stdClass Object ( [id] => 1385714 [title] => Ovo je prva Dalmatinka koja je rodila s transplantiranim srcem, a kad čujete njezinu životnu kalvariju, slomit ćete se [alias] => ovo-je-prva-dalmatinka-koja-je-rodila-s-transplantiranim-srcem-a-kad-cujete-njezinu-zivotnu-kalvariju-slomit-cete-se [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mariji Jakić tek je 25 godina, a već je proživjela nevolja i strahota za deset života. Djevojka iz Prološca, koja sada živi u Prudu kod Metkovića, odakle joj je suprug, prva je Dalmatinka ikada i druga Hrvatica koja je rodila s transplantiranim srcem. Jedna od 400 žena u svijetu.

Liječnici su joj dvaput spašavali život, s 15 godina imala je samo 12 i pol kilograma, ponovno učila hodati, govoriti, čitati i pisati jer je dugo bila u komi. Srce je dobila od 18-godišnjeg mladića iz Austrije koji je nastradao u prometnoj nesreći.

Majka ju je napustila, ostavila, otac je nestao, odrasla bez roditelja teško se mogla nositi s činjenicom da ona neće moći imati djece, svoju obitelj.

Ova će vas priča rasplakati. Svu Marijinu bol i patnju osjetit ćete kao svoju, na kraju će vam oči zasuziti radošću. Vrtlog emocija. Priča je ovo o Mariji koja će vas nadahnuti i dati vam snage za sve vaše probleme u životu, jer kad pročitate što je ona sve prošla, na kakve je kušnje život stavio... shvatit ćete da se uvijek treba boriti. Nema predaje. Ni kad je najteže.

---

---

Svijet je imao Romea i Juliju. Kaštelani Miljenka i Dobrilu. Pruđani imaju Miljenka i Mariju. No, dok su prve dvije ljubavi završile tragično, ljubav iz ove priče cvate. Cvijet ljubavi iznikao iz patnji, boli i iskušenja, iz kamena i drače. Zato i jest tako lijep, poseban. Za pokazivanje svima.

---

image

Između Marije i Miljenka planula je ljubav na prvi pogled, a Dragan je njihovo malo čudo

Jakov Prkić/Cropix
---

Sve je krenulo od streptokoka

Kada sam kolegama iz redakcije i mojima najbližima rekao kakvu priču radim, prva reakcija svih bila je "ovo je za film snimiti, za seriju, nevjerojatna priča"... Pa krenimo. Prva epizoda smještena je u Proložac, prije 11 godina; Marija Maršić išla je u sedmi razred i bila djevojčica poput ostalih, vesela, bezbrižna, voljela je sport, trenirala nogomet. I onda kreće zaplet:

– Sve je počelo 2013. godine, dobila sam upalu grla, streptokok. Bakterija se spustila na srce, imala sam dilatacijsku kardiomiopatiju. Moj život tu se iz temelja promijenio. A bilo mi je tek 14. Ni slutila nisam što me sve čeka...

Objasnite nama neukima...

– Srce više nije radilo kako treba. Imala sam i do 200 otkucaja u minuti. Stanje je svakim danom bilo sve gore. Nakon godinu dana počelo je i zatajivanje bubrega i jetre, imala sam vodu na srcu i u plućima.

Završila je u KBC-u na Firulama, stavili su je na listu hitnih slučajeva za presađivanje srca. Potom je prebačena u Zagreb, na Rebro.

– Odmah nakon dolaska smjestili su me na intenzivnu njegu za ispumpavanje vode. Čekali smo srce, hoće li doći...

Eh, uzdahnula je i zastala... Jaka je žena i puna energije, ali morala je na trenutak stati. Nije lako svega se još jednom prisjetiti, a kamoli o tome govoriti. Tiho je izustila "kako je Bog velik" i nastavila:

– Dan prije nego što je došlo moje novo srce liječnici su rekli mome djedu i baki da će me, ako ne dobijem srce u roku 24 sata, staviti na ECMO, na aparat pomoću kojega vam rade srce i pluća; na taj način bi me održavali na životu. I, što ti je život, samo dva sata poslije, u deset navečer, iz Austrije su javili da stiže srce mladog momka od 18 godina koji je nastradao u prometnoj nesreći...

---

image

Mali Dragan njihov je cijeli svijet

Jakov Prkić/Cropix
---

Transplantacija je obavljena odmah ujutro, 6. lipnja, imala je tek 15 godina.

15 godina, 12 i pol kilograma

Znate li tko je mladić čije srce danas kuca u vama? Jeste li pokušali doznati?

– Ne znam... Poznato mi je samo da je nastradao u prometnoj nesreći, bio je u komi i roditelji su se odlučili donirati njegovo srce. Čula sam da je momak iz naših krajeva, da je živio u Austriji. Velika mi je želja upoznati te ljude, da vidim čije sam srce dobila. Ali, to je moguće samo ako njegovi roditelji žele. No prošlo je deset godina, sumnjam...

Nakon transplantacije oporavak je bio težak.

– Nekima je potrebno mjesec dana, meni je trebalo šest mjeseci. Zatvorena u jednu sobicu, s maskom. Imala sam samo 12 i pol kilograma, ja cura od 15 godina, kost i koža. Ponovno sam učila hodati i govoriti, učila pisati i čitati, kao da sam mala beba, jer sam dugo bila u komi. I dandanas imam posljedica od tolikih narkoza.

Nevoljama tu nije bio kraj...

