stdClass Object ( [id] => 1379704 [title] => Hrvati isprojektirali kongresni centar u - Trebinju! A Dalmacija? Naši arhitekti spremni su napraviti ga i u Splitu! [alias] => hrvati-isprojektirali-kongresni-centar-u-trebinju-a-dalmacija-nasi-arhitekti-spremni-su-napraviti-ga-i-u-splitu [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Krajem prošle godine Elektroprivreda Republike Srpske raspisala je javni međunarodni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja budućeg Kongresnog centra u Trebinju. Na natječaj je pristiglo 39 radova iz cijelog svijeta, a žiri je dodijelio 3 nagrade te 3 posebna priznanja. Prvu nagradu su dodijelili zagrebačkom arhitektonskom studiju zanimljiva naziva "Nekoliko", koji čini doslovno nekoliko mladih arhitekata - Hrvoje Arbanas, Dora Lončarić, Luka Šen, Martin Mertz, Mario Peko i Mario Kralj.

No, prvonagrađeni projekt za Trebinje "Nekoliko" je radio u suradnji s kolegom Markom Gusićem iz studija "Argu", koji također čini manja skupina arhitekata s Matijom Brnetićem i Filipom Ivaničekom.

Članovi studija "Nekoliko" kažu za sebe da znanje i iskustvo skupljaju godinama, a u ovom formatu djeluju od jeseni 2022. Okupacija su im sva mjerila arhitekture, kao i razni zadaci i namjene: od zgrada javnog sadržaja i društvenog standarda, uređenja javnih prostora, do privatnih investicija i uređenja interijera. Vizija ureda "Argu" je izrada projekata visokog standarda s posebnom pozornošću na racionalnost, razrađene detalje izvedbe i na projektiranje u odnosu na kontekst i okoliš.

Na čak 30 tisuća kvadrata

Projekt kongresnog centra u Trebinju, čija je površina 30.000 kvadrata, smješten je u neizgrađenom okolišu, u ovom slučaju u netaknutoj prirodi, praktično u šumi. Širi kontekst karakteriziraju brda, planine i rijeka Trebišnjica. Jedini tragovi građenja su magistralna cesta M22 Dubrovnik -Trebinje i nasip trenutno nekorištene željeznice koji postaje lokalna veza novoplaniranih struktura u obliku javnog prometa.

Programom su definirani masivni volumeni hotela, kongresnog i sportskog centra i gradskih objekata javne i poslovne namjene. Tlocrtni obrisi za gradnju pojedinih cjelina plutaju u zelenoj zoni, u velikoj park- šumi.

---

image

Centar izgleda poput svemirskog broda koji se spušta nad šumom

---

Koliko je vašem timu bilo zahtjevno raditi takav i toliki projekt u zelenilu, a da se poštuje okoliš?

Hrvoje Arbanas: Puno je lakše projektirati u već izgrađenom prostoru jer postoji niz regulativnih pravila koja nam diktiraju smjer u kojem se neka tipologija razvija i postoji kontekst koji nastojimo poštovati. U netaknutom okolišu možeš napraviti sve, a najradije bi minimalno ili ništa.

U programu za kongresni centar određena je velika površina od 30.000 m2 i naš odgovor je bio da će ogroman volumen lebdjeti nad šumom, odnosno da će njegov otisak na terenu biti minimalan kako bi postojeći okoliš u što većoj mjeri ostao kakav je.

Objašnjenje koncepta

U obrazloženju projekta mladi projektanti kažu da su na zadatak odgovorili strukturama koje minimalno dotiču tlo i ostavljaju teren u što većoj mjeri onakvim kakav je.

Sklopovi šire urbanističke cjeline su definirani matematičkim nizom pravila u obliku geometrijskih formi kakve nalazimo u prirodi te prema kojima i sam okoliš u kojem se nalazi funkcionira. Kongresni centar prema projektu okuplja različite funkcionalne cjeline: dvorane za predavanja i izvedbe, restorane, izložbene prostore, press-centar..., a time i različite korisnike.

