stdClass Object ( [id] => 1383896 [title] => O njegovim vinima naveliko se priča. Ante Marlais otkriva nam tajne moćnih kapljica, u posao je uključena cijela obitelj [alias] => o-njegovim-vinima-naveliko-se-prica-ante-marlais-otkriva-nam-tajne-mocnih-kapljica-u-posao-je-ukljucena-cijela-obitelj [catid] => 485 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

– Kad prođeš tablu Ponikve, skreni na Napoleonovu cestu! – tako nas je uputio Ante Marlais, a mi ga poslušali i cestom što su nam je u dotu ostavili Francuzi dospjeli smo pravo pred vrata mu.

Dok se upoznajemo, znatiželjni, kakvim nas Bog stvori, pitamo je li "Marlais" ili je "Marle", i odakle u Ponikvama baš takvo prezime?! Priča nas zatječe odmah na pragu, nismo ni vrata odškrinuli. Prije jedno sedam generacija jedan je Francuz, prezime mu znate, došao s Napoleonovim postrojbama, pa je upravo cestu kojom smo došli zajedno s radnicima gradio. Gradio pa jednu Pelješčanku iznenadio, zavolio, oženio, djecu izrodio i ostao. Tako to u životu biva i dobro je da biva, jer da njega bilo nije, možda bi naš Ante negdje po Burgundiji vinograde sadio. Ovako je na Pelješcu rođen, na Pelješcu i ostao.

Upravo zbog vinograda i vina smo i navratili. Da vidimo što se to okolo priča, kakav je to mladi čovjek što je od didova vina stvorio kvalitetno i vrhunsko, pa usput i cijelu obitelj u posao uključio. Nema kod Marlaisa odmora. Vrteći u elegantnoj čaši rumenu, bistru tekućinu, koja mirisom osvaja, a sve strasti budi u dodiru s okusnim pupoljcima – shvaćamo zašto.

– Kod nas se oduvijek bavilo lozom i maslinama, nije bilo izbora. Naravno, veći dio grožđa prodavao se zadrugama i vinarijama, a od ono malo što bi ostalo radilo se vino samo za familju – veli nam Ante, dok mu upoznajemo oca Mihu i majku Katu. Dočekuju nas osmijesima.

---

image

Ante i Miho Marlais: Kod nas se oduvijek bavilo lozom i maslinama, nije bilo izbora

Saša Burić/Cropix
---

– Moj je otac Antun u Dubrovnik nosio to vino još u mjehovima – prisjeća se Miho, danas za tim više potrebe nema.

Negdje na tri hektara zasađeno im je 20 tisuća trsova, od rukatca, pošipa do dubrovačke malvasije, sve autohtono, sve domaće, sve naše.

– I sada smo zasadili 1200 trsova grka, za probu – kaže Miho, a mi se sve češkamo po tjemenu, računajući koliko bi tek trsova zasadio "za ozbiljno"...

Pa nabrajamo sve boce koje Marlaisi na stolu nude gostima, a ugostitelji shvatili što imaju pa i oni nude svojim gostima, dok putnici planski svraćaju u vinariju, upućeni dobro što očekivati mogu.

– Imamo "Dišpet", to ti je kupaža bijelog vina, imamo "Rose" od plavca malog, onda "Atento", to je pravi plavac mali, ali od mlađe loze. Od starije imamo "Škrapu", to je vrhunsko vino. Četiri godine leži u hrastovini, a onda još dvije u boci. Ne zaboravi "sur lie" "Rišpet", gdje finim kvascima i godinom dana u slavonskoj hrastovini dižemo vino. A imamo i "Artista"; to je desertno vino, ostavimo grožđe dulje na trsu, prosušimo dodatno – sve tako, zanesen, Ante pripovijeda o svojim vinima, a mi zabili nos u onu čašu s početka priče, pomalo neuvjereni kako ćemo natrag kući sami za volanom...

---

image

Vina vinarije Marlais

Saša Burić/Cropix
---

Na naše "putopisno milićevsko" pitanje: Može li se od vinograda i vina živjeti? – samo nas je pogledao. Naravno da može! Ali kako? E, dragi naši, jednostavno ovako, budite malo strpljivi dok vam složimo listu, ali dopustimo prije svega majci Kati da kaže:

– Krvav je ovo posao! Cijelu godinu traje, a svaka je godina drugačija, nikad ne znaš što će biti...

Uzmimo za početnu točku Badnji dan. Tradicija je to i obaveza: na Badnjak Pelješčani ulaze u svoje vinograde i započinju rezidbu. Zašto? Zato jer se nekada tako častilo mazge, nabrao bi im se naramak lozovine, da se i životinje na sveti dan počaste.

Bez mazgi, napomena za one koji su odrasli uz džipove, nije se moglo ni raditi u vinogradu, sve su to plemenite životinje na svojim sapima odnijele i donijele, i nosile, i vraćale.

Nakon početne točke stiže im siječanj i veljača zauzeti cijeli rezidbom, da bi u ožujku, s proljećem, stiglo i košenje. Oranje. Frezanje.

---

image

Ante Marlais u svom vinogradu 

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

– Valja i 450 maslina srediti, obrezati, pripremiti za rod – zamišljeno dodaje Miho Marlais.

Nisi se ni okrenuo kad eto travnja, a tada ih čeka zaštita trsova, priprema se modra galica, priprema se sumpor, a i mladica je već velika...

Dizanje zaperaka (da trs diše) i plijevljenje posao je za cijeli svibanj, ali bome i lipanj, ako kiša nije udarila. Ako je, miješaj opet galicu i sumpor...

– Uvik valja u vinogradu bit – dodaje Kata Marlais.

