stdClass Object ( [id] => 1385726 [title] => ‘Svašta sam prošao; rat, smrti, izbjeglištvo...‘ Ovo je životna priča novinara, rođenog Sarajlije i velikog hajdukovca [alias] => svasta-sam-prosao-rat-smrti-izbjeglistvo-ovo-je-zivotna-prica-novinara-rodenog-sarajlije-i-velikog-hajdukovca [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Urednik, voditelj i reporter N1 televizije Ilija Jandrić svakodnevno intervjuira političare i analitičare, vodi i uređuje emisije uživo, među kojima je i Pressing, tjedni talk show u kojem, osim političara, često zna ugostiti i glazbenike, glumce, književnike, sportaše. U 30 godina dugoj novinarskoj karijeri prošao je put od "face s placa" – radijskog reportera s tržnice – do specijalista za breaking news, odnosno voditelja specijalnih TV emisija kad se događaju prijelomne vijesti u Hrvatskoj i svijetu.

No ovaj put neće govoriti o tome, nego o nogometu, glazbi, odrastanju, ratu, izbjeglištvu, svim onim temama koje često nisu u fokusu njegova posla. Upoznajmo Iliju privatno.

Iznenadio sam se kad sam doznao da navijate za Hajduk. Kako je rođeni Sarajlija postao hajdukovac?

– Ja sam zapravo najprije navijao za Želju, u kojem je trenirao moj stariji brat. Sjećam se djetinjstva u Sarajevu, u kojem su veliki gradski rivali klubovi Željezničar i Sarajevo.

Moj pokojni otac, prerano umirovljen, znao me voditi sa sobom po kafanama, ćevabdžinicama, slastičarnicama kod svojih prijatelja. Jednom prilikom njegov prijatelj, vlasnik restorana i vatreni navijač Sarajeva, dao mi je novčanicu od 100.000 dinara, onu crvenu, samo da kažem da navijam za Sarajevo. Ja sam uzeo tu hiljadarku i uzviknuo: "Živio Željo!" Ovo govorim zato da objasnim kako me nije bilo lako odvojiti od Želje. Ali onda se negdje 1982. ili 1983. na televiziji počela prikazivati serija "Velo misto", koju sam pasionirano gledao s cijelom obitelji.

---

image

Jedna od rijetkih fotografija s ocem

Privatni album
---

I na kraju jedne epizode kaže meni tata: "Eto vidiš, sine! Cijeli Hajduk je bio u partizanima, i Tito je navijao za Hajduk!" I to je bilo to. Imao sam sedam godina, u tom dobu to je bio neoboriv argument. Bio sam jedini u sarajevskoj raji koji je navijao za Hajduk. Danas to nije popularno reći, nažalost, jer je Torcida skrenula u nacionalizam i kao da se srami te slavne antifašističke prošlosti Hajduka. No ako si 1941. u od Talijana okupiranom Splitu bio hrvatski domoljub, onda si bio partizan. Toga se ne bi trebali sramiti.

Rat mu je prekinuo mladost

I eto nas odmah do vječnog hrvatskog spora – ustaše i partizani!

– Ma te su rasprave danas nepotrebne i zamorne, ali previše smo potisnuli našu antifašističku povijest. Ustaše su počinili nezapamćene zločine u NDH, to je najgora stranica naše povijesti. Pokušava ih se izjednačiti s partizanima, kao sve je to isto, ali nije. Partizani su od 1941. do 1945. bili na pravoj strani povijesti, protiv Hitlera, borci za slobodu. Nakon 1945. komunisti su počinili grozne zločine, uveli autokratski režim, dogodio se Bleiburg...

Sve su to traume hrvatskog naroda koje razumijem. Ali ne postoji znak jednakosti. Mi smo svi definirani nekakvim obiteljskim sudbinama, je li dedo bio partizan ili ustaša. Moja su oba djeda bili obični civili, ali djeda s očeve strane, po kojemu sam i dobio ime, ubili su ustaše iz banalnog razloga, jer je tada svojoj drugoj ženi zabranio da svojim sinovima u ustašama nosi brašno dok su se skrivali u šumi. Bilo je to u Bugojnu 1947. godine, nakon rata. Imao je desetero gladne djece iz prvoga braka s mojom bakom, koja je poginula ranije u ratu u unakrsnoj vatri ustaša i partizana. I oni su onda došli iz šume, izveli ga i strijeljali pred djecom, a na zidu škole ispred kojeg su ga ubili napisali su: "Ovako će proći svi izdajnici Isusa!" Kakva blasfemija.

---

image

S Ninom Badrić i Samirom Millom kao mladi novinar 90-ih u zagrebačkom Saloonu

Privatni album
---

No činjenica je da se u Jugoslaviji šutjelo o komunističkim zločinima...

– Naravno, to je ipak bio jednopartijski autokratski režim u kojem je povijest pisao pobjednik. Ja sam prvi put doznao za Bleiburg i križne puteve kad sam kao 14-godišnjak 1990. godine posjetio daljnju rodbinu u Kanadi. To je bilo nevjerojatno iskustvo. Tinejdžer koji je odrastao u socijalizmu odjednom dolazi među hrvatsku emigraciju u Torontu. Tamo postoje tada radiopostaje na hrvatskom koje puštaju domoljubne, ali i ustaške pjesme. Prvi put doznajem za Bleiburg, prvi put na nogometnoj utakmici kluba Croatia Toronto čujem himnu "Lijepa naša", ali onu verziju s Drinom.

