793_1280.jpg":"1280x1628","pp_27032793_1024.jpg":"1024x1303","pp_27032793_640.jpg":"640x814","pp_27032793_480.jpg":"480x611","pp_27032793_340.jpg":"340x432","pp_27032793_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1023x665","hd_27024669_1920.jpg":"1920x1080","k_27024669_1280.jpg":"1280x1280","k_27024669_1024.jpg":"1024x1024","k_27024669_640.jpg":"640x640","k_27024669_480.jpg":"480x480","k_27024669_340.jpg":"340x340","k_27024669_220.jpg":"220x220","o_27024669_1280.jpg":"1280x832","o_27024669_1024.jpg":"1024x665","o_27024669_640.jpg":"640x416","o_27024669_480.jpg":"480x312","o_27024669_340.jpg":"340x221","o_27024669_220.jpg":"220x143","h_27024669_1280.jpg":"1280x854","h_27024669_1024.jpg":"1024x683","h_27024669_640.jpg":"640x427","h_27024669_480.jpg":"480x320","h_27024669_340.jpg":"340x227","h_27024669_220.jpg":"220x147","pp_27024669_1280.jpg":"1280x1628","pp_27024669_1024.jpg":"1024x1303","pp_27024669_640.jpg":"640x814","pp_27024669_480.jpg":"480x611","pp_27024669_340.jpg":"340x432","pp_27024669_220.jpg":"220x280"},{"size0":"682x1024","hd_27032764_1920.jpg":"1920x1080","k_27032764_1280.jpg":"1280x1280","k_27032764_1024.jpg":"1024x1024","k_27032764_640.jpg":"640x640","k_27032764_480.jpg":"480x480","k_27032764_340.jpg":"340x340","k_27032764_220.jpg":"220x220","o_27032764_1280.jpg":"1280x1921","o_27032764_1024.jpg":"1024x1537","o_27032764_640.jpg":"640x960","o_27032764_480.jpg":"480x720","o_27032764_340.jpg":"340x510","o_27032764_220.jpg":"220x330","h_27032764_1280.jpg":"1280x854","h_27032764_1024.jpg":"1024x683","h_27032764_640.jpg":"640x427","h_27032764_480.jpg":"480x320","h_27032764_340.jpg":"340x227","h_27032764_220.jpg":"220x147","pp_27032764_1280.jpg":"1280x1628","pp_27032764_1024.jpg":"1024x1303","pp_27032764_640.jpg":"640x814","pp_27032764_480.jpg":"480x611","pp_27032764_340.jpg":"340x432","pp_27032764_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27032765_1920.jpg":"1920x1080","k_27032765_1280.jpg":"1280x1280","k_27032765_1024.jpg":"1024x1024","k_27032765_640.jpg":"640x640","k_27032765_480.jpg":"480x480","k_27032765_340.jpg":"340x340","k_27032765_220.jpg":"220x220","o_27032765_1280.jpg":"1280x853","o_27032765_1024.jpg":"1024x682","o_27032765_640.jpg":"640x426","o_27032765_480.jpg":"480x320","o_27032765_340.jpg":"340x226","o_27032765_220.jpg":"220x146","h_27032765_1280.jpg":"1280x854","h_27032765_1024.jpg":"1024x683","h_27032765_640.jpg":"640x427","h_27032765_480.jpg":"480x320","h_27032765_340.jpg":"340x227","h_27032765_220.jpg":"220x147","pp_27032765_1280.jpg":"1280x1628","pp_27032765_1024.jpg":"1024x1303","pp_27032765_640.jpg":"640x814","pp_27032765_480.jpg":"480x611","pp_27032765_340.jpg":"340x432","pp_27032765_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_27032766_1920.jpg":"1920x1080","k_27032766_1280.jpg":"1280x1280","k_27032766_1024.jpg":"1024x1024","k_27032766_640.jpg":"640x640","k_27032766_480.jpg":"480x480","k_27032766_340.jpg":"340x340","k_27032766_220.jpg":"220x220","o_27032766_1280.jpg":"1280x1920","o_27032766_1024.jpg":"1024x1536","o_27032766_640.jpg":"640x960","o_27032766_480.jpg":"480x720","o_27032766_340.jpg":"340x510","o_27032766_220.jpg":"220x330","h_27032766_1280.jpg":"1280x854","h_27032766_1024.jpg":"1024x683","h_27032766_640.jpg":"640x427","h_27032766_480.jpg":"480x320","h_27032766_340.jpg":"340x227","h_27032766_220.jpg":"220x147","pp_27032766_1280.jpg":"1280x1628","pp_27032766_1024.jpg":"1024x1303","pp_27032766_640.jpg":"640x814","pp_27032766_480.jpg":"480x611","pp_27032766_340.jpg":"340x432","pp_27032766_220.jpg":"220x280"},{"size0":"821x1024","hd_27032767_1920.jpg":"1920x1080","k_27032767_1280.jpg":"1280x1280","k_27032767_1024.jpg":"1024x1024","k_27032767_640.jpg":"640x640","k_27032767_480.jpg":"480x480","k_27032767_340.jpg":"340x340","k_27032767_220.jpg":"220x220","o_27032767_1280.jpg":"1280x1596","o_27032767_1024.jpg":"1024x1277","o_27032767_640.jpg":"640x798","o_27032767_480.jpg":"480x598","o_27032767_340.jpg":"340x424","o_27032767_220.jpg":"220x274","h_27032767_1280.jpg":"1280x854","h_27032767_1024.jpg":"1024x683","h_