U srpnju i kolovozu, dragi naši kupači i ljubitelji sunca i izležavanja na sikama i među škrapama, u vinograd se odlazi oko četiri sata ujutro, jer do osam valja biti doma, a onda opet pred noć – natrag. Tada valja posjeći sve što je izbilo i izraslo, a plodu smeta. I pazit da "ne zapari"! Ovo smo napisali za one koji znaju što to znači, mi, priznajemo, ne znamo, ali dobro nam zvuči...

– I onda dolazi najslađi, a najteži, dio posla – tako će tata i dida Miho.

U rujnu i listopadu slijedi berba!

---

image

Negdje na tri hektara zasađeno im je 20 tisuća trsova, od rukatca, pošipa do dubrovačke malvasije, sve autohtono, sve domaće, sve naše

Saša Burić/Cropix
---

Sneno, krivo je vino, zamišljamo ljude kako pjevaju, ljude u redovima, ljude s košarama na leđima, šareno odjevene, žene s maramama, muškarce šire od hrasta, prste crvene od grožđa...

Sudar s očima onih koji su stvarni, bez tog iščašenog gena za pjesništvo, dođe kao sudar s realnošću. Dođi sebi, napomena sama sebi. Dakle, berba, od jutra do mraka. I to je to, ni riječ manje, ni riječ više.

I eto studenog, u kojem se nastalo vino pretače. Ali ne bilo kako i ne bilo kad!

– Uvijek se vino pretače kada je lijepa arija! Kada je zdravo vrijeme, kada je burno – objašnjava nam Ante, dodajući kako se u Dubrovačkoj Republici nikada odluke nisu donosile po južini.

Znali su ljudi.

Znaju i potomci.

---

image

Detalj iz obiteljske vinarije Marlais

Saša Burić/Cropix
---

– Nekad su ti naši stari u brdu kopali, sve ručno, gradili su međe, zaustavljali zemlju da ne klizi. A danas ti dođu inženjeri, isplaniraju, dođe voda i sve odnese – tajnovito nam šapuće dida Miho.

– Vidi Stonske zidine! Ko bi to danas napravio, aj reci – stavlja uskličnik na sve svoje tvrdnje.

Riječ da bi rekli.

Dok se slažemo kako vinari tek negdje početkom prosinca mogu odahnuti – upoznajemo Marijanu, suprugu Antinu, majku Antine djece: jedne vrckave trogodišnje Sare i tri godine starije ozbiljne i prekrasne Mišel. Negdje tamo oko Vele Gospe stići će im i jedan dječak, Sara misli da je Braco, a Mišel bi ga rado zvala Roko, Marijana i Ante se gledaju preko njihovih glava, pa kontamo – bit će kako bude, nek je živo i zdravo.

---

image

Ante i Marijana roditelji su trogodišnje Sare i tri godine starije Mišel. Negdje tamo oko Vele Gospe stići će im i jedan dječak

Saša Burić/Cropix
---

Marijana je zadužena za dočekivanje gostiju, kojih, svjedočili smo, ima iz svih krajeva svijeta. Dođu avionom do Dubrovnika, pa pronađu nekako put do Ponikava, bude tu i Nijemaca, Amerikanaca, Engleza, Poljaka, a bome i – Francuza. Znaju di im je zemo, malo zezamo, ali malo je i istina.

– Preko Erasmus projekta već godinama su studenti vinogradarstva i vinarstva iz Francuske kod nas na razmjeni. Budu ovdje po tri mjeseca – nabasamo, nesvjesni, na sjajnu priču.

I nazdravimo, jer – Marlais. Prioriteti.

Mama i baka Kata čašu ne diže.

Šta je sad?!

– Ja ne pijem alkohol – tako će.

---

image

Kata Marlais: Krvav je ovo posao! Cijelu godinu traje, a svaka je godina drukčija, nikad ne znaš što će biti...

Saša Burić/Cropix
---

Hladnokrvno. A mi sve s upitnicima iznad glave. Ženo, pa živiš u vinariji, doslovno, ni kap vina?!

– Ni kap! Ne volim niti miris – čvrsta je, pa nam pripovijeda o pokojnoj svekrvi, baki Jeli, koja nije nikada ni bevandu popila, a kod nje su bili ključevi od podruma.

– Ali, kad bi vino išlo na pretakanje, baba Jela bi bila ta koja bi pomirisala i ocijenila je l‘ valja, imala je nepce i gotovo – tako će Miho.

Pomalo se odmičemo od tradicije i od legendi, i od obiteljskih priča, i od čaša punih vina, bliži se odlazak. Pa nas Ante opet u sadašnjost vraća pričom o promjenama u tehnologiji proizvodnje vina.

– Nije to više kako je bilo – kaže, dok razgledavamo vinariju.

Nije ni vrijeme više kako je bilo, dodajemo. Jer sunce prži, sladori rastu, berba je sve ranije...

Ono što je pak sigurno i nije podložno mijeni: dok je Marlaisa na Pelješkoj stini – bit će u njihovim podrumima vina.

– Nekad smo bili dobri vinari, a loši podrumari, sada više toga nema. Higijena je na prvom mjestu, ulaže se u opremu, u sustave hlađenja... – nabraja nam Ante, a tata Miho se ubacuje, onako, za kraj:

– Dobar je vinogradar ako mu je dobra sirovina! Od lošeg grožđa ne možeš dobro vino učinit, ali bome dobro možeš pokvarit...

---

image

Nekad smo bili dobri vinari, a loši podrumari, sada više toga nema...