– Nakon transplantacije sam još tri puta otvarana jer sam imala ugruške na srcu i svašta nešto. S 18 godina sam i desni kuk operirala, otišao je od silnih tableta. A onda je došlo i do odbacivanja srca, tri godine nakon presađivanja, završila sam na onom aparatu, borili su mi se za život. Tih se dana u cijeloj Hrvatskoj molilo za mene da preživim...

Eto na. Kako je svijet mali i čudni putevi životni. Sjećam se da je moja majka tada kod kuće molila "za jednu curu iz Imotskog". Išla bi ona u crkvu moliti zajedno s ostalima, isto se Marija zvala, ali već nije bila dobroga zdravlja. I evo, godinama poslije ja sjedim za stolom i razgovaram s tom "curom iz Imotskog". Danas sretnom majkom i suprugom...

– Daaa, to sam bila ja. Molilo se za mene i u Međugorju, Chicagu...

Napominjem da je sve ovo do sada napisano Marija proživjela do svoga 18. rođendana. No daleko je to od svoga kraja, idu nove epizode ovoga čudesnog života.

---

image

Svijet je imao Romea i Juliju. Kaštelani Miljenka i Dobrilu. Pruđani imaju Miljenka i Mariju

Jakov Prkić/Cropix
---

Znači, tijelo može odbaciti srce tri godine nakon presađivanja?

– Može. I sad isto.

Novi šok

Ne daj Bože, kucamo oboje u drveni stol.

– Dikod su nalazi odlični, dikod se pogoršaju. Ali ja to ne osjetim, pijem lijekove redovito. Deset godina funkcioniram tako, naučila sam. Jedem sve normalno, osim grejpa koji ne smijem, cigarete ni u ludilu.

Ovo je baš za film snimiti. Da svi vide kako se bori za život, što je snaga. I dok tako razmišljam i gledam tu hrabru mladu ženu, nestašni Dragan je, valjda, već po trideseti put propuzao dnevni boravak. Ne gasi se se, kao ni osmijeh. Baš veselo i nasmijano dijete.

Mali Dragan je poanta cijele priče, zbog njega sve ovo pišemo, ali njegova epizoda još nije došla na red. Malo poslije će.

Mislili ste da je nevoljama Marije Jakić došao kraj?

– Kad sam imala 18 godina, doktori su mi rekli da neću smjeti imati djece, da je to jako rizično.

Zbog čega?

– Zbog svih tableta koje pijem, zbog promjena koje nastaju u tijelu trudnice koje su opasne za moje srce, zbog ciste na jajniku koju sam imala...

Malo je reći da je bila šokirana.

– Bilo mi je jako teško to prihvatiti. Jer sam odgojena bez roditelja, bez majčinske i očinske ljubavi. Moj tata je nestao, majka me ostavila... Odgojili su me djed i baka s majčine strane. Najveća želja bila mi je da se jednoga dana ostvarim kao majka, imati svoju obitelj. Bilo mi je teško prihvatiti to što su mi liječnici rekli, od malih nogu sanjala sam da imam svoju obitelj.

S tom užasavajućom spoznajom Marija se preselila u Split. Tri godine poslije srest će svoga supruga Miljenka, onog s početka teksta.

– Upoznali smo se preko zajedničkog prijatelja, sasvim slučajno. Kuma i ja smo izišle vani u Posušje, ali smo kasnile u provod pa sam zvala prijatelja možemo li doći kod njega. Tamo je bio i Miljenko, bila je to ljubav na prvi pogled.

Mariji se konačno nešto lijepo počelo događati. No došao je dan kad je trebalo iskreno porazgovarati:

– Miljenku sam rekla da sam teško bolesna i da vjerojatno neću moći imati djece.

Teške riječi, pogotovo jednome mladiću.

---

image

Dragan je veselo i živahno dijete

Jakov Prkić/Cropix
---

– Rekao je da moramo vjerovati u dragoga Boga.

I dogodio se – Dragan. Ovo je priča o Mariji, ali mogla je biti i o Miljenku. Mladiću koji se nije prepao riječi svoje djevojke da je teško bolesna i da neće moći imati djece, već joj je dao podršku, nastavili su svoj životni put zajedno, svim problemima usprkos. I dosanjali svoj životni san. Bravo, majstore!

Veliki rizik

– Zbog svih tih mojih problema nismo planirali svadbu, da se bebi ne bi nešto dogodilo. Vjenčali smo se prošlog ljeta, 4. kolovoza, pola godine nakon što se Dragan rodio.

Kakve su bile prve reakcije na vijest da ste trudni, kako su reagirali vaši doma, prijatelji, liječnici?

– Bila sam u Imotskome, rekla sam Miljenku da mi kupi test jer poznajem radnice u ljekarni pa mi je bilo malo... Kad su se pojavile dvije crtice, doživjela sam šok, počela plakati od sreće. Nismo planirali... Odmah sam nazvala Miljenka, sreća neopisiva, plakali smo oboje. Evo, i sad mi suze kreću.

A di neće, nakon svega!? Je l‘ čuješ ti, Dragane, sve ovo, kakvu majku i kakvog ćaću imaš.

– Njegovi su bili presretni, prvi unuk...

Liječnici gledaju s aspekta struke, manje emocija. Kakva je njihova reakcija bila, ipak je to bio veliki rizik?

– Nazvala sam svoga kardiologa Boška Skorića, rekla mu da sam trudna. Bio je šokiran. U stilu "a šta sada". Dva dana nakon toga već sam bila u Zagrebu, na pretragama kod ginekologinje Vesne Elveđi Gašparović; beba je, hvala Bogu, bila zdrava, trudnoća je krenula uredno. Budući da je Metković 500 kilometara od Zagreba, preporučila mi je da mi trudnoću u Splitu vodi doktor Marko Vulić.

