StoryEditorOCM
Obala‘RIVIJEROLUCIJA‘

Ljetna izložba u srcu stare Dalmacije: posjetitelji vremeplovom otputovali u prošlost, ‘ćirili‘ prve golaće...

30. travnja 2024. - 13:38

Kako se razvijao turizam na Makarskoj rivijeri, svi znatiželjni i nostalgični Makarani i mještani mjesta s Rivijere mogli su doznati ili se prisjetiti na izložbi ‘‘Rivijerolucija - uspon turizma na Makarskoj rivijeri‘‘ koja je održana u Umjetničkoj rezidenciji na Kačićevom trgu u Makarskoj.

Izložbu su organizirali Grad Makarska, Turistička zajednica grada Makarske, Sveučilište u Zadru, Odjel za povijest umjetnosti i Gradski muzej Makarska.

image
Ivo Ravlić/Cropix

U nekadašnjem listu Makarska rivijera, kasnije Makarsko primorje, zanimljivi i informativni članci punili su naslovnice tijekom ljetnih mjeseci o rekordnim brojkama stranih gostiju na obali, svjetskoj ponudi jela i pića, brojnim novootvorenim hotelima koji su svojim blještavilom privlačili na terase na kojima se svake večeri održavaju plesnjaci.

Potoci vina i šampanjca uz melodije Jadrana stvarali su sjećanja na miris mora i borova, soli na koži i ljepoti krajolika podno Biokova.

image

Podgorska načelnica Petra Radić - snimka za uspomenu

Ivo Ravlić/Cropix

Iščitavala se i dovitljivost privatnih iznajmljivača koji se skrivaju iza natpisa ‘‘Zimmer frei‘‘, dogodovštine i nezgode, izbor za Miss toplesa i karikature koje se svemu tome s ironijom i sarkazmom podsmjehuju.

Izložba je željela dočarati putovanje i dolazak Jadranskom magistralom na obalu, dnevnu atmosferu sa uzavrele plaže i noći pod zvijezdama na terasama hotela.

image

Ovako se to nekad virilo, a ovo FKK je Freikörperkultur, odnosno njemačka inačica za kulturu slobodnog tijela ili nudizam

Ivo Ravlić/Cropix

Opuštanje na retro šanku uz prepoznatljive melodije i odmor u sobi privatnog iznajmljivača, zgode i nezgode s Biokova u začecima alpinističkog turizma, ali i s plaža koje su počeli sve više preplavljivati golaći. Izložbom se nakratko moglo otputovati u prošlost gdje se i dalje nalaze sjećanja na nekadašnje ljetne dane.

image

Retro kutak

Ivo Ravlić/Cropix
image

Ovakva je odjeća bila nekad u modi

Ivo Ravlić/Cropix
image

Ekipa sa Sveučilista u Zadru zadužena za izložbu
 

Ivo Ravlić /Cropix
image

Sjećate li se goveđeg gulaša?

Ivo Ravlić/Cropix
image

Jesu li stigli?

Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 17:48