Saša Burić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pelješki vinar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => pelješki vinar 2 0 7950 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-24 13:02:27 [created_by] => 3182 [created_by_alias] => Milena Budimir [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-26 09:45:54 [modified_by] => 3182 [publish_up] => 2024-04-26 09:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 485 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Priče [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=O njegovim vinima naveliko se priča. Ante Marlais otkriva nam tajne moćnih kapljica, u posao je uključena cijela obitelj page_title=O njegovim vinima naveliko se priča. Ante Marlais otkriva nam tajne moćnih kapljica, u posao je uključena cijela obitelj [metakey] => vinarija marlais, vina marlais, ante marlais, Ponikve, Pelješac, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26999553.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996707.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996717.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996716.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996715.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996714.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996711.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996710.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996703.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996702.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996700.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996698.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996697.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/24916591.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sasa Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U posao je uklju\u010dena \u010ditava obitelj. Osim najmla\u0111ih \u010dlanica, one imaju va\u017enijeg posla<\/p>","","","

Detalj iz obiteljske vinarije Marlais<\/p>","

Vina vinarije Marlais<\/p>","

Ante i Miho Marlais:\u00a0Kod nas se oduvijek bavilo lozom i maslinama, nije bilo izbora<\/p>","

Nekad smo bili dobri vinari, a lo\u0161i podrumari, sada vi\u0161e toga nema...<\/p>","

Ante i Marijana roditelji su trogodi\u0161nje Sare i tri godine starije Mi\u0161el. Negdje tamo oko Vele Gospe sti\u0107i \u0107e im i jedan dje\u010dak<\/p>","

Negdje na tri hektara zasa\u0111eno im je 20 tisu\u0107a trsova, od rukatca, po\u0161ipa do dubrova\u010dke malvasije, sve autohtono, sve doma\u0107e, sve na\u0161e<\/p>","","

Kata Marlais:\u00a0Krvav je ovo posao! Cijelu godinu traje, a svaka je godina druk\u010dija, nikad ne zna\u0161 \u0161to \u0107e biti...<\/p>","

Detalj iz obiteljske vinarije Marlais<\/p>","","

