StoryEditorOCM
Hajdukiz kopački u ured

Rješava se kadrovska križaljka na Poljudu: Bilić ima rješenje za sportskog direktora, član uprave za sport još se traži?

Piše Krešimir Milić
18. svibnja 2024. - 14:57

Bliži se vrijeme dovršetka kadrovske slagalice na Poljudu koje su se najavile dolaskom novog predsjednika Hajduka Ivana Bilića. Najavljeno je kako se traga za članom uprave za sport, a ostavkom, tj. odlaskom po isteku ugovora, Mindaugasa Nikoličiusa i novim sportskim direktorom. U kadrovskoj križaljci za iduću sezonu trebao bi biti i novi trener, a čini se da je jedno od imena iskristalizirano.

Nikoličiusov nasljednik trebao bi postati Nikola Kalinić. Napadaču se bliži kraj ugovora koji ima s klubom kao igrač, a utakmica protiv Gorice u nedjelju trebala bi mu biti posljednja na Poljudu. Kalinić će po svemu sudeći preuzeti funkciju sportskog direktora nakon isteka ugovora, onog igračkog, s ‘bijelima‘. Ako se ideja realizira, bit će to za Kalinića prvo iskustvo tog tipa, a s obzirom na to da je i Nikoličius oko sebe imao savjetnike i asistente u vidu skauta i drugih administrativnih djelatnika, ista postava, već mu poznata, bi dočekala i njega. 

Njegov prvi zadatak na novom poslu trebalo bi biti imenovanje novog trenera, koji će po svemu sudeći biti stranac, a s njim i posložiti momčad koja bi imala istu ambiciju kao i prijašnjih godina, kako je najavio i predsjednik Bilić na predstavljanju. Ni to mu zasigurno neće biti lagan zadatak ako ga se prihvati. Razloga je nekoliko, a jedan od glavnih je čistka svlačionice, čiji je i sam član, nakon rezultatskog neuspjeha, a onda i perioda rezultatskog blamiranja ovog proljeća. 

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Kalinić je igračka ikona Hajduka, tu je započeo bogatu karijeru i odlazio na posudbe u Šibenik i Istru. Ostvario je i jedan od rekordnih izlaznih transfera s Poljuda, a igrao je još u Blackburnu, Dnjipru, Fiorentini, Milanu, Atletico Madridu te Hellas Veroni iz koje se vratio u Hajduk. U bijeli dres se vratio s ciljem da osvoji trofeje, u čemu je uspio s dva Kupa, ali titula prvaka je ostala nedosanjani san. 

Njegov igrački povratak na Poljud su obilježile i ozljede, ali i sukob s trenerom Ivanom Lekom zbog kojeg je prošlog ljeta istekom ugovora ‘uzeo pauzu‘ pa se vratio ove zime. Kalinićevo ime i igračko iskustvo zasigurno otvara mnoga vrata u svijetu nogometa, a koliko je to dovoljno za preuzeti poziciju sportskog direktora bez iskustva takvog pokazat će vrijeme, ako dođe do realizacije u ovom angažmanu.

Ovim rješenjem preostalo bi još pronaći člana uprave za sport, a s obzirom na specifičnost funkcije to je malo teža potraga. Profila tog tipa s iskustvom i znanjem za tu funkciju praktički nema u Hrvatskoj. Zato je izgledno i da će ta osoba biti stranac, a uz njega bi se netko od domaćih, poput Kalinića, mogao pripremati za preuzeti taj segment kluba u budućnosti. 

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 21:47