---

image

Nedavno smo izašli iz kinodvorane gledajući ‘Dinu‘ pa ne možemo reći da nas nije malo gurnulo u jednom smjeru - rekli su nam arhitekti

---

Centralno simetrična ljuska zgrade s tri dominantne ostakljene fasade vertikalno se transformira iz trokutne baze na koju je struktura oslonjena u formu šesterokuta i pri krovu ponovno zrcali u trokutni otisak. Parterni prizemni ophod je natkriven i programski aktiviran sadržajem centra. Prisutan je dojam lebdenja nove strukture nad šumom.

Prizemlje dostupno svima je programski određeno ugostiteljskim i izložbenim prostorima, orijentirano na šumu u kojoj se nalazi. Na prvom katu se nalazi lebdeći trg (forum) kojemu se iz šume pristupa preko eskalatora iz svih smjerova.

Specifična triangulirana geometrija tog prostora primarno služi kao prilazni "hall" različitim dvoranama kongresnog centra, a dodatno omogućava različite scenarije: neformalna druženja, izložbe, predavanja, koncerte... ili samo prolaz, što je karakteristično za javnodostupne polivalentne prostore.

Projekt kongresnog centra kao da malo podsjeća na hrvatsku modernu arhitekturu iz prošlog stoljeća, je li vam to razdoblje bio uzor, inspiracija... i što vas je zapravo inspiriralo za Trebinje?

Marko Gusić: Prilikom projektiranje proučavaju se reference od Rima do suvremenika te se pokušava od svih uzeti najbolje.  Moderna arhitektura nam nikada nije jedini uzor, ali je sveprisutni izvor inspiracije kao dio nedavnog vremenskog i prostornog konteksta. Puno stvari u moderni je sa arhitektonskog stajališta projektirano puno bolje nego što se danas projektira. Čistoća tlocrta i prostornih komunikacija, briga da se ostavi veliki broj zelenih površina, čak i neka monumentalnost bi mogle biti direktna referenca.

Ona je neizostavan dio promišljanja prilikom osmišljavanja suvremene arhitekture i prostora. Nedavno smo izašli iz kinodvorane gledajući "Dinu" pa ne možemo reći da nas nije malo gurnulo u jednom smjeru prilikom izrade vizualizacija.

---

image
---

Na natječaju za Trebinje je bila velika konkurencija, što za tim "Nekoliko"/"Argu" znači pobjeda na natječaju?

Mario Kralj: Ovom natječaju smo pristupili najmanje opterećeni mogućom pobjedom i budućom realizacijom, što se dijelom vidi i u našem rješenju.

Tražili smo iskreni odgovor na zatečeni prirodni kontekst koji je u kontrastu s vrlo bogatim programom i veličinom kongresnog centra. Bili smo jako zadovoljni predanim idejnim rješenjem jer odražava niz naših stavova i ideja, ali nas je konačni rezultat, u kontekstu velikog broja radova i međunarodnih timova, ipak (pozitivno) iznenadio. Pred nama je veliki izazov ugovaranja i izrade projektne dokumentacije za ovako kompleksan zadatak.

Jeste li natjecali i na drugim natječajima izvan Hrvatske i kakav je bio rezultat?

Dora Lončarić: Osim u Hrvatskoj, dosad smo sudjelovali na natječajima u Sloveniji (natječaj za zgradu Suda u Ljubljani - 2. nagrada), BiH (Kongresni centar Banja Luka - 2. nagrada) i Češkoj (trg u Zbraslavu - posebno priznanje). Međunarodni natječaji omogućuju nam da testiramo kreativnost, dok se istovremeno suočavamo s novim kulturološkim, društvenim i urbanističkim kontekstima. Takva iskustva nas ohrabruju na globalna promišljanja i nadilaženje lokalnih okvira.

---

image

Studio ‘Nekoliko‘ (s lijeva): Marko Gusić, Mario Peko, Dora Lončarić, Hrvoje Arbanas, Luka Šen, Mario Kralj, Martin Mertz

---

"Nekoliko" je relativno mladi tim, ali već imate i nagrade, poput vrtića u Heinzelovoj, na što ste najponosniji?