Koliko je rizično rađati s transplantiranim srcem? Ipak je to najveći napor za ženu.

– Rizik je ogroman. Tijekom trudnoće ubrza se krvotok, događa se niz promjena u tijelu ženu što naše presađeno srce ne može podnijeti. No, hvala Bogu, trudnoća mi je cijelo vrijeme bila uredna, osjećala sam se kao da mogu osvojiti svijet.

Rodila je carskim rezom.

– Mi s presađenim srcem ne možemo roditi na prirodan način jer je previše naprezanja, veliki su napori.

Dragan je na svijet došao u osmom mjesecu trudnoće, u 32. tjednu. "Naš palčić", kaže mama, težak svega kilo i 680 grama, dug 41 centimetar. Ime je dobio po djedu, Miljenkovu ocu.

– Prvih 40 dana ostao je u bolnici. Deset dana inkubatora i još 30 topli krevet.

A tata Miljenko, autoelektričar u Metkoviću, u svoj je dom u Prudu došao s posla predvečer, dok smo Marija i ja razgovarali. Nije se ni presvukao, nego onako u radnom kombinezonu odmah s vrata uzeo Dragana u naručje i zaigrao se sa svojim sinom.

Snaga vjere

Vidim ja, Marija, da se Miljenko prvo sinu javlja, ništa žena?

– Aaa, to je njegov mezimac. Ali, moram priznati, i meni je najveća podrška.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Veliku ulogu u svemu imala je i vaša vjera.

– Najveću! Dala mi je muža, sina, obitelj. Teško je u današnje vrijeme prihvatiti osobu koja je toliko bolesna... Ide sa mnom na sve kontrole, uz mene je od prvog dana.

Nakon svega, jedna baš sretna obitelj. Jakići iz Pruda.

S još jednom bebom? Pa da damo ime i po drugom (pra)djedu.

– Nekad u budućnosti. Ako se dogodi. I ako liječnici odobre. Za sada ne planiramo. Hvala Bogu i na ovom djetetu. Imamo sada za koga živjeti.

Iskoristila je Marija priliku pa je još jednom javno zahvalila svima koji su joj pomogli, uz već spomenute Boška Skorića i Vesnu Elveđi Gašparović, još i sve liječnike i sestre s dječje pedijatrije KBC-a Split i KBC-a Zagreb, te dr. Draženu Belini koji joj je presadio srce i bio stalno uz nju.

Zanimljivo, dvije su Hrvatice do sada rodile s transplantiranim srcem, obje se zovu Marija. Poznajete li, možda, drugu Mariju? – pitam našu Pruđanku.

– Znamo se, Marija Galić je predivna osoba. Ona je bila prva, moja velika podrška od početka, i dandanas se čujemo...

Ajmo, Miljenko, moga si i ti šta reć. Red bi bija.

– Ma šta ću ja govorit... To je njezino, nisan ja rodija.

Obitelj koja nadahnjuje

Takav je on. Veliki čovjek od malo riječi.

– Da nije njega, ništa od ovoga ne bi bilo. On je imao najviše vjere – kad neće on sam sebe, hoće ga hvaliti njegova Marija.

"Kakva priča! O ovome treba film snimiti", kazali su svi kojima sam otkrio kakvu životnu priču radim. I da, ovo nije fikcija, nekakav američki sladunjavi filmić s izmišljenim nakićenim scenarijem; ovaj je "po istinitom događaju".

 

U Sućurcu motociklist prošao kroz crveno, usmrtio ženu u automobilu, dijete jedva spasili iz buktinje... Pretjecala kod Slanog i usmrtila dvoje mladih ljudi, brata (21) i sestru (19)... U Kaštelima pucao u susjeda, drugog zatukao sjekirom po glavi... Na "cesti smrti" u Dicmu nova tragedija... Pokralo, uhapsilo, teško bolesno, prevarilo....

Život nas svaki dan truje teškim pričama, crnjacima. Baš je zato ova priča o Jakićima morala pred vas, da nam svima skupa da nadu, energiju, snagu, da nas nadahne. Jer... ima i takvih ljudi. Kao što je Marija. Žena heroj.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MAJKA HRABROST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => MAJKA HRABROST 2 0 11935 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-03 13:48:50 [created_by] => 3173 [created_by_alias] => Marko Bilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-05 05:59:21 [modified_by] => 3173 [publish_up] => 2024-05-05 05:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovo je prva Dalmatinka koja je rodila s transplantiranim srcem, a kad čujete njezinu životnu kalvariju, slomit ćete se page_title=Ovo je prva Dalmatinka koja je rodila s transplantiranim srcem, a kad čujete njezinu životnu kalvariju, slomit ćete se [metakey] => marija jakić, miljenko jakić, dragan jakić, TRANSPLANTACIJA SRCA, vjera [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26979065.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26979068.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26979067.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26979066.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26979064.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26979047.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26979049.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/26979045.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Divni obiteljski trenuci<\/p>","

Mali Dragan njihov je cijeli svijet<\/p>","","

Izme\u0111u Marije i Miljenka planula je ljubav na prvi pogled, a Dragan je njihovo malo \u010dudo<\/p>","","

Svijet je imao Romea i Juliju. Ka\u0161telani Miljenka i Dobrilu. Pru\u0111ani imaju Miljenka i Mariju<\/p>","