Ta dva mjeseca su me potpuno promijenila pa sam se u Sarajevo vratio kao pravi mali ustaša. Kad sam sve to rekao starijem bratu, gotovo me istukao. Vrlo brzo sam izbalansirao svoje političke stavove, čim je počeo rat u BiH i kad sam vidio koliko zlo nacionalizam donosi svim ljudima. Vrijeme je ipak da se svi oslobodimo svojih obiteljskih trauma i da gledamo da nam budućnost bude bolja.

Kad spominjete ratove, kako ste doživjeli one koji su ovim prostorima harali devedesetih?

– Rat mi je prekinuo ranu mladost. Preko noći sam kao 16-godišnjak ostao bez doma. Uspjeli smo spakirati najosnovnije stvari i doći tetki u Jastrebarsko pokraj Zagreba, baš na Veliki petak 1992. godine, bio je 17. travnja. Mi smo joj rekli da smo došli samo na Uskrs, ali ona je nama rekla: "Deco, nećete vi brzo natrag u Sarajevo." Tako je i bilo, evo već 32 godine sam u Zagrebu, koji je postao moj novi dom.

---

image

Sa Stipom Mesićem

Privatni album
---

Obilježili ga London i Ljubljana

Zanimljivo je kako sam razmišljao u tom trenutku spremanja najnužnijih stvar; nijedan fotoalbum nisam ponio pa zato imam jako malo slika na kojima sam mlađi od 16 godina, ali ponio sam kasetofon da mogu slušati vijesti. Očito su mi mediji bili neizbježna sudbina.

U Zagrebu ste nakon srednje škole upisali studij novinarstva. Zbog čega?

– Upravo zbog rata. Pratio sam tada sve moguće medije i vijesti kako bih doznao što se događa. Na početku rata moj stariji brat još je bio u Sarajevu kao branitelj, bio je u Vikićevim specijalcima, bio je i ranjen. Mjesecima nismo znali što je s njim. Pratio sam informativni program HRT-a, sve te ratne reportere i to me zarazilo novinarstvom. Kad ti sa 16 godina politika i rat promijene život preko noći, onda vjerojatno poželiš da kao novinar pokušaš mijenjati svijet nabolje.

Što vam danas znači Sarajevo?

– To je moj rodni grad, zauvijek će mi pisati u rodnom listu. Imao sam tamo lijepo djetinjstvo. Pamtim Olimpijske igre 1984., na kojima je moj otac bio dispečer službenih press-autobusa pa sam se vozao od Dobrinje do Zetre i šarmirao strane novinare da mi poklone limenku Coca-Cole ili neku značku. Bio sam tada jako ponosan na Sarajevo. Općenito su osamdesete zlatno doba toga grada i u umjetnosti, kulturi, sportu. Nažalost, rat je ostavio velike posljedice na Sarajevo, koje se još uvijek osjećaju. Rijetko me put tamo nanese, ali kad god dođem, srce zaigra. Taj grad i njegovi stanovnici i dalje imaju tu neku toplu dušu.

Osjećate li se kao Zagrepčanin?

– Pa zapravo da. Dvije trećine svoga života, uz neke manje epizode zbog posla ili obrazovanja, proveo sam u Zagrebu. Jako volim Zagreb. To je otvoren grad, prilično liberalan. Nikad se nisam vezao uz neke zavičajne klubove i pokušavao klanovski napredovati. Moji najbolji prijatelji i prijateljice su Purgeri, a u poslu su me opako znali zeznuti i Hercegovci i Zagorci, tako da ne dijelim ljude prema tome.

---

image

U Londonu s najboljom prijateljicom Vesnom Pisarović

Privatni album
---

Kakav vam je Split?

– Predivan. Nama kontinentalcima Dalmacija je drugi zavičaj. Ljubav Bosanaca prema Jadranskom moru i Dalmaciji teško je objašnjiva, čak i iracionalna. Kolike god cijene nabili, oni opet dolaze. Split me mentalitetom podsjeća donekle na Sarajevo. Zajedničko im je da ne priznaju veličine. Kako Bregovića ili Čolića nitko ne ferma previše u Sarajevu, tako se Split odnosio prema Ivaniševiću. Čovjek je morao osvojiti Wimbledon da ga prihvate kao ipak nekog većeg od njih samih. To je fascinantno. Zagreb je drukčiji, ovdje sam čak i ja faca blagajnici u dućanu jer me prepoznala s ekrana.

Koji su vas još gradovi obilježili?

– London i Ljubljana. U Londonu sam 2002./2003. bio na postdiplomskom studiju iz TV novinarstva, na čemu ovom prilikom zahvaljujem British Councilu na stipendiji jer to je tad sve skupa sa školarinom i stipendijom koštalo oko 200.000 kuna. Oni tako stipendiraju studente iz cijelog svijeta i vrlo promišljeno to rade, to je "soft diplomacy", znaju da ćeš nakon godinu dana života u Velikoj Britaniji upoznati to društvo i zadržati neke simpatije. Mogao bih reći da sam anglofil, engleski humor, pop-glazba, serije, filmovi, književnost, to je vrhunska umjetnost. I baš sam bio tužan zbog Brexita.

Obožava Eurosong

A zašto Ljubljana?

– Zato što sam dvije godine, od 2005. do 2007., bio dopisnik HRT-a iz Slovenije. Naučio sam i slovenski jezik. To je jako lijepa država, dobro uređena, čuvaju okoliš, svi se bave nekom rekreacijom. Ljubljana je predivan grad, doduše za mene tada, u ranim tridesetima, bila je previše mirna. Idealna je za život u mirovini.

Oni koji vas prate na društvenim mrežama znaju da ste pasionirani ljubitelj Eurosonga. Kako to objašnjavate?