Ante Marlais u svom vinogradu\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","56:60","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26999553_1920.jpg":"1920x1080","k_26999553_1280.jpg":"1280x1280","k_26999553_1024.jpg":"1024x1024","k_26999553_640.jpg":"640x640","k_26999553_480.jpg":"480x480","k_26999553_340.jpg":"340x340","k_26999553_220.jpg":"220x220","o_26999553_1280.jpg":"1280x853","o_26999553_1024.jpg":"1024x682","o_26999553_640.jpg":"640x426","o_26999553_480.jpg":"480x320","o_26999553_340.jpg":"340x226","o_26999553_220.jpg":"220x146","h_26999553_1280.jpg":"1280x854","h_26999553_1024.jpg":"1024x683","h_26999553_640.jpg":"640x427","h_26999553_480.jpg":"480x320","h_26999553_340.jpg":"340x227","h_26999553_220.jpg":"220x147","pp_26999553_1280.jpg":"1280x1628","pp_26999553_1024.jpg":"1024x1303","pp_26999553_640.jpg":"640x814","pp_26999553_480.jpg":"480x611","pp_26999553_340.jpg":"340x432","pp_26999553_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26996707_1920.jpg":"1920x1080","k_26996707_1280.jpg":"1280x1280","k_26996707_1024.jpg":"1024x1024","k_26996707_640.jpg":"640x640","k_26996707_480.jpg":"480x480","k_26996707_340.jpg":"340x340","k_26996707_220.jpg":"220x220","o_26996707_1280.jpg":"1280x853","o_26996707_1024.jpg":"1024x682","o_26996707_640.jpg":"640x426","o_26996707_480.jpg":"480x320","o_26996707_340.jpg":"340x226","o_26996707_220.jpg":"220x146","h_26996707_1280.jpg":"1280x854","h_26996707_1024.jpg":"1024x683","h_26996707_640.jpg":"640x427","h_26996707_480.jpg":"480x320","h_26996707_340.jpg":"340x227","h_26996707_220.jpg":"220x147","pp_26996707_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996707_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996707_640.jpg":"640x814","pp_26996707_480.jpg":"480x611","pp_26996707_340.jpg":"340x432","pp_26996707_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26996717_1920.jpg":"1920x1080","k_26996717_1280.jpg":"1280x1280","k_26996717_1024.jpg":"1024x1024","k_26996717_640.jpg":"640x640","k_26996717_480.jpg":"480x480","k_26996717_340.jpg":"340x340","k_26996717_220.jpg":"220x220","o_26996717_1280.jpg":"1280x853","o_26996717_1024.jpg":"1024x682","o_26996717_640.jpg":"640x426","o_26996717_480.jpg":"480x320","o_26996717_340.jpg":"340x226","o_26996717_220.jpg":"220x146","h_26996717_1280.jpg":"1280x854","h_26996717_1024.jpg":"1024x683","h_26996717_640.jpg":"640x427","h_26996717_480.jpg":"480x320","h_26996717_340.jpg":"340x227","h_26996717_220.jpg":"220x147","pp_26996717_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996717_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996717_640.jpg":"640x814","pp_26996717_480.jpg":"480x611","pp_26996717_340.jpg":"340x432","pp_26996717_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26996716_1920.jpg":"1920x1080","k_26996716_1280.jpg":"1280x1280","k_26996716_1024.jpg":"1024x1024","k_26996716_640.jpg":"640x640","k_26996716_480.jpg":"480x480","k_26996716_340.jpg":"340x340","k_26996716_220.jpg":"220x220","o_26996716_1280.jpg":"1280x853","o_26996716_1024.jpg":"1024x682","o_26996716_640.jpg":"640x426","o_26996716_480.jpg":"480x320","o_26996716_340.jpg":"340x226","o_26996716_220.jpg":"220x146","h_26996716_1280.jpg":"1280x854","h_26996716_1024.jpg":"1024x683","h_26996716_640.jpg":"640x427","h_26996716_480.jpg":"480x320","h_26996716_340.jpg":"340x227","h_26996716_220.jpg":"220x147","pp_26996716_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996716_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996716_640.jpg":"640x814","pp_26996716_480.jpg":"480x611","pp_26996716_340.jpg":"340x432","pp_26996716_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26996715_1920.jpg":"1920x1080","k_26996715_1280.jpg":"1280x1280","k_26996715_1024.jpg":"1024x1024","k_26996715_640.jpg":"640x640","k_26996715_480.jpg":"480x480","k_26996715_340.jpg":"340x340","k_26996715_220.jpg":"220x220","o_26996715_1280.jpg":"1280x1920","o_26996715_1024.jpg":"1024x1536","o_26996715_640.jpg":"640x960","o_26996715_480.jpg":"480x720","o_26996715_340.jpg":"340x510","o_26996715_220.jpg":"220x330","h_26996715_1280.jpg":"1280x854","h_26996715_1024.jpg":"1024x683","h_26996715_640.jpg":"640x427","h_26996715_480.jpg":"480x320","h_26996715_340.jpg":"340x227","h_26996715_220.jpg":"220x147","pp_26996715_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996715_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996715_640.jpg":"640x814","pp_26996715_480.jpg":"480x611","pp_26996715_340.jpg":"340x432","pp_26996715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26996714_1920.jpg":"1920x1080","k_26996714_1280.jpg":"1280x1280","k_26996714_1024.jpg":"1024x1024","k_26996714_640.jpg":"640x640","k_26996714_480.jpg":"480x480","k_26996714_340.jpg":"340x340","k_26996714_220.jpg":"220x220","o_26996714_1280.jpg":"1280x854","o_26996714_1024.jpg":"1024x683","o_26996714_640.jpg":"640x427","o_26996714_480.jpg":"480x320","o_26996714_340.jpg":"340x227","o_26996714_220.jpg":"220x146","h_26996714_1280.jpg":"1280x854","h_26996714_1024.jpg":"1024x683","h_26996714_640.jpg":"640x427","h_26996714_480.jpg":"480x320","h_26996714_340.jpg":"340x227","h_26996714_220.jpg":"220x147","pp_26996714_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996714_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996714_640.jpg":"640x814","pp_26996714_480.jpg":"480x611","pp_26996714_340.jpg":"340x432","pp_26996714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1185","hd_26996711_1920.jpg":"1920x1080","k_26996711_1280.jpg":"1280x1280","k_26996711_1024.jpg":"1024x1024","k_26996711_640.jpg":"640x640","k_26996711_480.jpg":"480x480","k_26996711_340.jpg":"340x340","k_26996711_220.jpg":"220x220","o_26996711_1280.jpg":"1280x790","o_26996711_1024.jpg":"1024x632","o_26996711_640.jpg":"640x395","o_26996711_480.jpg":"480x296","o_26996711_340.jpg":"340x209","o_26996711_220.jpg":"220x135","h_26996711_1280.jpg":"1280x854","h_26996711_1024.jpg":"1024x683","h_26996711_640.jpg":"640x427","h_26996711_480.jpg":"480x320","h_26996711_340.jpg":"340x227","h_26996711_220.jpg":"220x147","pp_26996711_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996711_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996711_640.jpg":"640x814","pp_26996711_480.jpg":"480x611","pp_26996711_340.jpg":"340x432","pp_26996711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1036","hd_26996710_1920.jpg":"1920x1080","k_26996710_1280.jpg":"1280x1280","k_26996710_1024.jpg":"1024x1024","k_26996710_640.jpg":"640x640","k_26996710_480.jpg":"480x480","k_26996710_340.jpg":"340x340","k_26996710_220.jpg":"220x220","o_26996710_1280.jpg":"1280x690","o_26996710_1024.jpg":"1024x552","o_26996710_640.jpg":"640x345","o_26996710_480.jpg":"480x259","o_26996710_340.jpg":"340x183","o_26996710_220.jpg":"220x118","h_26996710_1280.jpg":"1280x854","h_26996710_1024.jpg":"1024x683","h_26996710_640.jpg":"640x427","h_26996710_480.jpg":"480x320","h_26996710_340.jpg":"340x227","h_26996710_220.jpg":"220x147","pp_26996710_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996710_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996710_640.jpg":"640x814","pp_26996710_480.jpg":"480x611","pp_26996710_340.jpg":"340x432","pp_26996710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26996703_1920.jpg":"1920x1080","k_26996703_1280.jpg":"1280x1280","k_26996703_1024.jpg":"1024x1024","k_26996703_640.jpg":"640x640","k_26996703_480.jpg":"480x480","k_26996703_340.jpg":"340x340","k_26996703_220.jpg":"220x220","o_26996