Dragan je veselo i \u017eivahno dijete<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26979065_1920.jpg":"1920x1080","k_26979065_1280.jpg":"1280x1280","k_26979065_1024.jpg":"1024x1024","k_26979065_640.jpg":"640x640","k_26979065_480.jpg":"480x480","k_26979065_340.jpg":"340x340","k_26979065_220.jpg":"220x220","o_26979065_1280.jpg":"1280x853","o_26979065_1024.jpg":"1024x682","o_26979065_640.jpg":"640x426","o_26979065_480.jpg":"480x320","o_26979065_340.jpg":"340x226","o_26979065_220.jpg":"220x146","h_26979065_1280.jpg":"1280x854","h_26979065_1024.jpg":"1024x683","h_26979065_640.jpg":"640x427","h_26979065_480.jpg":"480x320","h_26979065_340.jpg":"340x227","h_26979065_220.jpg":"220x147","pp_26979065_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979065_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979065_640.jpg":"640x814","pp_26979065_480.jpg":"480x611","pp_26979065_340.jpg":"340x432","pp_26979065_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26979068_1920.jpg":"1920x1080","k_26979068_1280.jpg":"1280x1280","k_26979068_1024.jpg":"1024x1024","k_26979068_640.jpg":"640x640","k_26979068_480.jpg":"480x480","k_26979068_340.jpg":"340x340","k_26979068_220.jpg":"220x220","o_26979068_1280.jpg":"1280x853","o_26979068_1024.jpg":"1024x682","o_26979068_640.jpg":"640x426","o_26979068_480.jpg":"480x320","o_26979068_340.jpg":"340x226","o_26979068_220.jpg":"220x146","h_26979068_1280.jpg":"1280x854","h_26979068_1024.jpg":"1024x683","h_26979068_640.jpg":"640x427","h_26979068_480.jpg":"480x320","h_26979068_340.jpg":"340x227","h_26979068_220.jpg":"220x147","pp_26979068_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979068_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979068_640.jpg":"640x814","pp_26979068_480.jpg":"480x611","pp_26979068_340.jpg":"340x432","pp_26979068_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26979067_1920.jpg":"1920x1080","k_26979067_1280.jpg":"1280x1280","k_26979067_1024.jpg":"1024x1024","k_26979067_640.jpg":"640x640","k_26979067_480.jpg":"480x480","k_26979067_340.jpg":"340x340","k_26979067_220.jpg":"220x220","o_26979067_1280.jpg":"1280x853","o_26979067_1024.jpg":"1024x682","o_26979067_640.jpg":"640x426","o_26979067_480.jpg":"480x320","o_26979067_340.jpg":"340x226","o_26979067_220.jpg":"220x146","h_26979067_1280.jpg":"1280x854","h_26979067_1024.jpg":"1024x683","h_26979067_640.jpg":"640x427","h_26979067_480.jpg":"480x320","h_26979067_340.jpg":"340x227","h_26979067_220.jpg":"220x147","pp_26979067_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979067_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979067_640.jpg":"640x814","pp_26979067_480.jpg":"480x611","pp_26979067_340.jpg":"340x432","pp_26979067_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26979066_1920.jpg":"1920x1080","k_26979066_1280.jpg":"1280x1280","k_26979066_1024.jpg":"1024x1024","k_26979066_640.jpg":"640x640","k_26979066_480.jpg":"480x480","k_26979066_340.jpg":"340x340","k_26979066_220.jpg":"220x220","o_26979066_1280.jpg":"1280x1920","o_26979066_1024.jpg":"1024x1536","o_26979066_640.jpg":"640x960","o_26979066_480.jpg":"480x720","o_26979066_340.jpg":"340x510","o_26979066_220.jpg":"220x330","h_26979066_1280.jpg":"1280x854","h_26979066_1024.jpg":"1024x683","h_26979066_640.jpg":"640x427","h_26979066_480.jpg":"480x320","h_26979066_340.jpg":"340x227","h_26979066_220.jpg":"220x147","pp_26979066_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979066_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979066_640.jpg":"640x814","pp_26979066_480.jpg":"480x611","pp_26979066_340.jpg":"340x432","pp_26979066_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26979064_1920.jpg":"1920x1080","k_26979064_1280.jpg":"1280x1280","k_26979064_1024.jpg":"1024x1024","k_26979064_640.jpg":"640x640","k_26979064_480.jpg":"480x480","k_26979064_340.jpg":"340x340","k_26979064_220.jpg":"220x220","o_26979064_1280.jpg":"1280x853","o_26979064_1024.jpg":"1024x682","o_26979064_640.jpg":"640x426","o_26979064_480.jpg":"480x320","o_26979064_340.jpg":"340x226","o_26979064_220.jpg":"220x146","h_26979064_1280.jpg":"1280x854","h_26979064_1024.jpg":"1024x683","h_26979064_640.jpg":"640x427","h_26979064_480.jpg":"480x320","h_26979064_340.jpg":"340x227","h_26979064_220.jpg":"220x147","pp_26979064_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979064_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979064_640.jpg":"640x814","pp_26979064_480.jpg":"480x611","pp_26979064_340.jpg":"340x432","pp_26979064_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26979047_1920.jpg":"1920x1080","k_26979047_1280.jpg":"1280x1280","k_26979047_1024.jpg":"1024x1024","k_26979047_640.jpg":"640x640","k_26979047_480.jpg":"480x480","k_26979047_340.jpg":"340x340","k_26979047_220.jpg":"220x220","o_26979047_1280.jpg":"1280x1920","o_26979047_1024.jpg":"1024x1536","o_26979047_640.jpg":"640x960","o_26979047_480.jpg":"480x720","o_26979047_340.jpg":"340x510","o_26979047_220.jpg":"220x330","h_26979047_1280.jpg":"1280x854","h_26979047_1024.jpg":"1024x683","h_26979047_640.jpg":"640x427","h_26979047_480.jpg":"480x320","h_26979047_340.jpg":"340x227","h_26979047_220.jpg":"220x147","pp_26979047_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979047_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979047_640.jpg":"640x814","pp_26979047_480.jpg":"480x611","pp_26979047_340.jpg":"340x432","pp_26979047_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26979049_1920.jpg":"1920x1080","k_26979049_1280.jpg":"1280x1280","k_26979049_1024.jpg":"1024x1024","k_26979049_640.jpg":"640x640","k_26979049_480.jpg":"480x480","k_26979049_340.jpg":"340x340","k_26979049_220.jpg":"220x220","o_26979049_1280.jpg":"1280x853","o_26979049_1024.jpg":"1024x682","o_26979049_640.jpg":"640x426","o_26979049_480.jpg":"480x320","o_26979049_340.jpg":"340x226","o_26979049_220.jpg":"220x146","h_26979049_1280.jpg":"1280x854","h_26979049_1024.jpg":"1024x683","h_26979049_640.jpg":"640x427","h_26979049_480.jpg":"480x320","h_26979049_340.jpg":"340x227","h_26979049_220.jpg":"220x147","pp_26979049_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979049_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979049_640.jpg":"640x814","pp_26979049_480.jpg":"480x611","pp_26979049_340.jpg":"340x432","pp_26979049_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26979045_1920.jpg":"1920x1080","k_26979045_1280.jpg":"1280x1280","k_26979045_1024.jpg":"1024x1024","k_26979045_640.jpg":"640x640","k_26979045_480.jpg":"480x480","k_26979045_340.jpg":"340x340","k_26979045_220.jpg":"220x220","o_26979045_1280.jpg":"1280x853","o_26979045_1024.jpg":"1024x682","o_26979045_640.jpg":"640x426","o_26979045_480.jpg":"480x320","o_26979045_340.jpg":"340x226","o_26979045_220.jpg":"220x146","h_26979045_1280.jpg":"1280x854","h_26979045_1024.jpg":"1024x683","h_26979045_640.jpg":"640x427","h_26979045_480.jpg":"480x320","h_26979045_340.jpg":"340x227","h_26979045_220.jpg":"220x147","pp_26979045_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979045_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979045_640.jpg":"640x814","pp_26979045_480.jpg":"480x611","pp_26979045_340.jpg":"340x432","pp_26979045_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6115418 Threads: 88 Questions: 1106485164 Slow queries: 0 Opens: 204676 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.933 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9916947 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/ovo-je-prva-dalmatinka-koja-je-rodila-s-transplantiranim-srcem-a-kad-cujete-njezinu-zivotnu-kalvariju-slomit-cete-se-1385714 [printLink] => /mozaik/zivot/ovo-je-prva-dalmatinka-koja-je-rodila-s-transplantiranim-srcem-a-kad-cujete-njezinu-zivotnu-kalvariju-slomit-cete-se-1385714?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 757758 [name] => marija jakić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 15:49:54 [main_article_id] => 0 [alias] => marija-jakic [link] => /tag/marija-jakic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 757759 [name] => miljenko jakić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 15:49:54 [main_article_id] => 0 [alias] => miljenko-jakic [link] => /tag/miljenko-jakic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 757760 [name] => dragan jakić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 15:49:55 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-jakic [link] => /tag/dragan-jakic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 662780 [name] => TRANSPLANTACIJA SRCA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-11 15:15:38 [main_article_id] => 0 [alias] => transplantacija-srca [link] => /tag/transplantacija-srca ) [4] => stdClass Object ( [id] => 601039 [name] => vjera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vjera [link] => /tag/vjera ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MAJKA HRABROST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovo je prva Dalmatinka koja je rodila s transplantiranim srcem, a kad čujete njezinu životnu kalvariju, slomit ćete se [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3173 [name] => Marko Bilić [username] => marko-bili [email] => marko-bili@sd.hr [password] => $2y$10$JVMyU6fm0NCz1pszxeY3xeMJuAjv1HW5uFeKaUqL7kL91Ey/72YwO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-bilic-3173 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1691 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/841fbc462357152795a05e3d92314526?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26979065.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Divni obiteljski trenuci