– U Eurosongu sam spojio dvije svoje ljubavi – glazbu i politiku. Jasno je da je to ipak na kraju veliki televizijski show u kojem na rezultate utječe i politika. Od ranih osamdesetih pratim Pjesmu Eurovizije i uvijek mi je najdraži dio bio kad države glasaju, da vidim tko će kome dati bodove. A moram priznati da imam i dobar nos za favorite, više puta sam pogodio pobjednika, a prvi put još 1989., kad sam na Jugoviziji vidio grupu Riva i kao dječak zaključio da to trebamo poslati u Europu. Nadam se da će Baby Lasagna ponovno dovesti Eurosong u Zagreb, imam sličan osjećaj kao tada za Rivu.

Kakvu glazbu inače slušate?

– Rekao bih sve osim žestokog metala. Najčešće i najviše to je neka pop-glazba, Adele mi je savršena. Volim i rock, odrastao sam na muzici grupa kao što su U2, Guns‘n‘Roses, Queen... Pa onda YU pop-rock osamdesetih. Ali volim i sevdalinke, to je taj bosanskohercegovački gen valjda. Rado ću uz dobro vino poslušati i klape, Oliver je jedan i jedini, kao i Josipa Lisac, a kad želim pobjeći od svijeta, pustim klasiku i napunim kadu za toplu kupku...

Vratimo se nogometu. Što očekujete na Euru od "vatrenih"?

– Bit ću zadovoljan ako prođu skupinu. Navikli su nas na velike rezultate, ali treba biti realan i ne očekivati da na svakom prvenstvu osvajaju medalju. Osim toga, uvijek je naša nogometna reprezentacija bila uspješnija na svjetskim nego na europskim prvenstvima. No držim fige i veselim se navijanju.

Dosta volite i životinje...

– Da, jako. Volim i pse i mačke, ali ako se trebam opredijeliti, ipak sam "cat person". Imao sam u životu puno kućnih ljubimaca, a posljednja je bila divna trobojna maca Bubica, koju sam našao ispred lifta u zgradi dok je bila malo mače. Bilo je to predivnih osam godina ljubavi dok nije iznenada uginula. Od tada nemam ljubimca. Razmišljam ponovno o maci, ali čekam da me pronađe kao što me tada pronašla Bubica.

---

image

Dobitnik nagrade HND-a ‘Marija Jurić Zagorka‘ za najbolju radijsku emisiju 2002.

Privatni album
---

Najveći strah

Kakav je Ilija privatno?

– Uh... teško pitanje. Često pod stresom i adrenalinom od posla. Volim dobro društvo, muziku, vic. Neki ljudi nekad ne razumiju moj smisao za humor jer zna biti malo ruban, crni. Često sam anksiozan, patim od nesanice jer mi mozak radi sto na sat. Reći ću ovako – mislim da sam prema svima dobronamjeran, ali kad me netko nagazi, onda ne dam na sebe. Tad se probudi bosanski inat. E nećeš, majstore! Na tvrd orah si se namjerio...

Gdje se vidite u budućnosti?

– Ne znam. Svašta sam prošao u ovih 48 godina. Izgubio sam oca kad mi je bilo osam godina, prije deset godina iznenada mi je umro brat, prošao sam rat i izbjeglištvo, krenuo otpočetka. Nemam nikakvo nasljedstvo ni ušteđevinu. Otplaćujem stambeni kredit koji je bio u "švicarcima" pa sam ga zapravo već triput preplatio. Mama je već narušenog zdravlja, ima 80 godina, želio bih da ona bude dobro, i moja sestra s kojom živi i koja mi je najveća podrška u svemu.

Da moj nećak Toni nastavi biti uspješan psihoterapeut i da pronađe ljubav. A za sebe želim čisto da dočekam mirovinu u zdravlju, što je u novinarstvu rijetkost. Najveći mi je strah da budem star i bolestan na teret nekome, radije bih da to ne dočekam.

---

image

‘Često pod stresom i adrenalinom od posla‘

N1 press
---

Bojite li se samoće u starosti?

– Možda. Već dugo sam zapravo sam i navikao sam na samoću, dobro je podnosim. Saživio sam se s njom, razlikujem samoću i usamljenost, to nije isto jer u samoći mogu uživati, a usamljenost zna biti bolna. Imam obje te faze. Neću reći da sam "sretno sam" jer to je fraza u koju nitko iskreno ne vjeruje, ali reći ću da je bolje biti i sam nego u nekom lošem odnosu. Barem sam mirniji.

Na kraju, gdje su najbolji ćevapi?

– U Sarajevu, naravno. I to prije svega zbog jedinstvenog somuna kakav se pravi samo na Baščaršiji. Što se sastava ćevapa tiče, sarajevskima uz bok su oni iz zagrebačkog Cvjetnog naselja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ilija Jandrić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Ilija Jandrić 2 0 12440 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-03 14:15:12 [created_by] => 3225 [created_by_alias] => VInko Paić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-05 14:55:38 [modified_by] => 3225 [publish_up] => 2024-05-05 14:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Svašta sam prošao; rat, smrti, izbjeglištvo...' Ovo je životna priča novinara, rođenog Sarajlije i velikog hajdukovca page_title='Svašta sam prošao; rat, smrti, izbjeglištvo...' Ovo je životna priča novinara, rođenog Sarajlije i velikog hajdukovca [metakey] => ilija jandrić, N1, životna priča, navijač hajduka, rat, Sarajevo, novinar [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27013037.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27013033.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27013034.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27013035.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27013036.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27013038.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27013039.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["N1 press","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","N1 press","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zaposlen je na N1 televiziji<\/p>","

S Ninom Badri\u0107 i Samirom Millom kao mladi novinar 90-ih u zagreba\u010dkom Saloonu<\/p>","

U Londonu s najboljom prijateljicom Vesnom Pisarovi\u0107<\/p>","