27032767_640.jpg":"640x427","h_27032767_480.jpg":"480x320","h_27032767_340.jpg":"340x227","h_27032767_220.jpg":"220x147","pp_27032767_1280.jpg":"1280x1628","pp_27032767_1024.jpg":"1024x1303","pp_27032767_640.jpg":"640x814","pp_27032767_480.jpg":"480x611","pp_27032767_340.jpg":"340x432","pp_27032767_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1504","hd_27032768_1920.jpg":"1920x1080","k_27032768_1280.jpg":"1280x1280","k_27032768_1024.jpg":"1024x1024","k_27032768_640.jpg":"640x640","k_27032768_480.jpg":"480x480","k_27032768_340.jpg":"340x340","k_27032768_220.jpg":"220x220","o_27032768_1280.jpg":"1280x1002","o_27032768_1024.jpg":"1024x802","o_27032768_640.jpg":"640x501","o_27032768_480.jpg":"480x376","o_27032768_340.jpg":"340x266","o_27032768_220.jpg":"220x172","h_27032768_1280.jpg":"1280x854","h_27032768_1024.jpg":"1024x683","h_27032768_640.jpg":"640x427","h_27032768_480.jpg":"480x320","h_27032768_340.jpg":"340x227","h_27032768_220.jpg":"220x147","pp_27032768_1280.jpg":"1280x1628","pp_27032768_1024.jpg":"1024x1303","pp_27032768_640.jpg":"640x814","pp_27032768_480.jpg":"480x611","pp_27032768_340.jpg":"340x432","pp_27032768_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_27020948_1920.jpg":"1920x1080","k_27020948_1280.jpg":"1280x1280","k_27020948_1024.jpg":"1024x1024","k_27020948_640.jpg":"640x640","k_27020948_480.jpg":"480x480","k_27020948_340.jpg":"340x340","k_27020948_220.jpg":"220x220","o_27020948_1280.jpg":"1280x1706","o_27020948_1024.jpg":"1024x1365","o_27020948_640.jpg":"640x853","o_27020948_480.jpg":"480x640","o_27020948_340.jpg":"340x453","o_27020948_220.jpg":"220x293","h_27020948_1280.jpg":"1280x854","h_27020948_1024.jpg":"1024x683","h_27020948_640.jpg":"640x427","h_27020948_480.jpg":"480x320","h_27020948_340.jpg":"340x227","h_27020948_220.jpg":"220x147","pp_27020948_1280.jpg":"1280x1628","pp_27020948_1024.jpg":"1024x1303","pp_27020948_640.jpg":"640x814","pp_27020948_480.jpg":"480x611","pp_27020948_340.jpg":"340x432","pp_27020948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_27020949_1920.jpg":"1920x1080","k_27020949_1280.jpg":"1280x1280","k_27020949_1024.jpg":"1024x1024","k_27020949_640.jpg":"640x640","k_27020949_480.jpg":"480x480","k_27020949_340.jpg":"340x340","k_27020949_220.jpg":"220x220","o_27020949_1280.jpg":"1280x1706","o_27020949_1024.jpg":"1024x1365","o_27020949_640.jpg":"640x853","o_27020949_480.jpg":"480x640","o_27020949_340.jpg":"340x453","o_27020949_220.jpg":"220x293","h_27020949_1280.jpg":"1280x854","h_27020949_1024.jpg":"1024x683","h_27020949_640.jpg":"640x427","h_27020949_480.jpg":"480x320","h_27020949_340.jpg":"340x227","h_27020949_220.jpg":"220x147","pp_27020949_1280.jpg":"1280x1628","pp_27020949_1024.jpg":"1024x1303","pp_27020949_640.jpg":"640x814","pp_27020949_480.jpg":"480x611","pp_27020949_340.jpg":"340x432","pp_27020949_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_27020950_1920.jpg":"1920x1080","k_27020950_1280.jpg":"1280x1280","k_27020950_1024.jpg":"1024x1024","k_27020950_640.jpg":"640x640","k_27020950_480.jpg":"480x480","k_27020950_340.jpg":"340x340","k_27020950_220.jpg":"220x220","o_27020950_1280.jpg":"1280x1706","o_27020950_1024.jpg":"1024x1365","o_27020950_640.jpg":"640x853","o_27020950_480.jpg":"480x640","o_27020950_340.jpg":"340x453","o_27020950_220.jpg":"220x293","h_27020950_1280.jpg":"1280x854","h_27020950_1024.jpg":"1024x683","h_27020950_640.jpg":"640x427","h_27020950_480.jpg":"480x320","h_27020950_340.jpg":"340x227","h_27020950_220.jpg":"220x147","pp_27020950_1280.jpg":"1280x1628","pp_27020950_1024.jpg":"1024x1303","pp_27020950_640.jpg":"640x814","pp_27020950_480.jpg":"480x611","pp_27020950_340.jpg":"340x432","pp_27020950_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_27020951_1920.jpg":"1920x1080","k_27020951_1280.jpg":"1280x1280","k_27020951_1024.jpg":"1024x1024","k_27020951_640.jpg":"640x640","k_27020951_480.jpg":"480x480","k_27020951_340.jpg":"340x340","k_27020951_220.jpg":"220x220","o_27020951_1280.jpg":"1280x1706","o_27020951_1024.jpg":"1024x1365","o_27020951_640.jpg":"640x853","o_27020951_480