StoryEditorOCM
S mora i krajaNJEGOVA JE ZADNJA

Plenković u Benkovcu otkrio: ‘Pustite mene da složim novu Vladu, pouzdano ostaju Habijan, Vučković, Nina sto posto...‘

Piše Mišel Kalajžić
10. svibnja 2024. - 17:24

Premijer Andrej Plenković je u petak došao na Benkovački sajam s kandidatima HDZ-a u sklopu predizborne kampanje za Europski parlament i dao prvu izjavu nakon što je u jutarnjim satima predao predsjedniku države Zoranu Milanoviću popis za sastavljanje parlamentarne većine.

Pozdravljen mnoštvom, Plenković je obišao nedavno otvoreni obnovljeni Benkovački sajam, u društvu europarlamentarki Sunčane Glavak i Marijane Petir, dočekan vodećim ljudima iz vrha HDZ-a Zadarske županije.

Prije odlaska za Šibenik, te u Split gdje mu se na centralnom predizbornom skupu za EU parlament pridružila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, Plenković je u Benkovcu vidno dobro raspoložen nakon dolaska iz Zagreba, kazao:

- Doći na Benkovački sajam predstavlja jedan sjajan početak. Tu smo među ljudima koji su itekako dobre volje, željni razgovora, pozdravljaju naš uspjeh i pobjedu na parlamentarnim izborima, a vjerujemo da ćemo to ponoviti sada još jednom i na izborima za EU parlament - istaknuo je Plenković.

Upitan o tome kako je protekao susret s Milanovićem, kazao je da je bio formalan.

- Predali smo potpise, bilo ih je 78, a moglo ih je biti i više. Riješili smo tu formalnost, koja je prema Ustavu pretpostavka da se dobije povjerenje za mandatara, meni je to postalo na neki način već i uobičajeno, ponovili smo ono što smo radili zadnja dva puta i sad ćemo u idućim danima krenuti u konzultacije za sastavljanje nove Vlade.

Konstituirajuća sjednica Sabora sazvana je u četvrtak. Da, rukovali smo se ovaj put, Capak nije ništa sugerirao... - našalio se Plenković.

Upitan hoće li Krešimir Ačkar biti novi ministar turizma, kazao je da se pusti njemu kao mandataru da razgovara sa svima, od onih koji su sada u Vladi i koji bi to mogli biti.

- Mandatar je taj koji bira tim, kao što izbornik u nogometu ili košarci bira momčad. Pustimo još koji dan... nastojat ćemo da to bude kvalitetna Vlada kao i one ranije, s agilnim ljudima koji žele puno raditi jer ovo je zahtjevan posao i traži se od svakoga od nas 24 sata dnevno ritam.

Očekujemo da se s DP-om dogovorimo oko ključnih programskih načela i ljudi koji će voditi resore. Nakon toga svatko u okviru tima koji čini Vladu funkcionira. Mislim da se neće ponoviti situacija s Mostom. Mislim da smo i mi puno iskusniji sada, te da su partneri iz DP-a svjesni okolnosti funkcioniranja u Vladi.

Kadrovske križaljke koje objavljujete ništa ne vrijede, osim što pouzdano znam da sigurno ostaju Damir Habijan i Marija Vučković. Nina Obuljen Koržinek će ostati sigurno, sto posto, jer je sjajna. Ona je sa mnom od prvoga dana u Vladi, kao i Tomo Medved i Oleg Butković. Ona je obavila ogroman posao oko obnove, ima veliko iskustvo, tako da će ona ostati - rekao je Plenković.

Nakon izjave novinarima prošetao je sajmom i kupio - tradicionalni mlinac za kavu za suprugu. Dobio ga je na popust i platio - deset eura. Ustvari kupio je dva za dvadeset...

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske: Ciljevi su ostvareni

- Ministarstvo turizma i sporta odradilo je sve svoje strateške ciljeve... Moji ciljevi kao ministrice su ostvareni, mogu zbilja biti zadovoljna rezultatima i krećem u nove izazove, bio to EU parlament ili nešto drugo.

Šime Erlić. ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije: Radio sam maksimalno predano, na premijeru je odluka

- Vidjet ćemo ostajem li u Ministarstvu za EU fondove. Najvažnije je da je formirana većina, sad treba izabrati predsjednika Sabora i nakon toga predložiti stabilnu Vladu u suradnji s Domovinskim pokretom. Pričekajmo sada da se definiraju svi ministri i članovi Vlade, pa ćemo onda moći konkretnije govoriti o pojedinim pozicijama. Nisam razgovarao o tome s predsjednikom Vlade Plenkovićem, bilo je ključno formiranje većine koje je napravljeno jutros. Ja sam u Vladi nešto više od godinu dana, radio sam maksimalno predano, najbolje što znam, važno mi je da se moj rad prepozna i da ja to zaslužim, a onda je na predsjedniku Vlade koji je kapetan tima da odabere koga smatra da u određenom trenutku treba u Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 09:27