Sa Stipom Mesi\u0107em<\/p>","

Dobitnik nagrade HND-a \u2018Marija Juri\u0107 Zagorka\u2018 za najbolju radijsku emisiju 2002.<\/p>","

\u2018\u010cesto pod stresom i adrenalinom od posla\u2018<\/p>","

Jedna od rijetkih fotografija s ocem<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["46:23","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2880","hd_27013037_1920.jpg":"1920x1080","k_27013037_1280.jpg":"1280x1280","k_27013037_1024.jpg":"1024x1024","k_27013037_640.jpg":"640x640","k_27013037_480.jpg":"480x480","k_27013037_340.jpg":"340x340","k_27013037_220.jpg":"220x220","o_27013037_1280.jpg":"1280x1920","o_27013037_1024.jpg":"1024x1536","o_27013037_640.jpg":"640x960","o_27013037_480.jpg":"480x720","o_27013037_340.jpg":"340x510","o_27013037_220.jpg":"220x330","h_27013037_1280.jpg":"1280x854","h_27013037_1024.jpg":"1024x683","h_27013037_640.jpg":"640x427","h_27013037_480.jpg":"480x320","h_27013037_340.jpg":"340x227","h_27013037_220.jpg":"220x147","pp_27013037_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013037_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013037_640.jpg":"640x814","pp_27013037_480.jpg":"480x611","pp_27013037_340.jpg":"340x432","pp_27013037_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_27013033_1920.jpg":"1920x1080","k_27013033_1280.jpg":"1280x1280","k_27013033_1024.jpg":"1024x1024","k_27013033_640.jpg":"640x640","k_27013033_480.jpg":"480x480","k_27013033_340.jpg":"340x340","k_27013033_220.jpg":"220x220","o_27013033_1280.jpg":"1280x960","o_27013033_1024.jpg":"1024x768","o_27013033_640.jpg":"640x480","o_27013033_480.jpg":"480x360","o_27013033_340.jpg":"340x255","o_27013033_220.jpg":"220x165","h_27013033_1280.jpg":"1280x854","h_27013033_1024.jpg":"1024x683","h_27013033_640.jpg":"640x427","h_27013033_480.jpg":"480x320","h_27013033_340.jpg":"340x227","h_27013033_220.jpg":"220x147","pp_27013033_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013033_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013033_640.jpg":"640x814","pp_27013033_480.jpg":"480x611","pp_27013033_340.jpg":"340x432","pp_27013033_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_27013034_1920.jpg":"1920x1080","k_27013034_1280.jpg":"1280x1280","k_27013034_1024.jpg":"1024x1024","k_27013034_640.jpg":"640x640","k_27013034_480.jpg":"480x480","k_27013034_340.jpg":"340x340","k_27013034_220.jpg":"220x220","o_27013034_1280.jpg":"1280x960","o_27013034_1024.jpg":"1024x768","o_27013034_640.jpg":"640x480","o_27013034_480.jpg":"480x360","o_27013034_340.jpg":"340x255","o_27013034_220.jpg":"220x165","h_27013034_1280.jpg":"1280x854","h_27013034_1024.jpg":"1024x683","h_27013034_640.jpg":"640x427","h_27013034_480.jpg":"480x320","h_27013034_340.jpg":"340x227","h_27013034_220.jpg":"220x147","pp_27013034_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013034_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013034_640.jpg":"640x814","pp_27013034_480.jpg":"480x611","pp_27013034_340.jpg":"340x432","pp_27013034_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_27013035_1920.jpg":"1920x1080","k_27013035_1280.jpg":"1280x1280","k_27013035_1024.jpg":"1024x1024","k_27013035_640.jpg":"640x640","k_27013035_480.jpg":"480x480","k_27013035_340.jpg":"340x340","k_27013035_220.jpg":"220x220","o_27013035_1280.jpg":"1280x960","o_27013035_1024.jpg":"1024x768","o_27013035_640.jpg":"640x480","o_27013035_480.jpg":"480x360","o_27013035_340.jpg":"340x255","o_27013035_220.jpg":"220x165","h_27013035_1280.jpg":"1280x854","h_27013035_1024.jpg":"1024x683","h_27013035_640.jpg":"640x427","h_27013035_480.jpg":"480x320","h_27013035_340.jpg":"340x227","h_27013035_220.jpg":"220x147","pp_27013035_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013035_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013035_640.jpg":"640x814","pp_27013035_480.jpg":"480x611","pp_27013035_340.jpg":"340x432","pp_27013035_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_27013036_1920.jpg":"1920x1080","k_27013036_1280.jpg":"1280x1280","k_27013036_1024.jpg":"1024x1024","k_27013036_640.jpg":"640x640","k_27013036_480.jpg":"480x480","k_27013036_340.jpg":"340x340","k_27013036_220.jpg":"220x220","o_27013036_1280.jpg":"1280x1706","o_27013036_1024.jpg":"1024x1365","o_27013036_640.jpg":"640x853","o_27013036_480.jpg":"480x640","o_27013036_340.jpg":"340x453","o_27013036_220.jpg":"220x293","h_27013036_1280.jpg":"1280x854","h_27013036_1024.jpg":"1024x683","h_27013036_640.jpg":"640x427","h_27013036_480.jpg":"480x320","h_27013036_340.jpg":"340x227","h_27013036_220.jpg":"220x147","pp_27013036_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013036_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013036_640.jpg":"640x814","pp_27013036_480.jpg":"480x611","pp_27013036_340.jpg":"340x432","pp_27013036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_27013038_1920.jpg":"1920x1080","k_27013038_1280.jpg":"1280x1280","k_27013038_1024.jpg":"1024x1024","k_27013038_640.jpg":"640x640","k_27013038_480.jpg":"480x480","k_27013038_340.jpg":"340x340","k_27013038_220.jpg":"220x220","o_27013038_1280.jpg":"1280x1920","o_27013038_1024.jpg":"1024x1536","o_27013038_640.jpg":"640x960","o_27013038_480.jpg":"480x720","o_27013038_340.jpg":"340x510","o_27013038_220.jpg":"220x330","h_27013038_1280.jpg":"1280x854","h_27013038_1024.jpg":"1024x683","h_27013038_640.jpg":"640x427","h_27013038_480.jpg":"480x320","h_27013038_340.jpg":"340x227","h_27013038_220.jpg":"220x147","pp_27013038_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013038_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013038_640.jpg":"640x814","pp_27013038_480.jpg":"480x611","pp_27013038_340.jpg":"340x432","pp_27013038_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2586","hd_27013039_1920.jpg":"1920x1080","k_27013039_1280.jpg":"1280x1280","k_27013039_1024.jpg":"1024x1024","k_27013039_640.jpg":"640x640","k_27013039_480.jpg":"480x480","k_27013039_340.jpg":"340x340","k_27013039_220.jpg":"220x220","o_27013039_1280.jpg":"1280x1724","o_27013039_1024.jpg":"1024x1379","o_27013039_640.jpg":"640x862","o_27013039_480.jpg":"480x646","o_27013039_340.jpg":"340x457","o_27013039_220.jpg":"220x296","h_27013039_1280.jpg":"1280x854","h_27013039_1024.jpg":"1024x683","h_27013039_640.jpg":"640x427","h_27013039_480.jpg":"480x320","h_27013039_340.jpg":"340x227","h_27013039_220.jpg":"220x147","pp_27013039_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013039_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013039_640.jpg":"640x814","pp_27013039_480.jpg":"480x611","pp_27013039_340.jpg":"340x432","pp_27013039_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7989591 Threads: 4 Questions: 1594300633 Slow queries: 4873115 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112389521 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/svasta-sam-prosao-rat-smrti-izbjeglistvo-ovo-je-zivotna-prica-novinara-rodenog-sarajlije-i-velikog-hajdukovca-1385726 [printLink] => /mozaik/zivot/svasta-sam-prosao-rat-smrti-izbjeglistvo-ovo-je-zivotna-prica-novinara-rodenog-sarajlije-i-velikog-hajdukovca-1385726?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 377339 [name] => ilija jandrić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ilija-jandric [link] => /tag/ilija-jandric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 446533 [name] => N1 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => n1 [link] => /tag/n1 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 484865 [name] => životna priča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zivotna-prica [link] => /tag/zivotna-prica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 440205 [name] => navijač hajduka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => navijac-hajduka [link] => /tag/navijac-hajduka ) [4] => stdClass Object ( [id] => 344269 [name] => rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rat [link] => /tag/rat ) [5] => stdClass Object ( [id] => 389768 [name] => Sarajevo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sarajevo [link] => /tag/sarajevo ) [6] => stdClass Object ( [id] => 715 [name] => novinar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novinar [link] => /tag/novinar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ilija Jandrić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Svašta sam prošao; rat, smrti, izbjeglištvo...‘ Ovo je životna priča novinara, rođenog Sarajlije i velikog hajdukovca [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3225 [name] => Vinko Paić [username] => vinko-pai [email] => vinko-pai@sd.hr [password] => $2y$10$SknZe4UBTTiUIG6JL3R9z.dOzVdZvDxtCiEFcNkz0/F30t1p8Oo7u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-paic-3225 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1743 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/5dd410bdfa2fba0b946f11b0784bd5df?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27013037.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => N1 press [mainImageDesc] =>