.jpg":"480x640","o_27020951_340.jpg":"340x453","o_27020951_220.jpg":"220x293","h_27020951_1280.jpg":"1280x854","h_27020951_1024.jpg":"1024x683","h_27020951_640.jpg":"640x427","h_27020951_480.jpg":"480x320","h_27020951_340.jpg":"340x227","h_27020951_220.jpg":"220x147","pp_27020951_1280.jpg":"1280x1628","pp_27020951_1024.jpg":"1024x1303","pp_27020951_640.jpg":"640x814","pp_27020951_480.jpg":"480x611","pp_27020951_340.jpg":"340x432","pp_27020951_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_27020952_1920.jpg":"1920x1080","k_27020952_1280.jpg":"1280x1280","k_27020952_1024.jpg":"1024x1024","k_27020952_640.jpg":"640x640","k_27020952_480.jpg":"480x480","k_27020952_340.jpg":"340x340","k_27020952_220.jpg":"220x220","o_27020952_1280.jpg":"1280x1706","o_27020952_1024.jpg":"1024x1365","o_27020952_640.jpg":"640x853","o_27020952_480.jpg":"480x640","o_27020952_340.jpg":"340x453","o_27020952_220.jpg":"220x293","h_27020952_1280.jpg":"1280x854","h_27020952_1024.jpg":"1024x683","h_27020952_640.jpg":"640x427","h_27020952_480.jpg":"480x320","h_27020952_340.jpg":"340x227","h_27020952_220.jpg":"220x147","pp_27020952_1280.jpg":"1280x1628","pp_27020952_1024.jpg":"1024x1303","pp_27020952_640.jpg":"640x814","pp_27020952_480.jpg":"480x611","pp_27020952_340.jpg":"340x432","pp_27020952_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_27020953_1920.jpg":"1920x1080","k_27020953_1280.jpg":"1280x1280","k_27020953_1024.jpg":"1024x1024","k_27020953_640.jpg":"640x640","k_27020953_480.jpg":"480x480","k_27020953_340.jpg":"340x340","k_27020953_220.jpg":"220x220","o_27020953_1280.jpg":"1280x1706","o_27020953_1024.jpg":"1024x1365","o_27020953_640.jpg":"640x853","o_27020953_480.jpg":"480x640","o_27020953_340.jpg":"340x453","o_27020953_220.jpg":"220x293","h_27020953_1280.jpg":"1280x854","h_27020953_1024.jpg":"1024x683","h_27020953_640.jpg":"640x427","h_27020953_480.jpg":"480x320","h_27020953_340.jpg":"340x227","h_27020953_220.jpg":"220x147","pp_27020953_1280.jpg":"1280x1628","pp_27020953_1024.jpg":"1024x1303","pp_27020953_640.jpg":"640x814","pp_27020953_480.jpg":"480x611","pp_27020953_340.jpg":"340x432","pp_27020953_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_27020954_1920.jpg":"1920x1080","k_27020954_1280.jpg":"1280x1280","k_27020954_1024.jpg":"1024x1024","k_27020954_640.jpg":"640x640","k_27020954_480.jpg":"480x480","k_27020954_340.jpg":"340x340","k_27020954_220.jpg":"220x220","o_27020954_1280.jpg":"1280x1706","o_27020954_1024.jpg":"1024x1365","o_27020954_640.jpg":"640x853","o_27020954_480.jpg":"480x640","o_27020954_340.jpg":"340x453","o_27020954_220.jpg":"220x293","h_27020954_1280.jpg":"1280x854","h_27020954_1024.jpg":"1024x683","h_27020954_640.jpg":"640x427","h_27020954_480.jpg":"480x320","h_27020954_340.jpg":"340x227","h_27020954_220.jpg":"220x147","pp_27020954_1280.jpg":"1280x1628","pp_27020954_1024.jpg":"1024x1303","pp_27020954_640.jpg":"640x814","pp_27020954_480.jpg":"480x611","pp_27020954_340.jpg":"340x432","pp_27020954_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_27020955_1920.jpg":"1920x1080","k_27020955_1280.jpg":"1280x1280","k_27020955_1024.jpg":"1024x1024","k_27020955_640.jpg":"640x640","k_27020955_480.jpg":"480x480","k_27020955_340.jpg":"340x340","k_27020955_220.jpg":"220x220","o_27020955_1280.jpg":"1280x1706","o_27020955_1024.jpg":"1024x1365","o_27020955_640.jpg":"640x853","o_27020955_480.jpg":"480x640","o_27020955_340.jpg":"340x453","o_27020955_220.jpg":"220x293","h_27020955_1280.jpg":"1280x854","h_27020955_1024.jpg":"1024x683","h_27020955_640.jpg":"640x427","h_27020955_480.jpg":"480x320","h_27020955_340.jpg":"340x227","h_27020955_220.jpg":"220x147","pp_27020955_1280.jpg":"1280x1628","pp_27020955_1024.jpg":"1024x1303","pp_27020955_640.jpg":"640x814","pp_27020955_480.jpg":"480x611","pp_27020955_340.jpg":"340x432","pp_27020955_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_27020956_1920.jpg":"1920x1080","k_27020956_1280.jpg":"1280x1280","k_27020956_1024.jpg":"1024x1024","k_27020956_640.jpg":"640x640","k_27020956_480.jpg":"480x480","k_27020956_340.jpg":"340x340","k