StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA FINAL 4 EUROCUPA U RIJECI

Stigao je El gran capità na Kantridu, grle ga Primorjaši, grle Jugaši, a on je Eurocup osvojio prije točno 20 godina: ‘Jedno sam uvjeren ...‘

Piše Tonči Vlašić
17. svibnja 2024. - 14:07
Luka Lončar, Xavi Garcia, Marko Macan... slave na skalinima crkve svetog Vlaha naslov svjetskog prvaka osvojen u Budimpešti 2017. godineTonci Plazibat/Cropix

Unatrag 10, 15 godina se zvalo telefonom kako bi se skupile informacije o suparniku, sad imaš snimke gotovo svih utakmica suparnika, pogotovo kad je riječ o klubovima na ovoj razini. Zatim, zna se koja je razina Jug, te kakav je profesionalac Vjeko – stigao je iz Španjolske na Kantridu, na Final 4 Eurocupa, Xavi Garcia. Dočekao ga je Damir Glavan, bivši hrvatski reprezentativac, srebro iz Atlante 1996. se ne zaboravlja kad je on u pitanju. Prije je Glavan vukao riječko Primorje u bazenu, sad izvan bazena. Nije jedini. Glavni su na Kantridi danas sve bivši uspješni igrači, Samir Barač, Petar Muslim, Igor Hinić je trener riječkog sastava.

Xavi je, kaže Glavanu, gledao to finale u Atlanti između Španjolske i Hrvatske. Imao je tad 12 godina. Nije mu bilo teško probudit se usred noći kako pratio utakmicu u kojoj je Španjolska uzela zlato, a Hrvatska srebro. Na kraju je Xavi, danas 40-godišnjak, u karijeri, koju je zaključio 2021. godine, igrao i za Španjolsku, i za Hrvatsku (svjetski prvak 2017., olimpijsko srebro u Riju 2016., zadnje utakmice u karijeri odigrao u kapici Hrvatske na OI u Tokiju 2021.), a u Lijepoj našoj, kad su klubovi u pitanju, prvo za Primorje (od 2010. do 2015.), a zatim za Jug Adriatic osiguranje (od 2015. do 2021.). I gdje je god igrao, osvajao je trofeje. Istina, s Primorjem nije uspio što je uspio s Jugom – podići europski trofej.

Xavi je osvajao s Jugom naslov prvaka Europe i europski superkup, a kakav je trag ostavio – dovoljno je napisati – bio je kapetan dubrovačkog broda. El gran capità (katalonski - veliki kapetan). 

image

Xavi Garcia i Maro Joković slave u Budimpešti 2016. pobjedu protiv PRO Recca u polufinalu Final 6 europske Lige prvaka

Tonči Vlašić/

Večeras će na Kantridi prvog gledati od 17.45 sati ogled Jug Adriatic osiguranja i Astrapool CN Sabadella, te Primorje Erste banka – Spandau 04 od 20 sati. 

- Tko je favorit u prvom polufinalu Eurocupa? Jug i Sabadell su bili suparnici prošle sezone u Ligi prvaka, zatim Jug ima danas Sergi Cabanasa, koji je te prošle sezone igrao za Sabadell. Uvjeren sam kako su Vjeko i njegova ekipa napravili odličan posao uoči utakmice. Kad uzmeš imena igrača, ova prva utakmica Jug – Sabadell je finale prije finala, ali Primorje je domaćin, ovo je njegov bazen, a Primorje nema pritisak kao Jug i Sabadell. Primorje bi trebalo to o čemu sam govorio iskoristiti protiv Spandaua. Uspije li, vjerujem kako će tad biti pune tribine na finalu.

Potom će Xavi malo više o Astrapool CN Sabadellu (Sabadeju – tako to zvuči na španjolskom).

- Imaju odličnog vratara, Lorrio je po meni glavni njihov igrač. Možda su prošle sezone imali više ritma, više su plivali. Na lijevoj strani Sabadell ima Averku i Barrosa, sto posto napadači. Na drugoj strani je Blai Mallarach. Obrana Juga će morat na njega paziti posebno kad Sabadell bude imao igrača više, a ono što sam primijetio, Blai, koji ima godina, mijenjao je svoj način igre. Do jučer je bio isključivo pucač, a sad je i asistent. Imaju Crnogorca Vidovića u dva metra, kojeg Jug zna dok je još igrao za Herceg Novi, a znaju ga i iz crnogorske reprezentacije.  Jedno sam uvjeren, više zna Jug o Sabadell, nego Sabadell o Jugu.

Zatim još malo o drugom polufinalu.

- Marin Tomasović odlično igra ove sezone. Odlazak u Spandau mu je pogodak. U Jugu nije, ne znam sad razlog, pokazao koliko zna, a on zna. On je danas udarna snaga Spandaua. Primorje je u posljednje vrijeme odigralo nekoliko odličnih utakmica. Protiv Dinama u Tbilisiju, Vouliagmenija kod kuće, a ja bih istaknuo igru u polufinalu hrvatske lige protiv Juga ovdje u Rijeci. Igor Hinić je napravio odličan posao – rekao je Xavi, koji je u karijeri osvojio 40 klupskih trofeja, s Primorjem osam, s Jugom četrnaest, prije toga s Barcelonom šest, a s Barcelonetom dvanaest.

image

Xavi Garcia protiv Mladosti u Zagrebu

S Barcelonom je 2004., prije točno 20 godina, osvojio LEN Cup, tj. Eurocup. Dobio je u finalu Vouliagmeni. Bio je to njegov prvi od ukupno tri europska trofeja u karijeri. Preostala dva je uzeo s Jugom. 

31. svibanj 2024 12:05