Zaposlen je na N1 televiziji

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27013037.jpg [title] =>

Zaposlen je na N1 televiziji

N1 press ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27013033.jpg [title] =>

S Ninom Badrić i Samirom Millom kao mladi novinar 90-ih u zagrebačkom Saloonu

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27013034.jpg [title] =>

U Londonu s najboljom prijateljicom Vesnom Pisarović

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27013035.jpg [title] =>

Sa Stipom Mesićem

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27013036.jpg [title] =>

Dobitnik nagrade HND-a ‘Marija Jurić Zagorka‘ za najbolju radijsku emisiju 2002.

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27013038.jpg [title] =>

‘Često pod stresom i adrenalinom od posla‘

N1 press ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27013039.jpg [title] =>

Jedna od rijetkih fotografija s ocem

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Urednik, voditelj i reporter N1 televizije Ilija Jandrić svakodnevno intervjuira političare i analitičare, vodi i uređuje emisije uživo, među kojima je i Pressing, tjedni talk show u kojem, osim političara, često zna ugostiti i glazbenike, glumce, književnike, sportaše. U 30 godina dugoj novinarskoj karijeri prošao je put od "face s placa" – radijskog reportera s tržnice – do specijalista za breaking news, odnosno voditelja specijalnih TV emisija kad se događaju prijelomne vijesti u Hrvatskoj i svijetu.

No ovaj put neće govoriti o tome, nego o nogometu, glazbi, odrastanju, ratu, izbjeglištvu, svim onim temama koje često nisu u fokusu njegova posla. Upoznajmo Iliju privatno.

Iznenadio sam se kad sam doznao da navijate za Hajduk. Kako je rođeni Sarajlija postao hajdukovac?

– Ja sam zapravo najprije navijao za Želju, u kojem je trenirao moj stariji brat. Sjećam se djetinjstva u Sarajevu, u kojem su veliki gradski rivali klubovi Željezničar i Sarajevo.