_27020956_220.jpg":"220x220","o_27020956_1280.jpg":"1280x1706","o_27020956_1024.jpg":"1024x1365","o_27020956_640.jpg":"640x853","o_27020956_480.jpg":"480x640","o_27020956_340.jpg":"340x453","o_27020956_220.jpg":"220x293","h_27020956_1280.jpg":"1280x854","h_27020956_1024.jpg":"1024x683","h_27020956_640.jpg":"640x427","h_27020956_480.jpg":"480x320","h_27020956_340.jpg":"340x227","h_27020956_220.jpg":"220x147","pp_27020956_1280.jpg":"1280x1628","pp_27020956_1024.jpg":"1024x1303","pp_27020956_640.jpg":"640x814","pp_27020956_480.jpg":"480x611","pp_27020956_340.jpg":"340x432","pp_27020956_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_27020957_1920.jpg":"1920x1080","k_27020957_1280.jpg":"1280x1280","k_27020957_1024.jpg":"1024x1024","k_27020957_640.jpg":"640x640","k_27020957_480.jpg":"480x480","k_27020957_340.jpg":"340x340","k_27020957_220.jpg":"220x220","o_27020957_1280.jpg":"1280x1706","o_27020957_1024.jpg":"1024x1365","o_27020957_640.jpg":"640x853","o_27020957_480.jpg":"480x640","o_27020957_340.jpg":"340x453","o_27020957_220.jpg":"220x293","h_27020957_1280.jpg":"1280x854","h_27020957_1024.jpg":"1024x683","h_27020957_640.jpg":"640x427","h_27020957_480.jpg":"480x320","h_27020957_340.jpg":"340x227","h_27020957_220.jpg":"220x147","pp_27020957_1280.jpg":"1280x1628","pp_27020957_1024.jpg":"1024x1303","pp_27020957_640.jpg":"640x814","pp_27020957_480.jpg":"480x611","pp_27020957_340.jpg":"340x432","pp_27020957_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8031529 Threads: 2 Questions: 1665301411 Slow queries: 4954679 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112125461 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 488 [name] => Spiza plus [alias] => spiza-plus [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/spiza-plus ) ) [link] => /mozaik/spiza/price/kako-skuhati-najbolju-janjetinu-sacuvati-usoljene-limune-i-napraviti-pravi-cous-cous-sve-zna-kuharica-iz-maroka-1385744 [printLink] => /mozaik/spiza/price/kako-skuhati-najbolju-janjetinu-sacuvati-usoljene-limune-i-napraviti-pravi-cous-cous-sve-zna-kuharica-iz-maroka-1385744?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 757777 [name] => Samah Tribech [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 16:59:00 [main_article_id] => 0 [alias] => samah-tribech [link] => /tag/samah-tribech ) [1] => stdClass Object ( [id] => 757778 [name] => marokanska kuhinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 16:59:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marokanska-kuhinja [link] => /tag/marokanska-kuhinja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 604324 [name] => makarun [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-22 20:16:47 [main_article_id] => 0 [alias] => makarun [link] => /tag/makarun ) [3] => stdClass Object ( [id] => 757779 [name] => aromatiča kuhinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 16:59:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aromatica-kuhinja [link] => /tag/aromatica-kuhinja ) [4] => stdClass Object ( [id] => 757780 [name] => cous-cous [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 16:59:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cous-cous [link] => /tag/cous-cous ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AROMATIČNA KUHINJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako najbolje pripremiti janjetinu, sačuvati limune i napraviti pravi cous-cous: sve nam je objasnila chefica iz Maroka [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3242 [name] => Tea Sumić Miletić [username] => tea.sumic [email] => tea.sumic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$KFHqP694ipYnFwy9WRCFzuHPf2MJ51KZAfr7Pd0b2WbTCCs5s1Om. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tea-sumic-miletic-3242 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1757 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a8969c4b53c0b1333ee04669632693e6?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27032793.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP, privatni album [mainImageDesc] =>

