StoryEditorOCM

Evo kako je dubrovački taksist htio ‘oderati‘ turiste, a jedan od njihovih čelnika tvrdi da ih je 60 posto ilegalno!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
18. svibnja 2024. - 08:48

U jednoj fb grupi gdje stranci razmjenjuju preporuke, savjete i kritike o odmoru u Dubrovniku, jedna je turistkinja postavila pitanje je li normalno da taksist traži 30 eura po osobi za prijevoz s donje stanice žičare na Pločama do gornje na Srđu jer tog dana žičara nije radila, a oni su htjeli posjetiti Srđ.  

image

Strankinja se požalila na cijene taksija, dobila je 42 komentara

Dml/

Ne treba ni isticati da su Dubrovčani koji su se javili u komentarima zgroženi traženjem taksiste za kojeg nisu imali baš lijepe riječi.

- Smiješno! - napisao je jedan, dok je drugi ocijenio da je ‘takvo deranje gostiju jako tužno‘.

- Uvijek koristite Uber - preporuka je drugog stranca.

- Dobro oderavanje - komentar je sljedećeg.

- Mi smo platili 7 eura od vrha brda do Lapada, Uberom, bilo nas je četvoro u autu - ustvrdio je drugi.

- Sljedeći put slikajte to vozilo - savjet je čitatelja komentara.

- Taksi ne smije naplaćivati po osobi - upozorenje je sljedećeg.

- I nama se dogodilo slično. Taksist nam je ponudio vožnju za nas dvoje za 50 eura do Srđa prije nekoliko tjedana. Do aerodroma nas je koštalo manje - komentirao je jedan stranac.

image

Strankinja se požalila na cijene taksija, dobila je 42 komentara

Dml/

TO GRANIČI S LUDILOM

Za komentar smo pitali dvojicu čelnika dubrovačkih taksista, Miša Miloslavića, predsjednika Udruge autotaksi prijevoznika grada Dubrovnika koja broji 450 članova, te Ivicu Smoljka, predsjednika Plavog taksija, jer ovakve pojedinačne ‘deračine‘ ruše ugled svih taksista.  

- Tih 30 eura je cijena za vožnju - rekao je Miše Miloslavić, te nam se požalio da je pod prijetnjom kaznene prijave morao skinuti sve table s cjenicima sa stajališta taksija.

- Da ima cjenik, turisti bi pogledali i rekli tomu taksistu da je cijena vožnje 30 eura, ali ne po glavi. I na Pločama je bila ta tabla, ali sam ih morao skinuti sa svih stajališta - rekao je Miloslavić. - Naredili su mi da ih skinem jer je to reklama, a mi to ne smijemo - govori o razlozima.

- Naravno da nije normalno da taksist traži 30 eura po glavi za tu vožnju, ali isto tako nije normalno da taksi stajalište nema cjenik - ponovno je istaknuo Miloslavić. - To graniči s ludilom! Pregovaram od zime da dobijemo bilo kakav cjenik, da možemo uprijet‘ prstom u njega, ili u nekoga tko je naplatio više nego je smio. Ali ne možemo ga dobiti...

Ali kad čovjek uđe u taksi, upali se taksimetar?

- Upali se, ali tu se vjerojatno išlo na dogovor - nagađa i Miloslavić. - To je pljačka!

Zanimalo nas je kako rješavaju probleme s pojedincima koji im na taj način ruše ugled.

- Svi nama ruše ugled. Mi smo jedini koji imamo neki ustroj i svi se pozivaju na nas kad nešto ne valja. Mi naše kaznimo. Ako uhvatimo nekog, isključimo ga sedam dana, drugi put mu je 15 dana, pa neka izračuna koja mu je đornata izgubljena. Tamo na Pločama ne znaš ni tko stoji, to je ta liberalizacija tržišta - iznio je Miloslavić.

- Ne možemo utjecati na ništa. Pokušavam dobiti taj nesretni cjenik i više ne znam komu ću se obratiti. Aplikaciju nemamo jer je preskupa. Jedva smo donekle uveli neki red. Nereda je i previše, a ne možeš utjecati na to - zaključio je Miše Miloslavić.

VOZILA BEZ OZNAKA

- U taksiju nema fiksnih cijena, vozi se po taksimetru ili po aplikaciji gdje mora biti unaprijed navedeno kakva će biti cijena - istaknuo je čelnik Plavog taksija Ivica Smoljko. - Ali svašta se događa. Ta strankinja je trebala slikati auto i poslati javno, da se vidi tko je to tražio. Reći ću vam nešto - 60 posto vozila koja prometuju Dubrovnikom i bave se taksi prijevozom su nelegalni. Nemaju dozvolu ni ništa. Stanite na Pile i pogledajte kakva vozila dolaze na naručene vožnje. To su vozila bez ikakve oznake, a sva taksi vozila moraju na vratima imati istaknuto ime tvrtke ili obrta i na krovu taksi znak - naglasio je Smoljko. - Takvih je stotine vožnji svaki dan! A ovih što voze na crno isto ima jako puno.

image

Ivica Smoljko

Bozo Radic/Cropix

- Naša aplikacija služi da sve vidimo i sve znamo. Tko god u nas naruči vožnju, točno zna koja će mu biti cijena - ističe Smoljko. - Naš korisnik sve zna, od poziva taksija do izlaska iz auta. Uvođenje aplikacije nas je jako skupo koštalo, svi naši članovi je plaćaju na mjesečnoj osnovi, ali bez toga se danas ne može raditi. Moramo imati povjerenje korisnika. Bez aplikacije se ne može raditi, mora se kontrolirati poslovanje. Na obraz se, na žalost, više ne može računati. Jedino kontrolom možete sačuvati posao - rekao je čelnik ‘Plavog taksija‘ koji broji stotinjak zaposlenika.

Što radi inspekcija?

- Imamo jednog jedinog inspektora cestovnog prometa na području Grada Dubrovnika. Čovjek ne može sve to pohvatati. Ali i prometni redari imaju iste ovlasti kao inspektor Ministarstva. Oni u svakom trenutku mogu dignuti tablice i naplatiti kaznu, mogu kontrolirati situaciju potpuno isto kao inspektor - naglasio je Ivica Smoljko.

Je li moguće da pored toliko prometnih redara ima 60 posto nelegalnih taksista u Dubrovniku?

- Tvrdim da ih je toliko, 60 posto! Nije problem to provjeriti. U Obrtničkoj komori ima registriranih oko 500 taksista, neka ima u Gospodarskoj komori još 300, to je 800. A ovo drugo, tko su ti? - zapitao se na kraju Ivica Smoljko.

28. svibanj 2024 15:18