Moj pokojni otac, prerano umirovljen, znao me voditi sa sobom po kafanama, ćevabdžinicama, slastičarnicama kod svojih prijatelja. Jednom prilikom njegov prijatelj, vlasnik restorana i vatreni navijač Sarajeva, dao mi je novčanicu od 100.000 dinara, onu crvenu, samo da kažem da navijam za Sarajevo. Ja sam uzeo tu hiljadarku i uzviknuo: "Živio Željo!" Ovo govorim zato da objasnim kako me nije bilo lako odvojiti od Želje. Ali onda se negdje 1982. ili 1983. na televiziji počela prikazivati serija "Velo misto", koju sam pasionirano gledao s cijelom obitelji.

---

image

Jedna od rijetkih fotografija s ocem

Privatni album
---

I na kraju jedne epizode kaže meni tata: "Eto vidiš, sine! Cijeli Hajduk je bio u partizanima, i Tito je navijao za Hajduk!" I to je bilo to. Imao sam sedam godina, u tom dobu to je bio neoboriv argument. Bio sam jedini u sarajevskoj raji koji je navijao za Hajduk. Danas to nije popularno reći, nažalost, jer je Torcida skrenula u nacionalizam i kao da se srami te slavne antifašističke prošlosti Hajduka. No ako si 1941. u od Talijana okupiranom Splitu bio hrvatski domoljub, onda si bio partizan. Toga se ne bi trebali sramiti.

Rat mu je prekinuo mladost

I eto nas odmah do vječnog hrvatskog spora – ustaše i partizani!

– Ma te su rasprave danas nepotrebne i zamorne, ali previše smo potisnuli našu antifašističku povijest. Ustaše su počinili nezapamćene zločine u NDH, to je najgora stranica naše povijesti. Pokušava ih se izjednačiti s partizanima, kao sve je to isto, ali nije. Partizani su od 1941. do 1945. bili na pravoj strani povijesti, protiv Hitlera, borci za slobodu. Nakon 1945. komunisti su počinili grozne zločine, uveli autokratski režim, dogodio se Bleiburg...

Sve su to traume hrvatskog naroda koje razumijem. Ali ne postoji znak jednakosti. Mi smo svi definirani nekakvim obiteljskim sudbinama, je li dedo bio partizan ili ustaša. Moja su oba djeda bili obični civili, ali djeda s očeve strane, po kojemu sam i dobio ime, ubili su ustaše iz banalnog razloga, jer je tada svojoj drugoj ženi zabranio da svojim sinovima u ustašama nosi brašno dok su se skrivali u šumi. Bilo je to u Bugojnu 1947. godine, nakon rata. Imao je desetero gladne djece iz prvoga braka s mojom bakom, koja je poginula ranije u ratu u unakrsnoj vatri ustaša i partizana. I oni su onda došli iz šume, izveli ga i strijeljali pred djecom, a na zidu škole ispred kojeg su ga ubili napisali su: "Ovako će proći svi izdajnici Isusa!" Kakva blasfemija.

---

image

S Ninom Badrić i Samirom Millom kao mladi novinar 90-ih u zagrebačkom Saloonu

Privatni album
---

No činjenica je da se u Jugoslaviji šutjelo o komunističkim zločinima...

– Naravno, to je ipak bio jednopartijski autokratski režim u kojem je povijest pisao pobjednik. Ja sam prvi put doznao za Bleiburg i križne puteve kad sam kao 14-godišnjak 1990. godine posjetio daljnju rodbinu u Kanadi. To je bilo nevjerojatno iskustvo. Tinejdžer koji je odrastao u socijalizmu odjednom dolazi među hrvatsku emigraciju u Torontu. Tamo postoje tada radiopostaje na hrvatskom koje puštaju domoljubne, ali i ustaške pjesme. Prvi put doznajem za Bleiburg, prvi put na nogometnoj utakmici kluba Croatia Toronto čujem himnu "Lijepa naša", ali onu verziju s Drinom.

Ta dva mjeseca su me potpuno promijenila pa sam se u Sarajevo vratio kao pravi mali ustaša. Kad sam sve to rekao starijem bratu, gotovo me istukao. Vrlo brzo sam izbalansirao svoje političke stavove, čim je počeo rat u BiH i kad sam vidio koliko zlo nacionalizam donosi svim ljudima. Vrijeme je ipak da se svi oslobodimo svojih obiteljskih trauma i da gledamo da nam budućnost bude bolja.

Kad spominjete ratove, kako ste doživjeli one koji su ovim prostorima harali devedesetih?

– Rat mi je prekinuo ranu mladost. Preko noći sam kao 16-godišnjak ostao bez doma. Uspjeli smo spakirati najosnovnije stvari i doći tetki u Jastrebarsko pokraj Zagreba, baš na Veliki petak 1992. godine, bio je 17. travnja. Mi smo joj rekli da smo došli samo na Uskrs, ali ona je nama rekla: "Deco, nećete vi brzo natrag u Sarajevo." Tako je i bilo, evo već 32 godine sam u Zagrebu, koji je postao moj novi dom.

---

image

Sa Stipom Mesićem

Privatni album
---

Obilježili ga London i Ljubljana

Zanimljivo je kako sam razmišljao u tom trenutku spremanja najnužnijih stvar; nijedan fotoalbum nisam ponio pa zato imam jako malo slika na kojima sam mlađi od 16 godina, ali ponio sam kasetofon da mogu slušati vijesti. Očito su mi mediji bili neizbježna sudbina.

U Zagrebu ste nakon srednje škole upisali studij novinarstva. Zbog čega?