Samah Tribech gostovala je u splitskom restoranu Makarun i pripremila nam marokanska jela za polizat prste

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27032793.jpg [title] =>

Samah Tribech gostovala je u splitskom restoranu Makarun i pripremila nam marokanska jela za polizat prste

AFP, privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27024669.jpg [title] =>

Samah Tribech: Među našim najpoznatijim jelima su cous-cous i tagine, što je naziv za posebnu vrstu posuđa specifičnog oblika u kojoj kuhamo meso, ribu i povrće pa bi bilo dobro imati nešto tome sličn

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27032764.jpg [title] =>

Usoljeni limuni

Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27032765.jpg [title] =>

Janjetina s usoljenim limunima i cous-cousom

Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27032766.jpg [title] =>

Marokanci kuhaju cous-cous na potpuno drugačiji način od nas... 

Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27032767.jpg [title] =>

Karakterističan poklopac tajinea omogućuje dugotrahno kuhanje na niskoj temperaturi i optimalne uvjete unutar posude

Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27032768.jpg [title] =>

Tipični tajine priprema se u posebnoj posudi

Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27020948.jpg [title] =>

Desert od jagoda

Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27020949.jpg [title] =>

Desert od jagoda

Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27020950.jpg [title] =>

Jednostavno i divno - riba i blitva

Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27020951.jpg [title] =>

Rriba i blitva, jednostavno i divno

Privatni album ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27020952.jpg [title] =>

Cous - cous

Privatni album ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27020953.jpg [title] =>

Makaruni sa sipom

Privatni album ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27020954.jpg [title] =>

Makaruni sa sipom

Privatni album ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27020955.jpg [title] =>

Tagine, Makarun večera

Privatni album ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27020956.jpg [title] =>

Pozdrav iz kuhinje

Privatni album ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27020957.jpg [title] =>

Pozdrav iz kuhinje

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dvije tisuće tri stotine i dva. Kilometra. Tolika je udaljenost između Hrvatske i Maroka i to je sasvim dovoljno da unatoč tome što su nam mnoge namirnice zajedničke, a neke tehnike pripreme hrane jako slične, zapravo jedemo sasvim drukčiju spizu. Istina, sve je to mediteranska prehrana, ali tek kad kušate izvorne okuse, teksture i nijanse marokanske kužine možete pojmiti koliko se razlikuju od dalmatinskih. A opet, nakon što pažljivije osjetite sve te fine note začina, moglo bi vas iznenaditi prepoznavanje nečeg gotovo neopipljivog što se nekako kroz maglu čini jako, jako poznatim...