Luka Šen: Najponosniji smo na projekte u kojima smo početnu ideju uspješno proveli sve do kraja projekta. Kraj je nekad sama izvedba, nekada je to tlocrt idejnog rješenja, nekada vizualizacija unutar razrade. Najteže je projekt ostaviti čistim i jasnim, bez višaka, a kada se to uspije, mislim da se odražava što u uspješnosti projekta, što u našem ponosu na sam projekt.

Kakva je današnja arhitektura u Hrvatskoj, pogotovo kad je riječ o zgradama, koliko u hrvatskoj arhitekturi ima humanosti, koliko originalnosti?

Treba se naučiti projektirati

Martin Mertz: Načini postizanja humanosti u zgradama su dosta uvriježeni i zdravorazumski potezi koji su možda i direktno suprotni orginalnosti. Budući da je humanost dosta jednostavno postići, mislim da je vrlo raširena u arhitekturi, ali zato i često prolazi ispod radara. Ne mogu reći ni da sam ikad pomislio za neku zgradu kako je humano isprojektirana.

U tom smislu može se primijetiti jedino vrlo očit nedostatak humanosti. U Hrvatskoj nismo baš ni originalni, ako ciljamo na nikad viđene stvari, što ne mislim da je nužno loše jer mi se u stranoj arhitekturi originalnost jako često čini bez jasne svrhe. Radije bih da se u Hrvatskoj svi prvo naučimo pristojno projektirati pa da se tek onda brinemo o originalnosti.

---

image
---

Što kažete na pokret Pobuna arhitekture i je li moguće projektirati novu klasičnu arhitekturu?

Mario Peko: Sve je moguće, ali je neophodno postaviti pitanje koliko je to ispravno. Prema mom mišljenju, klasična arhitektura nam nudi vrijedne pouke i iz nje trebamo crpiti inspiraciju, no doslovno prenošenje povijesnih oblika na nove građevine pokazuje temeljno nerazumijevanje vremena u kojem živimo.

Nažalost, ova tema je medijski poprilično površno i senzacionalistički prenesena, bez ulaženja u dubinu problema i zbog toga je štetna.

Ljudima se nudi kategoričko svrstavanje na zagovaratelje ili klasične ili suvremene arhitekture, a arhitektura bi zapravo trebala biti negdje između tih krajnosti. Mislim da je zadaća arhitekta graditi suvremene građevine koje se primjereno odnose prema prostoru u kojem nastaju i koje poštuju njegove karakteristike, istovremeno unoseći u njega pečat vremena u kojem su nastale. Time se prostor obogaćuje i postaje zanimljiviji.

---

image
---

Mario Kralj: Ako ćemo pod pojmom "klasično" tražiti odgovore koji odgovaraju našem vremenu, potrebama i idejama, moguće je. Moguće je tražiti i rješenja u prošlim povijesnim etapama i određenim stilovima, ali samo na razini novih spoznaja i inspiracija, nikako na razini površnog prenošenja stilskih obilježja.

Vjerujem da dobra arhitektura odgovara na zatečeni konekst: fizički, vremenski, društveni/politički, socijalni, ekonomski… u tom smislu može prenijeti ili stvorati kolektivne vrijednosti. "Arhitektonska pobuna" u primjerima koje ističe je potpuno promašena.

Na koncu, biste li projektirali kongresni centar u Splitu i kakav bi bio?

Hrvoje Arbanas: Svakako. Kakav bi bio ovisi o njegovoj poziciji, odnosno gdje ga grad treba i želi. Može biti u Dioklecijanovim podrumima pa ga doživljavamo samo kao minimalnu intervenciju u interijeru, može biti plutajući paviljon ili smješten na nekakvom napuštenom kruzeru pa ga dijele i drugi gradovi ovisno o potrebi ili vertikalan, kao još jedan neboder u nizu…

---

image
---

Mario Peko: Nema arhitektonskog zadatka koji ne bih prihvatio ako smatram da je programski dobro postavljen i da će doprinijeti budućim korisnicima i okolini u kojoj se gradi. Kakav kongresni centar bih projektirao u Splitu ovisi o puno faktora, a jedan od važnijih za mene je usklađenost građevine s podnebljem i prostorom u kojem se planira graditi, kako sadržajem, tako i gabaritom te oblikovanjem.