703_1280.jpg":"1280x853","o_26996703_1024.jpg":"1024x682","o_26996703_640.jpg":"640x426","o_26996703_480.jpg":"480x320","o_26996703_340.jpg":"340x226","o_26996703_220.jpg":"220x146","h_26996703_1280.jpg":"1280x854","h_26996703_1024.jpg":"1024x683","h_26996703_640.jpg":"640x427","h_26996703_480.jpg":"480x320","h_26996703_340.jpg":"340x227","h_26996703_220.jpg":"220x147","pp_26996703_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996703_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996703_640.jpg":"640x814","pp_26996703_480.jpg":"480x611","pp_26996703_340.jpg":"340x432","pp_26996703_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1538","hd_26996702_1920.jpg":"1920x1080","k_26996702_1280.jpg":"1280x1280","k_26996702_1024.jpg":"1024x1024","k_26996702_640.jpg":"640x640","k_26996702_480.jpg":"480x480","k_26996702_340.jpg":"340x340","k_26996702_220.jpg":"220x220","o_26996702_1280.jpg":"1280x1025","o_26996702_1024.jpg":"1024x820","o_26996702_640.jpg":"640x512","o_26996702_480.jpg":"480x384","o_26996702_340.jpg":"340x272","o_26996702_220.jpg":"220x176","h_26996702_1280.jpg":"1280x854","h_26996702_1024.jpg":"1024x683","h_26996702_640.jpg":"640x427","h_26996702_480.jpg":"480x320","h_26996702_340.jpg":"340x227","h_26996702_220.jpg":"220x147","pp_26996702_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996702_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996702_640.jpg":"640x814","pp_26996702_480.jpg":"480x611","pp_26996702_340.jpg":"340x432","pp_26996702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1150","hd_26996700_1920.jpg":"1920x1080","k_26996700_1280.jpg":"1280x1280","k_26996700_1024.jpg":"1024x1024","k_26996700_640.jpg":"640x640","k_26996700_480.jpg":"480x480","k_26996700_340.jpg":"340x340","k_26996700_220.jpg":"220x220","o_26996700_1280.jpg":"1280x766","o_26996700_1024.jpg":"1024x613","o_26996700_640.jpg":"640x383","o_26996700_480.jpg":"480x287","o_26996700_340.jpg":"340x203","o_26996700_220.jpg":"220x131","h_26996700_1280.jpg":"1280x854","h_26996700_1024.jpg":"1024x683","h_26996700_640.jpg":"640x427","h_26996700_480.jpg":"480x320","h_26996700_340.jpg":"340x227","h_26996700_220.jpg":"220x147","pp_26996700_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996700_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996700_640.jpg":"640x814","pp_26996700_480.jpg":"480x611","pp_26996700_340.jpg":"340x432","pp_26996700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26996698_1920.jpg":"1920x1080","k_26996698_1280.jpg":"1280x1280","k_26996698_1024.jpg":"1024x1024","k_26996698_640.jpg":"640x640","k_26996698_480.jpg":"480x480","k_26996698_340.jpg":"340x340","k_26996698_220.jpg":"220x220","o_26996698_1280.jpg":"1280x853","o_26996698_1024.jpg":"1024x682","o_26996698_640.jpg":"640x426","o_26996698_480.jpg":"480x320","o_26996698_340.jpg":"340x226","o_26996698_220.jpg":"220x146","h_26996698_1280.jpg":"1280x854","h_26996698_1024.jpg":"1024x683","h_26996698_640.jpg":"640x427","h_26996698_480.jpg":"480x320","h_26996698_340.jpg":"340x227","h_26996698_220.jpg":"220x147","pp_26996698_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996698_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996698_640.jpg":"640x814","pp_26996698_480.jpg":"480x611","pp_26996698_340.jpg":"340x432","pp_26996698_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26996697_1920.jpg":"1920x1080","k_26996697_1280.jpg":"1280x1280","k_26996697_1024.jpg":"1024x1024","k_26996697_640.jpg":"640x640","k_26996697_480.jpg":"480x480","k_26996697_340.jpg":"340x340","k_26996697_220.jpg":"220x220","o_26996697_1280.jpg":"1280x1920","o_26996697_1024.jpg":"1024x1536","o_26996697_640.jpg":"640x960","o_26996697_480.jpg":"480x720","o_26996697_340.jpg":"340x510","o_26996697_220.jpg":"220x330","h_26996697_1280.jpg":"1280x854","h_26996697_1024.jpg":"1024x683","h_26996697_640.jpg":"640x427","h_26996697_480.jpg":"480x320","h_26996697_340.jpg":"340x227","h_26996697_220.jpg":"220x147","pp_26996697_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996697_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996697_640.jpg":"640x814","pp_26996697_480.jpg":"480x611","pp_26996697_340.jpg":"340x432","pp_26996697_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1214","hd_24916591_1920.jpg":"1920x1080","k_24916591_1280.jpg":"1280x1280","k_24916591_1024.jpg":"1024x1024","k_24916591_640.jpg":"640x640","k_24916591_480.jpg":"480x480","k_24916591_340.jpg":"340x340","k_24916591_220.jpg":"220x220","o_24916591_1280.jpg":"1280x809","o_24916591_1024.jpg":"1024x647","o_24916591_640.jpg":"640x404","o_24916591_480.jpg":"480x303","o_24916591_340.jpg":"340x214","o_24916591_220.jpg":"220x139","h_24916591_1280.jpg":"1280x854","h_24916591_1024.jpg":"1024x683","h_24916591_640.jpg":"640x427","h_24916591_480.jpg":"480x320","h_24916591_340.jpg":"340x227","h_24916591_220.jpg":"220x147","pp_24916591_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916591_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916591_640.jpg":"640x814","pp_24916591_480.jpg":"480x611","pp_24916591_340.jpg":"340x432","pp_24916591_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8022919 Threads: 3 Questions: 1598226435 Slow queries: 4886547 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112491860 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) ) [link] => /mozaik/spiza/price/o-njegovim-vinima-naveliko-se-prica-ante-marlais-otkriva-nam-tajne-mocnih-kapljica-u-posao-je-ukljucena-cijela-obitelj-1383896 [printLink] => /mozaik/spiza/price/o-njegovim-vinima-naveliko-se-prica-ante-marlais-otkriva-nam-tajne-mocnih-kapljica-u-posao-je-ukljucena-cijela-obitelj-1383896?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 756851 [name] => vinarija marlais [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-25 16:08:51 [main_article_id] => 0 [alias] => vinarija-marlais [link] => /tag/vinarija-marlais ) [1] => stdClass Object ( [id] => 756852 [name] => vina marlais [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-25 16:08:51 [main_article_id] => 0 [alias] => vina-marlais [link] => /tag/vina-marlais ) [2] => stdClass Object ( [id] => 756853 [name] => ante marlais [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-25 16:08:51 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-marlais [link] => /tag/ante-marlais ) [3] => stdClass Object ( [id] => 147650 [name] => ponikve [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ponikve [link] => /tag/ponikve ) [4] => stdClass Object ( [id] => 477102 [name] => pelješac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peljesac [link] => /tag/peljesac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pelješki vinar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => O njegovim vinima naveliko se priča. Ante Marlais otkriva nam tajne moćnih kapljica, u posao je uključena cijela obitelj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3182 [name] => Milena Budimir [username] => milena-budimir [email] => milena-budimir@sd.hr [password] => $2y$10$Ve7rkxZYSohKBXnLKsNTFeohOvEelBI.lX4kcLddML9SgOSzIQIEa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/milena-budimir-3182 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1700 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f3ad8a64fccdb1b5a5a7e87c9f38ea46?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26999553.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Sasa Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