O finesama ove raskošne, omamljujuće aromatične kuhinje popričala sam s pravom, fetivom marokanskom kuharicom po imenu Samah Tribech uoči njezina gostovanja u splitskom restoranu "Makarun" u sklopu njihova zgodnog programa Dalmatia Meets World tijekom kojeg su već ugostili kuhare iz Danske i chefa iz Koreje.

---

image

Janjetina s usoljenim limunima i cous-cousom

Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp
---

Samah Tribech je kuharica u Veleposlanstvu Kraljevine Maroko, rodom iz grada po imenu Salé, smještenog na sjeverozapadu zemlje, u blizini glavnog grada Rabata i stotinjak kilometara udaljenog od Casablance. Razgovor smo započele praktično: zanimalo me što bi sve trebao imati pri ruci netko tko poželi kuhati tipične marokanske specijalitete.

---

image

Jednostavno i divno - riba i blitva

Privatni album
---

- Među našim najpoznatijim jelima su cous-cous i tagine, što je naziv za posebnu vrstu posuđa specifičnog oblika u kojoj kuhamo meso, ribu i povrće pa bi bilo dobro imati nešto tome slično, dok je za cous-cous, ako ga želite skuhati na izvoran način, potrebna posuda koja se zove couscoussier i obično se sastoji od dva međusobno povezana lonca od kojih je prvi veći i sadrži vodu ili juhu koja se koristi za proizvodnju pare, dok drugi, manji lonac, koji je dizajniran tako da se može staviti na vrh prvog, ima poklopac i perforirano dno kako bi para iz prvog lonca mogla doprijeti do cous-cousa.

Što se tiče sastojaka, koristimo puno mesa, ribe i povrća, a karakteristika naše kulinarske tradicije je miješanje slatkih i slanih okusa te obilno korištenje začina. Uobičajeni začini u marokanskoj kuhinji su cimet, kumin, kurkuma, đumbir, paprika, korijander, šafran, klinčići, koromač, anis, muškatni oraščić, piskavica, kim, crni papar, sjemenke sezama te ras el hanout, koji je specifična mješavina 27 začina.

---

image

Marokanci kuhaju cous-cous na potpuno drugačiji način od nas... 

Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp
---

Ne kupujte instant cous-cous

Koristimo i svježe začinsko bilje poput metvice, peršina, korijandera, origana, mažurana, kadulje i lovorova lista - objasnila nam je chefica Samah te podvukla važnost kvalitetnog maslinova ulja u marokanskoj kužini.

Zanimalo me kako kod kuće možemo spremiti cous-cous da bude baš dobar, kao iz marokanskog restorana, pa sam od Samah dobila upute. Volite li i vi to remek-djelo marokanske kuhinje koje spaja nježna zrnca cous-cousa sa slasnim sastojcima i aromatičnim začinima, sad dobro pazite...

---

image

Tipični tajine priprema se u posebnoj posudi

Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp
---

- Trebat će vam vrlo svježe povrće i kvalitetno meso, tipični začini marokanske kuhinje i semolina (griz od durum pšenice, svima poznat kao hrana za djecu, op. a.). Nemojte kupovati instant cous-cous, samo sa semolinom ćete postići pravu teksturu i okus. Priprema ovog jela je pravi proces, ali svaki se korak isplati. Sve započinje utrljavanjem maslinova ulja u semolinu, nakon čega semolina treba počivati 15-20 minuta dok ne upije ulje, a zatim će vam trebati couscoussier u kojem će se semolina polako pariti nekih 15-20 minuta, dok tekućina iz donje posude ne ispari.

---

image

Cous - cous

Privatni album
---

Zatim se semolina izvadi iz kuhala, zalije vodom te se ostavi da tu vodu upije, a potom ponovno ide u couscoussier na dodatnih desetak minuta pa joj se dodaju maslinovo ulje ili maslac - objasnila je te dodala da je svaka od tih faza bitna za izvorni okus cous-cousa.

Možda vam baš nije stalo do cous-cousa, ali sigurno volite janjetinu, a Marokanci su pravi specijalisti za pripremu te vrste mesa pa smo razgovor skrenuli u tom smjeru. Želite li što ukusniju janjetinu, savjetuje chefica Samah, trebate je marinirati, ali ne u mokroj nego u suhoj marinadi.

---

image

Karakterističan poklopac tajinea omogućuje dugotrahno kuhanje na niskoj temperaturi i optimalne uvjete unutar posude

Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp
---

- Janjetinu treba natrljati mješavinom začina poput kurkume, šafrana, mljevene paprike i kumina u prahu i ostaviti je da upije sve te arome. Obično te začine koristimo u prahu, ali za neka jela radimo začinsku pastu tako da im dodamo malo vode. Meso kuhamo dugo i na niskoj temperaturi sve dok nije jako mekano, a vrijeme kuhanja ovisi o poziciji mesa, može biti između sat-dva i nekoliko sati - uputila nas je Samah te dodala da se na sličan način pripremaju i druge vrste mesa. Čak i riba.