---

image
------
image

Na prvom katu se nalazi lebdeći trg (forum) kojem se iz šume pristupa preko eskalatora iz svih smjerova

------
image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBJEKT KOJI LEBDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => OBJEKT KOJI LEBDI 2 0 10182 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-04 09:15:41 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => Olgica Grizelj-Ivić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-10 16:11:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-10 16:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hrvati isprojektirali kongresni centar u - Trebinju! A Dalmacija? Naši arhitekti spremni su napraviti ga i u Splitu! page_title=Hrvati isprojektirali kongresni centar u - Trebinju! A Dalmacija? Naši arhitekti spremni su napraviti ga i u Splitu! [metakey] => Kongresni centar, arhitekti, Studio 'Nekoliko', Trebinje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26908952.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26908951.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26908950.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26908948.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26908947.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26908946.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26908945.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26908944.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26908943.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26908942.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/04\/26947767.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Simulacija kongresnog centra u Trebinju<\/p>","

Centar izgleda poput svemirskog broda koji se spu\u0161ta nad \u0161umom<\/p>","

Nedavno smo iza\u0161li iz kinodvorane gledaju\u0107i \u2018Dinu\u2018\u00a0pa ne mo\u017eemo re\u0107i da nas nije malo gurnulo u jednom smjeru - rekli su nam arhitekti<\/p>","","","","","","

Na prvom katu se nalazi lebde\u0107i trg (forum) kojem se iz \u0161ume pristupa preko eskalatora iz svih smjerova<\/p>","","