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26979065.jpg [title] =>

Divni obiteljski trenuci

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26979068.jpg [title] =>

Mali Dragan njihov je cijeli svijet

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26979067.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26979066.jpg [title] =>

Između Marije i Miljenka planula je ljubav na prvi pogled, a Dragan je njihovo malo čudo

Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26979064.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26979047.jpg [title] =>

Svijet je imao Romea i Juliju. Kaštelani Miljenka i Dobrilu. Pruđani imaju Miljenka i Mariju

Jakov Prkić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26979049.jpg [title] =>

Dragan je veselo i živahno dijete

Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/26979045.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mariji Jakić tek je 25 godina, a već je proživjela nevolja i strahota za deset života. Djevojka iz Prološca, koja sada živi u Prudu kod Metkovića, odakle joj je suprug, prva je Dalmatinka ikada i druga Hrvatica koja je rodila s transplantiranim srcem. Jedna od 400 žena u svijetu.

Liječnici su joj dvaput spašavali život, s 15 godina imala je samo 12 i pol kilograma, ponovno učila hodati, govoriti, čitati i pisati jer je dugo bila u komi. Srce je dobila od 18-godišnjeg mladića iz Austrije koji je nastradao u prometnoj nesreći.

Majka ju je napustila, ostavila, otac je nestao, odrasla bez roditelja teško se mogla nositi s činjenicom da ona neće moći imati djece, svoju obitelj.