Trik s balancanama

Riba? U marinadi s tako jakim začinima? Ma koja im je to riba?

- Da, riba. Jedna vrsta orade, kao riba koju zovemo pajou, a to je naša vrsta arbuna. Kad s njima radimo tagine, dodamo im mljevenu papriku te kumin i korijander u prahu i puno svježeg bilja poput peršina i korijandera, a poseban okus im daje usoljeni limun. No u nekim jelima za ribu koristimo samo sol, papar, češnjak i malo svježeg začinskog bilja.

Ribu obično kuhamo u umaku ili je pečemo na grilu ili u pećnici, a u tom je slučaju položimo na narezano povrće poput luka i mrkve ili je prekrijemo njim, ponekad je punimo gljivama ili škampima, a i škampe, pa i lignje, rado koristimo kad radimo tagine - navela je chefica, a mene je zanimalo kako točno rade te svoje čuvene usoljene limune i kako ih koriste.

---

image

Makaruni sa sipom

Privatni album
---

- Riječ je o tradicionalnom načinu da se očuvaju limuni kojih, kad su u sezoni, zna biti toliko da ih ne stignemo iskoristiti. Usoljeni limuni rade se tako da se narežu, ubace u posude koje se mogu dobro zatvoriti i zatim im se doda sol. Ostave se da stoje dok ne puste vodu i postanu mekani, a to obično traje oko dva do tri tjedna, ponekad malo više. Nakon takvog tretmana limun dobije živahnu jarkožutu boju, a mijenja im se i okus.

Ako se drže dulje, postanu smećkasti i poprime slatkasti okus. Koristimo ih na različite načine, najčešće za pripremu piletine, često i s ribom, a i kod pripreme salata - objasnila je, a kad je spomenula salate, sjetila me na balancane, od kojih se radi poznata marokanska salata zaalouk, ali se obilato koriste i u drugim jelima pa me zanimalo ima li dobar savjet za pripremu tog povrća.

---

image

Usoljeni limuni

Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp
---

Međutim, ispostavilo se da i na njihovoj strani Mediterana koriste isti trik: najprije ih treba narezati i posoliti da puste gorčinu. Za razliku od nas, koji ih volimo baciti na vrelo ulje ili gril da se što prije ispeku, Marokanci balancane kuhaju i peku dugo i sporo dok potpuno ne omekšaju. Tada ih je lako zgnječiti u pastu i dodati im ostale sastojke, a sličan tretman imaju i kad se s ostalim sastojcima pripremaju u tagineu.

Šećer sam, naravno, čuvala za kraj pa je moje zadnje pitanje simpatičnoj chefici bilo kakvi su deserti tipični za marokansku kuhinju. Odgovor me iznenadio: Marokanci imaju svoju verziju ratluka i zovu ga marokanski ratluk (recimo da bismo tako mogli prevesti morrocan delight, naziv koji je vjerojatno odabran jer se u svijetu za ratluk koristi termin turkish delight), a za njegovu pripremu koriste pastu nalik na marcipan.

Ništa bez badema

- To je desert na bazi paste od badema nalik marcipanu, kojoj se dodaju cvjetna vodica i guma arabica (aromatična smola subsaharske akacije, op. a), a zatim se tom smjesom nadjene tanko tijesto za pite. Sve se to prži, a zatim se umoči u med i ukrasi. Koristimo jako puno badema, od njih radimo i kolačiće koji se zbog oblika polumjeseca nazivaju gazelinim rogovima te keksiće ghriba, fino začinjene cimetom i upotpunjene brašnom od sezama - završila je našu priču Samah i odjurila u kuhinju kako bi dovršila pripremu marokanskih delicija za večeru u "Makaruna" na kojoj su se, pored znatiželjnika, u ime organizatora našle i veleposlanica Kraljevine Maroko Nour El Houda Marrakchi te direktorica Turističke zajednice Grada Splita Alijana Vukšić.

Nakon cijele ove priče sigurno vas zanima i što nam je skuhala i kako je bilo. Večera, koja je kao i prethodne iz ovog ciklusa predstavljala fuziju kuhinje gostujuće zemlje s dalmatinskom kulinarskom tradicijom, počela je pozdravom iz kuhinje u vidu spomenute salate od balancana.