Studio \u2018Nekoliko\u2018 (s lijeva): Marko Gusi\u0107, Mario Peko, Dora Lon\u010dari\u0107, Hrvoje Arbanas, Luka \u0160en, Mario Kralj, Martin Mertz<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["51:60","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x662","hd_26908952_1920.jpg":"1920x1080","k_26908952_1280.jpg":"1280x1280","k_26908952_1024.jpg":"1024x1024","k_26908952_640.jpg":"640x640","k_26908952_480.jpg":"480x480","k_26908952_340.jpg":"340x340","k_26908952_220.jpg":"220x220","o_26908952_1280.jpg":"1280x441","o_26908952_1024.jpg":"1024x353","o_26908952_640.jpg":"640x220","o_26908952_480.jpg":"480x165","o_26908952_340.jpg":"340x117","o_26908952_220.jpg":"220x75","h_26908952_1280.jpg":"1280x854","h_26908952_1024.jpg":"1024x683","h_26908952_640.jpg":"640x427","h_26908952_480.jpg":"480x320","h_26908952_340.jpg":"340x227","h_26908952_220.jpg":"220x147","pp_26908952_1280.jpg":"1280x1628","pp_26908952_1024.jpg":"1024x1303","pp_26908952_640.jpg":"640x814","pp_26908952_480.jpg":"480x611","pp_26908952_340.jpg":"340x432","pp_26908952_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x662","hd_26908951_1920.jpg":"1920x1080","k_26908951_1280.jpg":"1280x1280","k_26908951_1024.jpg":"1024x1024","k_26908951_640.jpg":"640x640","k_26908951_480.jpg":"480x480","k_26908951_340.jpg":"340x340","k_26908951_220.jpg":"220x220","o_26908951_1280.jpg":"1280x441","o_26908951_1024.jpg":"1024x353","o_26908951_640.jpg":"640x220","o_26908951_480.jpg":"480x165","o_26908951_340.jpg":"340x117","o_26908951_220.jpg":"220x75","h_26908951_1280.jpg":"1280x854","h_26908951_1024.jpg":"1024x683","h_26908951_640.jpg":"640x427","h_26908951_480.jpg":"480x320","h_26908951_340.jpg":"340x227","h_26908951_220.jpg":"220x147","pp_26908951_1280.jpg":"1280x1628","pp_26908951_1024.jpg":"1024x1303","pp_26908951_640.jpg":"640x814","pp_26908951_480.jpg":"480x611","pp_26908951_340.jpg":"340x432","pp_26908951_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x662","hd_26908950_1920.jpg":"1920x1080","k_26908950_1280.jpg":"1280x1280","k_26908950_1024.jpg":"1024x1024","k_26908950_640.jpg":"640x640","k_26908950_480.jpg":"480x480","k_26908950_340.jpg":"340x340","k_26908950_220.jpg":"220x220","o_26908950_1280.jpg":"1280x441","o_26908950_1024.jpg":"1024x353","o_26908950_640.jpg":"640x220","o_26908950_480.jpg":"480x165","o_26908950_340.jpg":"340x117","o_26908950_220.jpg":"220x75","h_26908950_1280.jpg":"1280x854","h_26908950_1024.jpg":"1024x683","h_26908950_640.jpg":"640x427","h_26908950_480.jpg":"480x320","h_26908950_340.jpg":"340x227","h_26908950_220.jpg":"220x147","pp_26908950_1280.jpg":"1280x1628","pp_26908950_1024.jpg":"1024x1303","pp_26908950_640.jpg":"640x814","pp_26908950_480.jpg":"480x611","pp_26908950_340.jpg":"340x432","pp_26908950_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26908948_1920.jpg":"1920x1080","k_26908948_1280.jpg":"1280x1280","k_26908948_1024.jpg":"1024x1024","k_26908948_640.jpg":"640x640","k_26908948_480.jpg":"480x480","k_26908948_340.jpg":"340x340","k_26908948_220.jpg":"220x220","o_26908948_1280.jpg":"1280x1706","o_26908948_1024.jpg":"1024x1365","o_26908948_640.jpg":"640x853","o_26908948_480.jpg":"480x640","o_26908948_340.jpg":"340x453","o_26908948_220.jpg":"220x293","h_26908948_1280.jpg":"1280x854","h_26908948_1024.jpg":"1024x683","h_26908948_640.jpg":"640x427","h_26908948_480.jpg":"480x320","h_26908948_340.jpg":"340x227","h_26908948_220.jpg":"220x147","pp_26908948_1280.jpg":"1280x1628","pp_26908948_1024.jpg":"1024x1303","pp_26908948_640.jpg":"640x814","pp_26908948_480.jpg":"480x611","pp_26908948_340.jpg":"340x432","pp_26908948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26908947_1920.jpg":"1920x1080","k_26908947_1280.jpg":"1280x1280","k_26908947_1024.jpg":"1024x1024","k_26908947_640.jpg":"640x640","k_26908947_480.jpg":"480x480","k_26908947_340.jpg":"340x340","k_26908947_220.jpg":"220x220","o_26908947_1280.jpg":"1280x1706","o_26908947_1024.jpg":"1024x1365","o_26908947_640.jpg":"640x853","o_26908947_480.jpg":"480x640","o_26908947_340.jpg":"340x453","