StoryEditorOCM
VaterpoloDUBROVAČKI VJESNIK NA FINAL 4 EUROCUPA

Bokelj u ‘Neveri s Kvarnera‘ otkrio što se događalo 2009. godine u Rijeci kad je on s Primorcem izborio finale, a Jug izgubio polufinala od PRO Recca

Piše Tonči Vlašić
18. svibnja 2024. - 13:52

FINAL 4 EUROCUPA

Rijeka, Bazen Kantrida, petak, 17. svibnja, polufinala: Jug Adriatic osiguranje - Astrapool CN Sabadell 11:7, Primorje Erste banka - Spandau 04 Berlin 14:12.

Subota, 18. siječnja, 17.45 sati, utakmica za treće mjesto: Astrapool CN Sabadell - Spandau 04, 20 sati, finale: Jug Adriatic osiguranje - Primorje Erste banka.

Nevera s Kvarnera slomila Nijemce za novi podvig i veliki finale s Dubrovčanima – napisao je Igor Duvnjak u Novom listu, a on prati tu ‘neveru s Kvarnera‘ desetljećima. Istaknuo je kako riječki ‘Nesalomljivi‘ nisu pokleknuli ni pred najvećim iskušenjima kad su se gosti odvojili na 5:8. Nijemci nisu bili ni svjesni da će ih pogoditi ‘nevera s Kvarnera‘, Primorjaši su krenuli kao u transu ka velikom preokretu, stigli i prestigli berlinske goste na krilima sjajnog vratara Maura Ivana Čubranića, koji je skupio 14 obrana, njegov raspucani brat Niko, zatim kapetan Tin Brubnjak, Kas Te Riele i Fabio Crippa, plus sjajan je bio centar Lovro Paparić, plus iskustvo Darka Brguljana...

Nakon još jedne međunarodne noći za pamćenje na bazenu na Kantridi, ovoga puta ‘val je potopio’ čuveni Spandau 04, koji nije bio dovoljna prepreka sjajnim domaćinima za večerašnji ogled s Jug Adriatic osiguranjem, riječka momčad ostala je najveće iznenađenje i nastavila impresivan međunarodni marš. Kao i veličanstvena pobjeda koja će zvučno odjeknuti daleko od Kvarnera, tako će ostati upamćen i ambijent na tribinama riječke vodene ljepotice, pljesak, skandiranje i pjesma bili su nužan ‘osmi igrač’ riječkim ‘kapicama’.

Na Kantridi su ponosni na činjenicu kako su ušli u finale europskog natjecanja s deset momaka iz Rijeke, s tek trojicom sa strane.

- Igramo s Jugom AO, apsolutnim favoritom, ali to je finale pa tko što uzme – rekao je Darko Brguljan, Bokelj, igrač koji je 2009. na Kantridi osvojio naslov prvaka Europe s Primorcem iz Kotora, te otkrio jednu zanimljivost.

- Mladost je bila favorit protiv nas u polufinalu, a kad smo je iznenadili, čekao nas je u finalu PRO Recco, koji je dobio Juga, koji je bio oslabljen jer nije mogao igrati Maro Joković i Pavo Marković. Bili smo u istom hotelu s Jugašima, hotelu Jadran. U to vrijeme, nije bilo kao danas sve dostupno na internetu. Malo toga smo znali o PRO Reccu. Elvis Fatović je bio tad trener Juga, i ustupio nam je sve podatke o talijanskoj momčadi – prisjetio se Brguljan.

Hvali Juga, njegove igrače, zatim svoje suigrače, riječku mladost, a nakon plasmana u finale pozvao je navijače Primorja, pogotovo najvatrenije. Nema dileme kako će Kantrida biti dupke puna večeras, kako će riječka publika skakati sa svojih mjesta, te ‘igrati‘ skupa s Primorjem, sad protiv Jug Adriatic osiguranja.

I Jugaši su bili presretni nakon pobjede u polufinalu, a oni su s 11:7 dobili ‘finale prije finala’ protiv španjolskog Sabadella, prije svega sjajnom obranom. Toni Popadić je s dvanaest obrana dizao suigrače, a u napadu Franko Lazić i Marko Žuvela su bili sjajni. Njih dvojica su ukupno postigla devet pogodaka, Lazić pet – dva više od trenutno druge najbolje španjolske momčadi.

Sa strahom je Gruž otplovio put Rijeke. Razlog je loša izvedba u prvoj utakmici finalne serije za prvaka Hrvatske. U Poljudu je igrao samo prvu četvrtinu, a nakon toga je u bazenu postojao samo Jadran.

Kantrida i Gruž su bili tri puta suparnici ove sezone. Sve tri utakmice je dobio Jug Adriatic osiguranje, obje na Kantridi su bile u gol, dva (11:12 i 11:13). I dok je u prvoj u Rijeci, bilo je to na samom početku sezone, momčad trenera Vjeka Kobešćaka igrala slabo, u zadnje dvije, koje su se igrale sredinom prošlog mjeseca u polufinalu doigravanja, Jug odličan jer je takvo bilo i Primorje. Ne zaboravlja se kako je Popadić bio ‘lud’ u prvoj četvrtini, koja je pripala Jugu 2:0, kako je Primorje tad imalo nekoliko igrača više, te peterac. U drugoj, koja je bila na Kantridi, riječki sastav borben, pokazao je silnu energiju, kao i sinoć protiv Spandaua 04.

image

Toni Popadić (Jug AO)

Drugi put u povijesti europskih kupova – hrvatsko finale. Prvo je odigrano prije 31 godine kad je splitski Jadran bio uspješniji od zagrebačke Mladosti za naslov prvaka Europe. Sad Primorje Erste banka i Jug Adriatic osiguranje za trofej pobjednika Eurocupa.

Riječki klub, koji je 15 godina stariji od Juga, koji je osnovan prije 116 godina, lovi svoj prvi veliki europski trofej, a trinaestu ‘kantu’ u svojoj povijesti. Jug Adriatic osiguranje, koji je osnovan prije 101 godinu, koji je prvu utakmicu odigrao prije 100 godina, a prvi službeni nastup imao prije 99 godine (i iz prve je osvojio naslov državnog prvaka), igra večeras za svoj osmi europski, a 71. trofej u svojoj povijesti.

Finale Eurocupa u Rijeci počinje u 20 sati. Izravan prijenos je na televiziji Arena sport.

01. lipanj 2024 12:14