---

image

Desert od jagoda

Privatni album
---

Zapravo, salata je u ovom slučaju poprilično slobodno korišten termin, jer jelo je više podsjećalo na namaz i fino nam je pripremilo nepca za ono što je uslijedilo, a to je bio teksturama i okusima vrlo zanimljiv tagine. Ovaj je slijed okupljenima bio pravo iznenađenje i svi smo se zabavljali pogađajući od koje je vrste mesa napravljeno to jelo koje je okusom pomalo podsjećalo na pašticadu (ispostavilo se da je riječ o teletini).

Potom je na rasporedu bio dalmatinski slijed za koji se pobrinuo chef Bože Vugdelija (riječ je bila o domaćim makarunima u umaku od sipe), a zatim je poslužen cous-cous, nježan i jako aromatičan s puno povrća koje se od mekoće topilo u ustima. Peti slijed je bio dalmatinski i opet riblji: fileti i blitva, a kao desert je poslužen osvježavajući desert od jagode, za koji se pobrinula pastry chefica Nena Mravak.

---

image

Tagine, Makarun večera

Privatni album
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP, privatni album Privatni album Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
AFP, privatni album

Samah Tribech gostovala je u splitskom restoranu Makarun i pripremila nam marokanska jela za polizat prste

Privatni album

Samah Tribech: Među našim najpoznatijim jelima su cous-cous i tagine, što je naziv za posebnu vrstu posuđa specifičnog oblika u kojoj kuhamo meso, ribu i povrće pa bi bilo dobro imati nešto tome sličn

Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Janjetina s usoljenim limunima i cous-cousom

Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Marokanci kuhaju cous-cous na potpuno drugačiji način od nas... 

Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp

Karakterističan poklopac tajinea omogućuje dugotrahno kuhanje na niskoj temperaturi i optimalne uvjete unutar posude

Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp

Tipični tajine priprema se u posebnoj posudi

Privatni album

Desert od jagoda

Privatni album

Desert od jagoda

Privatni album

Jednostavno i divno - riba i blitva

Privatni album

Rriba i blitva, jednostavno i divno

Privatni album

Cous - cous

Privatni album

Makaruni sa sipom

Privatni album

Makaruni sa sipom

Privatni album

Tagine, Makarun večera

Privatni album

Pozdrav iz kuhinje

Privatni album

Pozdrav iz kuhinje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/price/kako-skuhati-najbolju-janjetinu-sacuvati-usoljene-limune-i-napraviti-pravi-cous-cous-sve-zna-kuharica-iz-maroka-1385744 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e004cae7ebb19fc2bea6fe9dc3c8aab67e02d010 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+najbolje+pripremiti+janjetinu%2C+sa%C4%8Duvati+limune+i+napraviti+pravi+cous-cous%3A+sve+nam+je+objasnila+chefica+iz+Maroka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fkako-skuhati-najbolju-janjetinu-sacuvati-usoljene-limune-i-napraviti-pravi-cous-cous-sve-zna-kuharica-iz-maroka-1385744 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fkako-skuhati-najbolju-janjetinu-sacuvati-usoljene-limune-i-napraviti-pravi-cous-cous-sve-zna-kuharica-iz-maroka-1385744 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => AROMATIČNA KUHINJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PričeAROMATIČNA KUHINJA

Kako najbolje pripremiti janjetinu, sačuvati limune i napraviti pravi cous-cous: sve nam je objasnila chefica iz Maroka

Piše Tea Sumić Miletić
4. svibnja 2024. - 16:21
Samah Tribech gostovala je u splitskom restoranu Makarun i pripremila nam marokanska jela za polizat prsteAFP, privatni album

Dvije tisuće tri stotine i dva. Kilometra. Tolika je udaljenost između Hrvatske i Maroka i to je sasvim dovoljno da unatoč tome što su nam mnoge namirnice zajedničke, a neke tehnike pripreme hrane jako slične, zapravo jedemo sasvim drukčiju spizu. Istina, sve je to mediteranska prehrana, ali tek kad kušate izvorne okuse, teksture i nijanse marokanske kužine možete pojmiti koliko se razlikuju od dalmatinskih. A opet, nakon što pažljivije osjetite sve te fine note začina, moglo bi vas iznenaditi prepoznavanje nečeg gotovo neopipljivog što se nekako kroz maglu čini jako, jako poznatim...

O finesama ove raskošne, omamljujuće aromatične kuhinje popričala sam s pravom, fetivom marokanskom kuharicom po imenu Samah Tribech uoči njezina gostovanja u splitskom restoranu "Makaru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 08:49