o_26908947_220.jpg":"220x293","h_26908947_1280.jpg":"1280x854","h_26908947_1024.jpg":"1024x683","h_26908947_640.jpg":"640x427","h_26908947_480.jpg":"480x320","h_26908947_340.jpg":"340x227","h_26908947_220.jpg":"220x147","pp_26908947_1280.jpg":"1280x1628","pp_26908947_1024.jpg":"1024x1303","pp_26908947_640.jpg":"640x814","pp_26908947_480.jpg":"480x611","pp_26908947_340.jpg":"340x432","pp_26908947_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26908946_1920.jpg":"1920x1080","k_26908946_1280.jpg":"1280x1280","k_26908946_1024.jpg":"1024x1024","k_26908946_640.jpg":"640x640","k_26908946_480.jpg":"480x480","k_26908946_340.jpg":"340x340","k_26908946_220.jpg":"220x220","o_26908946_1280.jpg":"1280x1706","o_26908946_1024.jpg":"1024x1365","o_26908946_640.jpg":"640x853","o_26908946_480.jpg":"480x640","o_26908946_340.jpg":"340x453","o_26908946_220.jpg":"220x293","h_26908946_1280.jpg":"1280x854","h_26908946_1024.jpg":"1024x683","h_26908946_640.jpg":"640x427","h_26908946_480.jpg":"480x320","h_26908946_340.jpg":"340x227","h_26908946_220.jpg":"220x147","pp_26908946_1280.jpg":"1280x1628","pp_26908946_1024.jpg":"1024x1303","pp_26908946_640.jpg":"640x814","pp_26908946_480.jpg":"480x611","pp_26908946_340.jpg":"340x432","pp_26908946_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26908945_1920.jpg":"1920x1080","k_26908945_1280.jpg":"1280x1280","k_26908945_1024.jpg":"1024x1024","k_26908945_640.jpg":"640x640","k_26908945_480.jpg":"480x480","k_26908945_340.jpg":"340x340","k_26908945_220.jpg":"220x220","o_26908945_1280.jpg":"1280x1706","o_26908945_1024.jpg":"1024x1365","o_26908945_640.jpg":"640x853","o_26908945_480.jpg":"480x640","o_26908945_340.jpg":"340x453","o_26908945_220.jpg":"220x293","h_26908945_1280.jpg":"1280x854","h_26908945_1024.jpg":"1024x683","h_26908945_640.jpg":"640x427","h_26908945_480.jpg":"480x320","h_26908945_340.jpg":"340x227","h_26908945_220.jpg":"220x147","pp_26908945_1280.jpg":"1280x1628","pp_26908945_1024.jpg":"1024x1303","pp_26908945_640.jpg":"640x814","pp_26908945_480.jpg":"480x611","pp_26908945_340.jpg":"340x432","pp_26908945_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x662","hd_26908944_1920.jpg":"1920x1080","k_26908944_1280.jpg":"1280x1280","k_26908944_1024.jpg":"1024x1024","k_26908944_640.jpg":"640x640","k_26908944_480.jpg":"480x480","k_26908944_340.jpg":"340x340","k_26908944_220.jpg":"220x220","o_26908944_1280.jpg":"1280x441","o_26908944_1024.jpg":"1024x353","o_26908944_640.jpg":"640x220","o_26908944_480.jpg":"480x165","o_26908944_340.jpg":"340x117","o_26908944_220.jpg":"220x75","h_26908944_1280.jpg":"1280x854","h_26908944_1024.jpg":"1024x683","h_26908944_640.jpg":"640x427","h_26908944_480.jpg":"480x320","h_26908944_340.jpg":"340x227","h_26908944_220.jpg":"220x147","pp_26908944_1280.jpg":"1280x1628","pp_26908944_1024.jpg":"1024x1303","pp_26908944_640.jpg":"640x814","pp_26908944_480.jpg":"480x611","pp_26908944_340.jpg":"340x432","pp_26908944_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26908943_1920.jpg":"1920x1080","k_26908943_1280.jpg":"1280x1280","k_26908943_1024.jpg":"1024x1024","k_26908943_640.jpg":"640x640","k_26908943_480.jpg":"480x480","k_26908943_340.jpg":"340x340","k_26908943_220.jpg":"220x220","o_26908943_1280.jpg":"1280x853","o_26908943_1024.jpg":"1024x682","o_26908943_640.jpg":"640x426","o_26908943_480.jpg":"480x320","o_26908943_340.jpg":"340x226","o_26908943_220.jpg":"220x146","h_26908943_1280.jpg":"1280x854","h_26908943_1024.jpg":"1024x683","h_26908943_640.jpg":"640x427","h_26908943_480.jpg":"480x320","h_26908943_340.jpg":"340x227","h_26908943_220.jpg":"220x147","pp_26908943_1280.jpg":"1280x1628","pp_26908943_1024.jpg":"1024x1303","pp_26908943_640.jpg":"640x814","pp_26908943_480.jpg":"480x611","pp_26908943_340.jpg":"340x432","pp_26908943_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26908942_1920.jpg":"1920x1080","k_26908942_1280.jpg":"1280x1280","k_26908942_1024.jpg":"1024x1024","k_26908942_640.jpg":"640x640","k_26908942_480.jpg":"480x480","k_26908942_340.jpg":"340x340","k_26908942_220.jpg":