Ova će vas priča rasplakati. Svu Marijinu bol i patnju osjetit ćete kao svoju, na kraju će vam oči zasuziti radošću. Vrtlog emocija. Priča je ovo o Mariji koja će vas nadahnuti i dati vam snage za sve vaše probleme u životu, jer kad pročitate što je ona sve prošla, na kakve je kušnje život stavio... shvatit ćete da se uvijek treba boriti. Nema predaje. Ni kad je najteže.

---

---

Svijet je imao Romea i Juliju. Kaštelani Miljenka i Dobrilu. Pruđani imaju Miljenka i Mariju. No, dok su prve dvije ljubavi završile tragično, ljubav iz ove priče cvate. Cvijet ljubavi iznikao iz patnji, boli i iskušenja, iz kamena i drače. Zato i jest tako lijep, poseban. Za pokazivanje svima.

---

image

Između Marije i Miljenka planula je ljubav na prvi pogled, a Dragan je njihovo malo čudo

Jakov Prkić/Cropix
---

Sve je krenulo od streptokoka

Kada sam kolegama iz redakcije i mojima najbližima rekao kakvu priču radim, prva reakcija svih bila je "ovo je za film snimiti, za seriju, nevjerojatna priča"... Pa krenimo. Prva epizoda smještena je u Proložac, prije 11 godina; Marija Maršić išla je u sedmi razred i bila djevojčica poput ostalih, vesela, bezbrižna, voljela je sport, trenirala nogomet. I onda kreće zaplet:

– Sve je počelo 2013. godine, dobila sam upalu grla, streptokok. Bakterija se spustila na srce, imala sam dilatacijsku kardiomiopatiju. Moj život tu se iz temelja promijenio. A bilo mi je tek 14. Ni slutila nisam što me sve čeka...

Objasnite nama neukima...

– Srce više nije radilo kako treba. Imala sam i do 200 otkucaja u minuti. Stanje je svakim danom bilo sve gore. Nakon godinu dana počelo je i zatajivanje bubrega i jetre, imala sam vodu na srcu i u plućima.

Završila je u KBC-u na Firulama, stavili su je na listu hitnih slučajeva za presađivanje srca. Potom je prebačena u Zagreb, na Rebro.

– Odmah nakon dolaska smjestili su me na intenzivnu njegu za ispumpavanje vode. Čekali smo srce, hoće li doći...

Eh, uzdahnula je i zastala... Jaka je žena i puna energije, ali morala je na trenutak stati. Nije lako svega se još jednom prisjetiti, a kamoli o tome govoriti. Tiho je izustila "kako je Bog velik" i nastavila:

– Dan prije nego što je došlo moje novo srce liječnici su rekli mome djedu i baki da će me, ako ne dobijem srce u roku 24 sata, staviti na ECMO, na aparat pomoću kojega vam rade srce i pluća; na taj način bi me održavali na životu. I, što ti je život, samo dva sata poslije, u deset navečer, iz Austrije su javili da stiže srce mladog momka od 18 godina koji je nastradao u prometnoj nesreći...

---

image

Mali Dragan njihov je cijeli svijet

Jakov Prkić/Cropix
---

Transplantacija je obavljena odmah ujutro, 6. lipnja, imala je tek 15 godina.

15 godina, 12 i pol kilograma

Znate li tko je mladić čije srce danas kuca u vama? Jeste li pokušali doznati?

– Ne znam... Poznato mi je samo da je nastradao u prometnoj nesreći, bio je u komi i roditelji su se odlučili donirati njegovo srce. Čula sam da je momak iz naših krajeva, da je živio u Austriji. Velika mi je želja upoznati te ljude, da vidim čije sam srce dobila. Ali, to je moguće samo ako njegovi roditelji žele. No prošlo je deset godina, sumnjam...

Nakon transplantacije oporavak je bio težak.

– Nekima je potrebno mjesec dana, meni je trebalo šest mjeseci. Zatvorena u jednu sobicu, s maskom. Imala sam samo 12 i pol kilograma, ja cura od 15 godina, kost i koža. Ponovno sam učila hodati i govoriti, učila pisati i čitati, kao da sam mala beba, jer sam dugo bila u komi. I dandanas imam posljedica od tolikih narkoza.

Nevoljama tu nije bio kraj...

– Nakon transplantacije sam još tri puta otvarana jer sam imala ugruške na srcu i svašta nešto. S 18 godina sam i desni kuk operirala, otišao je od silnih tableta. A onda je došlo i do odbacivanja srca, tri godine nakon presađivanja, završila sam na onom aparatu, borili su mi se za život. Tih se dana u cijeloj Hrvatskoj molilo za mene da preživim...

Eto na. Kako je svijet mali i čudni putevi životni. Sjećam se da je moja majka tada kod kuće molila "za jednu curu iz Imotskog". Išla bi ona u crkvu moliti zajedno s ostalima, isto se Marija zvala, ali već nije bila dobroga zdravlja. I evo, godinama poslije ja sjedim za stolom i razgovaram s tom "curom iz Imotskog". Danas sretnom majkom i suprugom...

– Daaa, to sam bila ja. Molilo se za mene i u Međugorju, Chicagu...

Napominjem da je sve ovo do sada napisano Marija proživjela do svoga 18. rođendana. No daleko je to od svoga kraja, idu nove epizode ovoga čudesnog života.

---

image

Svijet je imao Romea i Juliju. Kaštelani Miljenka i Dobrilu. Pruđani imaju Miljenka i Mariju

Jakov Prkić/Cropix
---

Znači, tijelo može odbaciti srce tri godine nakon presađivanja?

– Može. I sad isto.

Novi šok

Ne daj Bože, kucamo oboje u drveni stol.

– Dikod su nalazi odlični, dikod se pogoršaju. Ali ja to ne osjetim, pijem lijekove redovito. Deset godina funkcioniram tako, naučila sam. Jedem sve normalno, osim grejpa koji ne smijem, cigarete ni u ludilu.