– Upravo zbog rata. Pratio sam tada sve moguće medije i vijesti kako bih doznao što se događa. Na početku rata moj stariji brat još je bio u Sarajevu kao branitelj, bio je u Vikićevim specijalcima, bio je i ranjen. Mjesecima nismo znali što je s njim. Pratio sam informativni program HRT-a, sve te ratne reportere i to me zarazilo novinarstvom. Kad ti sa 16 godina politika i rat promijene život preko noći, onda vjerojatno poželiš da kao novinar pokušaš mijenjati svijet nabolje.

Što vam danas znači Sarajevo?

– To je moj rodni grad, zauvijek će mi pisati u rodnom listu. Imao sam tamo lijepo djetinjstvo. Pamtim Olimpijske igre 1984., na kojima je moj otac bio dispečer službenih press-autobusa pa sam se vozao od Dobrinje do Zetre i šarmirao strane novinare da mi poklone limenku Coca-Cole ili neku značku. Bio sam tada jako ponosan na Sarajevo. Općenito su osamdesete zlatno doba toga grada i u umjetnosti, kulturi, sportu. Nažalost, rat je ostavio velike posljedice na Sarajevo, koje se još uvijek osjećaju. Rijetko me put tamo nanese, ali kad god dođem, srce zaigra. Taj grad i njegovi stanovnici i dalje imaju tu neku toplu dušu.

Osjećate li se kao Zagrepčanin?

– Pa zapravo da. Dvije trećine svoga života, uz neke manje epizode zbog posla ili obrazovanja, proveo sam u Zagrebu. Jako volim Zagreb. To je otvoren grad, prilično liberalan. Nikad se nisam vezao uz neke zavičajne klubove i pokušavao klanovski napredovati. Moji najbolji prijatelji i prijateljice su Purgeri, a u poslu su me opako znali zeznuti i Hercegovci i Zagorci, tako da ne dijelim ljude prema tome.

---

image

U Londonu s najboljom prijateljicom Vesnom Pisarović

Privatni album
---

Kakav vam je Split?

– Predivan. Nama kontinentalcima Dalmacija je drugi zavičaj. Ljubav Bosanaca prema Jadranskom moru i Dalmaciji teško je objašnjiva, čak i iracionalna. Kolike god cijene nabili, oni opet dolaze. Split me mentalitetom podsjeća donekle na Sarajevo. Zajedničko im je da ne priznaju veličine. Kako Bregovića ili Čolića nitko ne ferma previše u Sarajevu, tako se Split odnosio prema Ivaniševiću. Čovjek je morao osvojiti Wimbledon da ga prihvate kao ipak nekog većeg od njih samih. To je fascinantno. Zagreb je drukčiji, ovdje sam čak i ja faca blagajnici u dućanu jer me prepoznala s ekrana.

Koji su vas još gradovi obilježili?

– London i Ljubljana. U Londonu sam 2002./2003. bio na postdiplomskom studiju iz TV novinarstva, na čemu ovom prilikom zahvaljujem British Councilu na stipendiji jer to je tad sve skupa sa školarinom i stipendijom koštalo oko 200.000 kuna. Oni tako stipendiraju studente iz cijelog svijeta i vrlo promišljeno to rade, to je "soft diplomacy", znaju da ćeš nakon godinu dana života u Velikoj Britaniji upoznati to društvo i zadržati neke simpatije. Mogao bih reći da sam anglofil, engleski humor, pop-glazba, serije, filmovi, književnost, to je vrhunska umjetnost. I baš sam bio tužan zbog Brexita.

Obožava Eurosong

A zašto Ljubljana?

– Zato što sam dvije godine, od 2005. do 2007., bio dopisnik HRT-a iz Slovenije. Naučio sam i slovenski jezik. To je jako lijepa država, dobro uređena, čuvaju okoliš, svi se bave nekom rekreacijom. Ljubljana je predivan grad, doduše za mene tada, u ranim tridesetima, bila je previše mirna. Idealna je za život u mirovini.

Oni koji vas prate na društvenim mrežama znaju da ste pasionirani ljubitelj Eurosonga. Kako to objašnjavate?

– U Eurosongu sam spojio dvije svoje ljubavi – glazbu i politiku. Jasno je da je to ipak na kraju veliki televizijski show u kojem na rezultate utječe i politika. Od ranih osamdesetih pratim Pjesmu Eurovizije i uvijek mi je najdraži dio bio kad države glasaju, da vidim tko će kome dati bodove. A moram priznati da imam i dobar nos za favorite, više puta sam pogodio pobjednika, a prvi put još 1989., kad sam na Jugoviziji vidio grupu Riva i kao dječak zaključio da to trebamo poslati u Europu. Nadam se da će Baby Lasagna ponovno dovesti Eurosong u Zagreb, imam sličan osjećaj kao tada za Rivu.

Kakvu glazbu inače slušate?

– Rekao bih sve osim žestokog metala. Najčešće i najviše to je neka pop-glazba, Adele mi je savršena. Volim i rock, odrastao sam na muzici grupa kao što su U2, Guns‘n‘Roses, Queen... Pa onda YU pop-rock osamdesetih. Ali volim i sevdalinke, to je taj bosanskohercegovački gen valjda. Rado ću uz dobro vino poslušati i klape, Oliver je jedan i jedini, kao i Josipa Lisac, a kad želim pobjeći od svijeta, pustim klasiku i napunim kadu za toplu kupku...

Vratimo se nogometu. Što očekujete na Euru od "vatrenih"?

– Bit ću zadovoljan ako prođu skupinu. Navikli su nas na velike rezultate, ali treba biti realan i ne očekivati da na svakom prvenstvu osvajaju medalju. Osim toga, uvijek je naša nogometna reprezentacija bila uspješnija na svjetskim nego na europskim prvenstvima. No držim fige i veselim se navijanju.

Dosta volite i životinje...