U posao je uključena čitava obitelj. Osim najmlađih članica, one imaju važnijeg posla

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26999553.jpg [title] =>

U posao je uključena čitava obitelj. Osim najmlađih članica, one imaju važnijeg posla

Sasa Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996707.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996717.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996716.jpg [title] =>

Detalj iz obiteljske vinarije Marlais

Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996715.jpg [title] =>

Vina vinarije Marlais

Saša Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996714.jpg [title] =>

Ante i Miho Marlais: Kod nas se oduvijek bavilo lozom i maslinama, nije bilo izbora

Saša Burić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996711.jpg [title] =>

Nekad smo bili dobri vinari, a loši podrumari, sada više toga nema...

Saša Burić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996710.jpg [title] =>

Ante i Marijana roditelji su trogodišnje Sare i tri godine starije Mišel. Negdje tamo oko Vele Gospe stići će im i jedan dječak

Saša Burić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996703.jpg [title] =>

Negdje na tri hektara zasađeno im je 20 tisuća trsova, od rukatca, pošipa do dubrovačke malvasije, sve autohtono, sve domaće, sve naše

Saša Burić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996702.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996700.jpg [title] =>

Kata Marlais: Krvav je ovo posao! Cijelu godinu traje, a svaka je godina drukčija, nikad ne znaš što će biti...

Saša Burić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996698.jpg [title] =>

Detalj iz obiteljske vinarije Marlais

Saša Burić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996697.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/24916591.jpg [title] =>

Ante Marlais u svom vinogradu 

Tom Dubravec/Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

– Kad prođeš tablu Ponikve, skreni na Napoleonovu cestu! – tako nas je uputio Ante Marlais, a mi ga poslušali i cestom što su nam je u dotu ostavili Francuzi dospjeli smo pravo pred vrata mu.

Dok se upoznajemo, znatiželjni, kakvim nas Bog stvori, pitamo je li "Marlais" ili je "Marle", i odakle u Ponikvama baš takvo prezime?! Priča nas zatječe odmah na pragu, nismo ni vrata odškrinuli. Prije jedno sedam generacija jedan je Francuz, prezime mu znate, došao s Napoleonovim postrojbama, pa je upravo cestu kojom smo došli zajedno s radnicima gradio. Gradio pa jednu Pelješčanku iznenadio, zavolio, oženio, djecu izrodio i ostao. Tako to u životu biva i dobro je da biva, jer da njega bilo nije, možda bi naš Ante negdje po Burgundiji vinograde sadio. Ovako je na Pelješcu rođen, na Pelješcu i ostao.

Upravo zbog vinograda i vina smo i navratili. Da vidimo što se to okolo priča, kakav je to mladi čovjek što je od didova vina stvorio kvalitetno i vrhunsko, pa usput i cijelu obitelj u posao uključio. Nema kod Marlaisa odmora. Vrteći u elegantnoj čaši rumenu, bistru tekućinu, koja mirisom osvaja, a sve strasti budi u dodiru s okusnim pupoljcima – shvaćamo zašto.

– Kod nas se oduvijek bavilo lozom i maslinama, nije bilo izbora. Naravno, veći dio grožđa prodavao se zadrugama i vinarijama, a od ono malo što bi ostalo radilo se vino samo za familju – veli nam Ante, dok mu upoznajemo oca Mihu i majku Katu. Dočekuju nas osmijesima.

---

image

Ante i Miho Marlais: Kod nas se oduvijek bavilo lozom i maslinama, nije bilo izbora

Saša Burić/Cropix
---

– Moj je otac Antun u Dubrovnik nosio to vino još u mjehovima – prisjeća se Miho, danas za tim više potrebe nema.

Negdje na tri hektara zasađeno im je 20 tisuća trsova, od rukatca, pošipa do dubrovačke malvasije, sve autohtono, sve domaće, sve naše.

– I sada smo zasadili 1200 trsova grka, za probu – kaže Miho, a mi se sve češkamo po tjemenu, računajući koliko bi tek trsova zasadio "za ozbiljno"...

Pa nabrajamo sve boce koje Marlaisi na stolu nude gostima, a ugostitelji shvatili što imaju pa i oni nude svojim gostima, dok putnici planski svraćaju u vinariju, upućeni dobro što očekivati mogu.