Ovo je baš za film snimiti. Da svi vide kako se bori za život, što je snaga. I dok tako razmišljam i gledam tu hrabru mladu ženu, nestašni Dragan je, valjda, već po trideseti put propuzao dnevni boravak. Ne gasi se se, kao ni osmijeh. Baš veselo i nasmijano dijete.

Mali Dragan je poanta cijele priče, zbog njega sve ovo pišemo, ali njegova epizoda još nije došla na red. Malo poslije će.

Mislili ste da je nevoljama Marije Jakić došao kraj?

– Kad sam imala 18 godina, doktori su mi rekli da neću smjeti imati djece, da je to jako rizično.

Zbog čega?

– Zbog svih tableta koje pijem, zbog promjena koje nastaju u tijelu trudnice koje su opasne za moje srce, zbog ciste na jajniku koju sam imala...

Malo je reći da je bila šokirana.

– Bilo mi je jako teško to prihvatiti. Jer sam odgojena bez roditelja, bez majčinske i očinske ljubavi. Moj tata je nestao, majka me ostavila... Odgojili su me djed i baka s majčine strane. Najveća želja bila mi je da se jednoga dana ostvarim kao majka, imati svoju obitelj. Bilo mi je teško prihvatiti to što su mi liječnici rekli, od malih nogu sanjala sam da imam svoju obitelj.

S tom užasavajućom spoznajom Marija se preselila u Split. Tri godine poslije srest će svoga supruga Miljenka, onog s početka teksta.

– Upoznali smo se preko zajedničkog prijatelja, sasvim slučajno. Kuma i ja smo izišle vani u Posušje, ali smo kasnile u provod pa sam zvala prijatelja možemo li doći kod njega. Tamo je bio i Miljenko, bila je to ljubav na prvi pogled.

Mariji se konačno nešto lijepo počelo događati. No došao je dan kad je trebalo iskreno porazgovarati:

– Miljenku sam rekla da sam teško bolesna i da vjerojatno neću moći imati djece.

Teške riječi, pogotovo jednome mladiću.

---

image

Dragan je veselo i živahno dijete

Jakov Prkić/Cropix
---

– Rekao je da moramo vjerovati u dragoga Boga.

I dogodio se – Dragan. Ovo je priča o Mariji, ali mogla je biti i o Miljenku. Mladiću koji se nije prepao riječi svoje djevojke da je teško bolesna i da neće moći imati djece, već joj je dao podršku, nastavili su svoj životni put zajedno, svim problemima usprkos. I dosanjali svoj životni san. Bravo, majstore!

Veliki rizik

– Zbog svih tih mojih problema nismo planirali svadbu, da se bebi ne bi nešto dogodilo. Vjenčali smo se prošlog ljeta, 4. kolovoza, pola godine nakon što se Dragan rodio.

Kakve su bile prve reakcije na vijest da ste trudni, kako su reagirali vaši doma, prijatelji, liječnici?

– Bila sam u Imotskome, rekla sam Miljenku da mi kupi test jer poznajem radnice u ljekarni pa mi je bilo malo... Kad su se pojavile dvije crtice, doživjela sam šok, počela plakati od sreće. Nismo planirali... Odmah sam nazvala Miljenka, sreća neopisiva, plakali smo oboje. Evo, i sad mi suze kreću.

A di neće, nakon svega!? Je l‘ čuješ ti, Dragane, sve ovo, kakvu majku i kakvog ćaću imaš.

– Njegovi su bili presretni, prvi unuk...

Liječnici gledaju s aspekta struke, manje emocija. Kakva je njihova reakcija bila, ipak je to bio veliki rizik?

– Nazvala sam svoga kardiologa Boška Skorića, rekla mu da sam trudna. Bio je šokiran. U stilu "a šta sada". Dva dana nakon toga već sam bila u Zagrebu, na pretragama kod ginekologinje Vesne Elveđi Gašparović; beba je, hvala Bogu, bila zdrava, trudnoća je krenula uredno. Budući da je Metković 500 kilometara od Zagreba, preporučila mi je da mi trudnoću u Splitu vodi doktor Marko Vulić.

Koliko je rizično rađati s transplantiranim srcem? Ipak je to najveći napor za ženu.

– Rizik je ogroman. Tijekom trudnoće ubrza se krvotok, događa se niz promjena u tijelu ženu što naše presađeno srce ne može podnijeti. No, hvala Bogu, trudnoća mi je cijelo vrijeme bila uredna, osjećala sam se kao da mogu osvojiti svijet.

Rodila je carskim rezom.

– Mi s presađenim srcem ne možemo roditi na prirodan način jer je previše naprezanja, veliki su napori.

Dragan je na svijet došao u osmom mjesecu trudnoće, u 32. tjednu. "Naš palčić", kaže mama, težak svega kilo i 680 grama, dug 41 centimetar. Ime je dobio po djedu, Miljenkovu ocu.

– Prvih 40 dana ostao je u bolnici. Deset dana inkubatora i još 30 topli krevet.

A tata Miljenko, autoelektričar u Metkoviću, u svoj je dom u Prudu došao s posla predvečer, dok smo Marija i ja razgovarali. Nije se ni presvukao, nego onako u radnom kombinezonu odmah s vrata uzeo Dragana u naručje i zaigrao se sa svojim sinom.

Snaga vjere

Vidim ja, Marija, da se Miljenko prvo sinu javlja, ništa žena?

– Aaa, to je njegov mezimac. Ali, moram priznati, i meni je najveća podrška.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Veliku ulogu u svemu imala je i vaša vjera.