– Da, jako. Volim i pse i mačke, ali ako se trebam opredijeliti, ipak sam "cat person". Imao sam u životu puno kućnih ljubimaca, a posljednja je bila divna trobojna maca Bubica, koju sam našao ispred lifta u zgradi dok je bila malo mače. Bilo je to predivnih osam godina ljubavi dok nije iznenada uginula. Od tada nemam ljubimca. Razmišljam ponovno o maci, ali čekam da me pronađe kao što me tada pronašla Bubica.

---

image

Dobitnik nagrade HND-a ‘Marija Jurić Zagorka‘ za najbolju radijsku emisiju 2002.

Privatni album
---

Najveći strah

Kakav je Ilija privatno?

– Uh... teško pitanje. Često pod stresom i adrenalinom od posla. Volim dobro društvo, muziku, vic. Neki ljudi nekad ne razumiju moj smisao za humor jer zna biti malo ruban, crni. Često sam anksiozan, patim od nesanice jer mi mozak radi sto na sat. Reći ću ovako – mislim da sam prema svima dobronamjeran, ali kad me netko nagazi, onda ne dam na sebe. Tad se probudi bosanski inat. E nećeš, majstore! Na tvrd orah si se namjerio...

Gdje se vidite u budućnosti?

– Ne znam. Svašta sam prošao u ovih 48 godina. Izgubio sam oca kad mi je bilo osam godina, prije deset godina iznenada mi je umro brat, prošao sam rat i izbjeglištvo, krenuo otpočetka. Nemam nikakvo nasljedstvo ni ušteđevinu. Otplaćujem stambeni kredit koji je bio u "švicarcima" pa sam ga zapravo već triput preplatio. Mama je već narušenog zdravlja, ima 80 godina, želio bih da ona bude dobro, i moja sestra s kojom živi i koja mi je najveća podrška u svemu.

Da moj nećak Toni nastavi biti uspješan psihoterapeut i da pronađe ljubav. A za sebe želim čisto da dočekam mirovinu u zdravlju, što je u novinarstvu rijetkost. Najveći mi je strah da budem star i bolestan na teret nekome, radije bih da to ne dočekam.

---

image

‘Često pod stresom i adrenalinom od posla‘

N1 press
---

Bojite li se samoće u starosti?

– Možda. Već dugo sam zapravo sam i navikao sam na samoću, dobro je podnosim. Saživio sam se s njom, razlikujem samoću i usamljenost, to nije isto jer u samoći mogu uživati, a usamljenost zna biti bolna. Imam obje te faze. Neću reći da sam "sretno sam" jer to je fraza u koju nitko iskreno ne vjeruje, ali reći ću da je bolje biti i sam nego u nekom lošem odnosu. Barem sam mirniji.

Na kraju, gdje su najbolji ćevapi?

– U Sarajevu, naravno. I to prije svega zbog jedinstvenog somuna kakav se pravi samo na Baščaršiji. Što se sastava ćevapa tiče, sarajevskima uz bok su oni iz zagrebačkog Cvjetnog naselja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
N1 press Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album N1 press Privatni album
N1 press

Zaposlen je na N1 televiziji

Privatni album

S Ninom Badrić i Samirom Millom kao mladi novinar 90-ih u zagrebačkom Saloonu

Privatni album

U Londonu s najboljom prijateljicom Vesnom Pisarović

Privatni album

Sa Stipom Mesićem

Privatni album

Dobitnik nagrade HND-a ‘Marija Jurić Zagorka‘ za najbolju radijsku emisiju 2002.

N1 press

‘Često pod stresom i adrenalinom od posla‘

Privatni album

Jedna od rijetkih fotografija s ocem

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/svasta-sam-prosao-rat-smrti-izbjeglistvo-ovo-je-zivotna-prica-novinara-rodenog-sarajlije-i-velikog-hajdukovca-1385726 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ae9992822fe51b64e3d99f921337b119c2492e4b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Sva%C5%A1ta+sam+pro%C5%A1ao%3B+rat%2C+smrti%2C+izbjegli%C5%A1tvo...%E2%80%98+Ovo+je+%C5%BEivotna+pri%C4%8Da+novinara%2C+ro%C4%91enog+Sarajlije+i+velikog+hajdukovca&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsvasta-sam-prosao-rat-smrti-izbjeglistvo-ovo-je-zivotna-prica-novinara-rodenog-sarajlije-i-velikog-hajdukovca-1385726 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsvasta-sam-prosao-rat-smrti-izbjeglistvo-ovo-je-zivotna-prica-novinara-rodenog-sarajlije-i-velikog-hajdukovca-1385726 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ilija Jandrić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotIlija Jandrić

‘Svašta sam prošao; rat, smrti, izbjeglištvo...‘ Ovo je životna priča novinara, rođenog Sarajlije i velikog hajdukovca

Piše VInko Paić
5. svibnja 2024. - 16:04

Urednik, voditelj i reporter N1 televizije Ilija Jandrić svakodnevno intervjuira političare i analitičare, vodi i uređuje emisije uživo, među kojima je i Pressing, tjedni talk show u kojem, osim političara, često zna ugostiti i glazbenike, glumce, književnike, sportaše. U 30 godina dugoj novinarskoj karijeri prošao je put od "face s placa" – radijskog reportera s tržnice – do specijalista za breaking news, odnosno voditelja specijalnih TV emisija kad se događaju prijelomne vijesti u Hrvatskoj i svijetu.

No ovaj put neće govoriti o tome, nego o nogometu, glazbi, odrastanju, ratu, izbjeglištvu, svim onim temama koje često nisu u fokusu njegova posla. Upoznajmo Iliju privatno.

Iznenadio sam se kad sam doznao da navijate za Hajduk. Kako je rođeni Sarajlija postao hajdukova...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:35