– Imamo "Dišpet", to ti je kupaža bijelog vina, imamo "Rose" od plavca malog, onda "Atento", to je pravi plavac mali, ali od mlađe loze. Od starije imamo "Škrapu", to je vrhunsko vino. Četiri godine leži u hrastovini, a onda još dvije u boci. Ne zaboravi "sur lie" "Rišpet", gdje finim kvascima i godinom dana u slavonskoj hrastovini dižemo vino. A imamo i "Artista"; to je desertno vino, ostavimo grožđe dulje na trsu, prosušimo dodatno – sve tako, zanesen, Ante pripovijeda o svojim vinima, a mi zabili nos u onu čašu s početka priče, pomalo neuvjereni kako ćemo natrag kući sami za volanom...

---

image

Vina vinarije Marlais

Saša Burić/Cropix
---

Na naše "putopisno milićevsko" pitanje: Može li se od vinograda i vina živjeti? – samo nas je pogledao. Naravno da može! Ali kako? E, dragi naši, jednostavno ovako, budite malo strpljivi dok vam složimo listu, ali dopustimo prije svega majci Kati da kaže:

– Krvav je ovo posao! Cijelu godinu traje, a svaka je godina drugačija, nikad ne znaš što će biti...

Uzmimo za početnu točku Badnji dan. Tradicija je to i obaveza: na Badnjak Pelješčani ulaze u svoje vinograde i započinju rezidbu. Zašto? Zato jer se nekada tako častilo mazge, nabrao bi im se naramak lozovine, da se i životinje na sveti dan počaste.

Bez mazgi, napomena za one koji su odrasli uz džipove, nije se moglo ni raditi u vinogradu, sve su to plemenite životinje na svojim sapima odnijele i donijele, i nosile, i vraćale.

Nakon početne točke stiže im siječanj i veljača zauzeti cijeli rezidbom, da bi u ožujku, s proljećem, stiglo i košenje. Oranje. Frezanje.

---

image

Ante Marlais u svom vinogradu 

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

– Valja i 450 maslina srediti, obrezati, pripremiti za rod – zamišljeno dodaje Miho Marlais.

Nisi se ni okrenuo kad eto travnja, a tada ih čeka zaštita trsova, priprema se modra galica, priprema se sumpor, a i mladica je već velika...

Dizanje zaperaka (da trs diše) i plijevljenje posao je za cijeli svibanj, ali bome i lipanj, ako kiša nije udarila. Ako je, miješaj opet galicu i sumpor...

– Uvik valja u vinogradu bit – dodaje Kata Marlais.

U srpnju i kolovozu, dragi naši kupači i ljubitelji sunca i izležavanja na sikama i među škrapama, u vinograd se odlazi oko četiri sata ujutro, jer do osam valja biti doma, a onda opet pred noć – natrag. Tada valja posjeći sve što je izbilo i izraslo, a plodu smeta. I pazit da "ne zapari"! Ovo smo napisali za one koji znaju što to znači, mi, priznajemo, ne znamo, ali dobro nam zvuči...

– I onda dolazi najslađi, a najteži, dio posla – tako će tata i dida Miho.

U rujnu i listopadu slijedi berba!

---

image

Negdje na tri hektara zasađeno im je 20 tisuća trsova, od rukatca, pošipa do dubrovačke malvasije, sve autohtono, sve domaće, sve naše

Saša Burić/Cropix
---

Sneno, krivo je vino, zamišljamo ljude kako pjevaju, ljude u redovima, ljude s košarama na leđima, šareno odjevene, žene s maramama, muškarce šire od hrasta, prste crvene od grožđa...

Sudar s očima onih koji su stvarni, bez tog iščašenog gena za pjesništvo, dođe kao sudar s realnošću. Dođi sebi, napomena sama sebi. Dakle, berba, od jutra do mraka. I to je to, ni riječ manje, ni riječ više.

I eto studenog, u kojem se nastalo vino pretače. Ali ne bilo kako i ne bilo kad!

– Uvijek se vino pretače kada je lijepa arija! Kada je zdravo vrijeme, kada je burno – objašnjava nam Ante, dodajući kako se u Dubrovačkoj Republici nikada odluke nisu donosile po južini.

Znali su ljudi.

Znaju i potomci.

---

image

Detalj iz obiteljske vinarije Marlais

Saša Burić/Cropix
---

– Nekad su ti naši stari u brdu kopali, sve ručno, gradili su međe, zaustavljali zemlju da ne klizi. A danas ti dođu inženjeri, isplaniraju, dođe voda i sve odnese – tajnovito nam šapuće dida Miho.

– Vidi Stonske zidine! Ko bi to danas napravio, aj reci – stavlja uskličnik na sve svoje tvrdnje.

Riječ da bi rekli.

Dok se slažemo kako vinari tek negdje početkom prosinca mogu odahnuti – upoznajemo Marijanu, suprugu Antinu, majku Antine djece: jedne vrckave trogodišnje Sare i tri godine starije ozbiljne i prekrasne Mišel. Negdje tamo oko Vele Gospe stići će im i jedan dječak, Sara misli da je Braco, a Mišel bi ga rado zvala Roko, Marijana i Ante se gledaju preko njihovih glava, pa kontamo – bit će kako bude, nek je živo i zdravo.

---

image

Ante i Marijana roditelji su trogodišnje Sare i tri godine starije Mišel. Negdje tamo oko Vele Gospe stići će im i jedan dječak

Saša Burić/Cropix
---

Marijana je zadužena za dočekivanje gostiju, kojih, svjedočili smo, ima iz svih krajeva svijeta. Dođu avionom do Dubrovnika, pa pronađu nekako put do Ponikava, bude tu i Nijemaca, Amerikanaca, Engleza, Poljaka, a bome i – Francuza. Znaju di im je zemo, malo zezamo, ali malo je i istina.