– Najveću! Dala mi je muža, sina, obitelj. Teško je u današnje vrijeme prihvatiti osobu koja je toliko bolesna... Ide sa mnom na sve kontrole, uz mene je od prvog dana.

Nakon svega, jedna baš sretna obitelj. Jakići iz Pruda.

S još jednom bebom? Pa da damo ime i po drugom (pra)djedu.

– Nekad u budućnosti. Ako se dogodi. I ako liječnici odobre. Za sada ne planiramo. Hvala Bogu i na ovom djetetu. Imamo sada za koga živjeti.

Iskoristila je Marija priliku pa je još jednom javno zahvalila svima koji su joj pomogli, uz već spomenute Boška Skorića i Vesnu Elveđi Gašparović, još i sve liječnike i sestre s dječje pedijatrije KBC-a Split i KBC-a Zagreb, te dr. Draženu Belini koji joj je presadio srce i bio stalno uz nju.

Zanimljivo, dvije su Hrvatice do sada rodile s transplantiranim srcem, obje se zovu Marija. Poznajete li, možda, drugu Mariju? – pitam našu Pruđanku.

– Znamo se, Marija Galić je predivna osoba. Ona je bila prva, moja velika podrška od početka, i dandanas se čujemo...

Ajmo, Miljenko, moga si i ti šta reć. Red bi bija.

– Ma šta ću ja govorit... To je njezino, nisan ja rodija.

Obitelj koja nadahnjuje

Takav je on. Veliki čovjek od malo riječi.

– Da nije njega, ništa od ovoga ne bi bilo. On je imao najviše vjere – kad neće on sam sebe, hoće ga hvaliti njegova Marija.

"Kakva priča! O ovome treba film snimiti", kazali su svi kojima sam otkrio kakvu životnu priču radim. I da, ovo nije fikcija, nekakav američki sladunjavi filmić s izmišljenim nakićenim scenarijem; ovaj je "po istinitom događaju".

 

U Sućurcu motociklist prošao kroz crveno, usmrtio ženu u automobilu, dijete jedva spasili iz buktinje... Pretjecala kod Slanog i usmrtila dvoje mladih ljudi, brata (21) i sestru (19)... U Kaštelima pucao u susjeda, drugog zatukao sjekirom po glavi... Na "cesti smrti" u Dicmu nova tragedija... Pokralo, uhapsilo, teško bolesno, prevarilo....

Život nas svaki dan truje teškim pričama, crnjacima. Baš je zato ova priča o Jakićima morala pred vas, da nam svima skupa da nadu, energiju, snagu, da nas nadahne. Jer... ima i takvih ljudi. Kao što je Marija. Žena heroj.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Jakov Prkić/Cropix

Divni obiteljski trenuci

Jakov Prkić/Cropix

Mali Dragan njihov je cijeli svijet

Jakov Prkić/Cropix

Između Marije i Miljenka planula je ljubav na prvi pogled, a Dragan je njihovo malo čudo

Jakov Prkić/Cropix

Svijet je imao Romea i Juliju. Kaštelani Miljenka i Dobrilu. Pruđani imaju Miljenka i Mariju

Jakov Prkić/Cropix

Dragan je veselo i živahno dijete

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/ovo-je-prva-dalmatinka-koja-je-rodila-s-transplantiranim-srcem-a-kad-cujete-njezinu-zivotnu-kalvariju-slomit-cete-se-1385714 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6f409904c077cda8791bf0dfc5e28c3de508e5d3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovo+je+prva+Dalmatinka+koja+je+rodila+s+transplantiranim+srcem%2C+a+kad+%C4%8Dujete+njezinu+%C5%BEivotnu+kalvariju%2C+slomit+%C4%87ete+se&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fovo-je-prva-dalmatinka-koja-je-rodila-s-transplantiranim-srcem-a-kad-cujete-njezinu-zivotnu-kalvariju-slomit-cete-se-1385714 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fovo-je-prva-dalmatinka-koja-je-rodila-s-transplantiranim-srcem-a-kad-cujete-njezinu-zivotnu-kalvariju-slomit-cete-se-1385714 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MAJKA HRABROST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotMAJKA HRABROST

Ovo je prva Dalmatinka koja je rodila s transplantiranim srcem, a kad čujete njezinu životnu kalvariju, slomit ćete se

Piše Marko Bilić
5. svibnja 2024. - 07:08

Mariji Jakić tek je 25 godina, a već je proživjela nevolja i strahota za deset života. Djevojka iz Prološca, koja sada živi u Prudu kod Metkovića, odakle joj je suprug, prva je Dalmatinka ikada i druga Hrvatica koja je rodila s transplantiranim srcem. Jedna od 400 žena u svijetu.

Liječnici su joj dvaput spašavali život, s 15 godina imala je samo 12 i pol kilograma, ponovno učila hodati, govoriti, čitati i pisati jer je dugo bila u komi. Srce je dobila od 18-godišnjeg mladića iz Austrije koji je nastradao u prometnoj nesreći.

Majka ju je napustila, ostavila, otac je nestao, odrasla bez roditelja teško se mogla nositi s činjenicom da ona neće moći imati djece, svoju obitelj.

Ova će vas priča rasplakati. Svu Marijinu bol i patnju osjetit ćete kao svoju, na kraju će vam oči zasuziti radošću. Vrtlog emocija. Priča je ovo o Mariji koja će vas nadahnuti i dati vam snage za sve vaše probleme u životu, jer kad pročitate što je ona sve prošla, na kakve je kušnje život stavio... shvatit ćete da se uvijek treba boriti. Nema predaje. Ni kad je najteže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:48