– Preko Erasmus projekta već godinama su studenti vinogradarstva i vinarstva iz Francuske kod nas na razmjeni. Budu ovdje po tri mjeseca – nabasamo, nesvjesni, na sjajnu priču.

I nazdravimo, jer – Marlais. Prioriteti.

Mama i baka Kata čašu ne diže.

Šta je sad?!

– Ja ne pijem alkohol – tako će.

---

image

Kata Marlais: Krvav je ovo posao! Cijelu godinu traje, a svaka je godina drukčija, nikad ne znaš što će biti...

Saša Burić/Cropix
---

Hladnokrvno. A mi sve s upitnicima iznad glave. Ženo, pa živiš u vinariji, doslovno, ni kap vina?!

– Ni kap! Ne volim niti miris – čvrsta je, pa nam pripovijeda o pokojnoj svekrvi, baki Jeli, koja nije nikada ni bevandu popila, a kod nje su bili ključevi od podruma.

– Ali, kad bi vino išlo na pretakanje, baba Jela bi bila ta koja bi pomirisala i ocijenila je l‘ valja, imala je nepce i gotovo – tako će Miho.

Pomalo se odmičemo od tradicije i od legendi, i od obiteljskih priča, i od čaša punih vina, bliži se odlazak. Pa nas Ante opet u sadašnjost vraća pričom o promjenama u tehnologiji proizvodnje vina.

– Nije to više kako je bilo – kaže, dok razgledavamo vinariju.

Nije ni vrijeme više kako je bilo, dodajemo. Jer sunce prži, sladori rastu, berba je sve ranije...

Ono što je pak sigurno i nije podložno mijeni: dok je Marlaisa na Pelješkoj stini – bit će u njihovim podrumima vina.

– Nekad smo bili dobri vinari, a loši podrumari, sada više toga nema. Higijena je na prvom mjestu, ulaže se u opremu, u sustave hlađenja... – nabraja nam Ante, a tata Miho se ubacuje, onako, za kraj:

– Dobar je vinogradar ako mu je dobra sirovina! Od lošeg grožđa ne možeš dobro vino učinit, ali bome dobro možeš pokvarit...

---

image

Nekad smo bili dobri vinari, a loši podrumari, sada više toga nema...

Saša Burić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Sasa Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Tom Dubravec/Cropix/Cropix
Sasa Burić/Cropix

U posao je uključena čitava obitelj. Osim najmlađih članica, one imaju važnijeg posla

Saša Burić/Cropix

Detalj iz obiteljske vinarije Marlais

Saša Burić/Cropix

Vina vinarije Marlais

Saša Burić/Cropix

Ante i Miho Marlais: Kod nas se oduvijek bavilo lozom i maslinama, nije bilo izbora

Saša Burić/Cropix

Nekad smo bili dobri vinari, a loši podrumari, sada više toga nema...

Saša Burić/Cropix

Ante i Marijana roditelji su trogodišnje Sare i tri godine starije Mišel. Negdje tamo oko Vele Gospe stići će im i jedan dječak

Saša Burić/Cropix

Negdje na tri hektara zasađeno im je 20 tisuća trsova, od rukatca, pošipa do dubrovačke malvasije, sve autohtono, sve domaće, sve naše

Saša Burić/Cropix

Kata Marlais: Krvav je ovo posao! Cijelu godinu traje, a svaka je godina drukčija, nikad ne znaš što će biti...

Saša Burić/Cropix

Detalj iz obiteljske vinarije Marlais

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Ante Marlais u svom vinogradu 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/price/o-njegovim-vinima-naveliko-se-prica-ante-marlais-otkriva-nam-tajne-mocnih-kapljica-u-posao-je-ukljucena-cijela-obitelj-1383896 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f54ec293fac99d0448e328157de0f1be7ecbe446 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=O+njegovim+vinima+naveliko+se+pri%C4%8Da.+Ante+Marlais+otkriva+nam+tajne+mo%C4%87nih+kapljica%2C+u+posao+je+uklju%C4%8Dena+cijela+obitelj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fo-njegovim-vinima-naveliko-se-prica-ante-marlais-otkriva-nam-tajne-mocnih-kapljica-u-posao-je-ukljucena-cijela-obitelj-1383896 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fo-njegovim-vinima-naveliko-se-prica-ante-marlais-otkriva-nam-tajne-mocnih-kapljica-u-posao-je-ukljucena-cijela-obitelj-1383896 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pelješki vinar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Pričepelješki vinar

O njegovim vinima naveliko se priča. Ante Marlais otkriva nam tajne moćnih kapljica, u posao je uključena cijela obitelj

Piše Milena Budimir
26. travnja 2024. - 11:44

– Kad prođeš tablu Ponikve, skreni na Napoleonovu cestu! – tako nas je uputio Ante Marlais, a mi ga poslušali i cestom što su nam je u dotu ostavili Francuzi dospjeli smo pravo pred vrata mu.

Dok se upoznajemo, znatiželjni, kakvim nas Bog stvori, pitamo je li "Marlais" ili je "Marle", i odakle u Ponikvama baš takvo prezime?! Priča nas zatječe odmah na pragu, nismo ni vrata odškrinuli. Prije jedno sedam generacija jedan je Francuz, prezime mu znate, došao s Napoleonovim postrojbama, pa je upravo cestu kojom smo došli zajedno s radnicima gradio. Gradio pa jednu Pelješčanku iznenadio, zavolio, oženio, djecu izrodio i ostao. Tako to u životu biva i dobro je da biva, jer da njega bilo nije, možda bi naš Ante negdje po Burgundiji vinograde sadio. Ovako je na Pelješcu rođen, na Pe...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 05:50