"220x220","o_26908942_1280.jpg":"1280x1706","o_26908942_1024.jpg":"1024x1365","o_26908942_640.jpg":"640x853","o_26908942_480.jpg":"480x640","o_26908942_340.jpg":"340x453","o_26908942_220.jpg":"220x293","h_26908942_1280.jpg":"1280x854","h_26908942_1024.jpg":"1024x683","h_26908942_640.jpg":"640x427","h_26908942_480.jpg":"480x320","h_26908942_340.jpg":"340x227","h_26908942_220.jpg":"220x147","pp_26908942_1280.jpg":"1280x1628","pp_26908942_1024.jpg":"1024x1303","pp_26908942_640.jpg":"640x814","pp_26908942_480.jpg":"480x611","pp_26908942_340.jpg":"340x432","pp_26908942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26947767_1920.jpg":"1920x1080","k_26947767_1280.jpg":"1280x1280","k_26947767_1024.jpg":"1024x1024","k_26947767_640.jpg":"640x640","k_26947767_480.jpg":"480x480","k_26947767_340.jpg":"340x340","k_26947767_220.jpg":"220x220","o_26947767_1280.jpg":"1280x960","o_26947767_1024.jpg":"1024x768","o_26947767_640.jpg":"640x480","o_26947767_480.jpg":"480x360","o_26947767_340.jpg":"340x255","o_26947767_220.jpg":"220x165","h_26947767_1280.jpg":"1280x854","h_26947767_1024.jpg":"1024x683","h_26947767_640.jpg":"640x427","h_26947767_480.jpg":"480x320","h_26947767_340.jpg":"340x227","h_26947767_220.jpg":"220x147","pp_26947767_1280.jpg":"1280x1628","pp_26947767_1024.jpg":"1024x1303","pp_26947767_640.jpg":"640x814","pp_26947767_480.jpg":"480x611","pp_26947767_340.jpg":"340x432","pp_26947767_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8027379 Threads: 3 Questions: 1598717306 Slow queries: 4887907 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112504236 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/prostorija/hrvati-isprojektirali-kongresni-centar-u-trebinju-a-dalmacija-nasi-arhitekti-spremni-su-napraviti-ga-i-u-splitu-1379704 [printLink] => /mozaik/prostorija/hrvati-isprojektirali-kongresni-centar-u-trebinju-a-dalmacija-nasi-arhitekti-spremni-su-napraviti-ga-i-u-splitu-1379704?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 755092 [name] => Kongresni centar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-10 18:11:35 [main_article_id] => 0 [alias] => kongresni-centar-0 [link] => /tag/kongresni-centar-0 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 272883 [name] => Arhitekti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arhitekti [link] => /tag/arhitekti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 755093 [name] => Studio 'Nekoliko' [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-10 18:11:35 [main_article_id] => 0 [alias] => studio-nekoliko [link] => /tag/studio-nekoliko ) [3] => stdClass Object ( [id] => 322434 [name] => Trebinje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trebinje [link] => /tag/trebinje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBJEKT KOJI LEBDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvati isprojektirali kongresni centar u - Trebinju! A Dalmacija? Naši arhitekti spremni su napraviti ga i u Splitu! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26908952.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Simulacija kongresnog centra u Trebinju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26908952.jpg [title] =>

Simulacija kongresnog centra u Trebinju

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26908951.jpg [title] =>

Centar izgleda poput svemirskog broda koji se spušta nad šumom

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26908950.jpg [title] =>

Nedavno smo izašli iz kinodvorane gledajući ‘Dinu‘ pa ne možemo reći da nas nije malo gurnulo u jednom smjeru - rekli su nam arhitekti

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26908948.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26908947.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26908946.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26908945.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26908944.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26908943.jpg [title] =>

Na prvom katu se nalazi lebdeći trg (forum) kojem se iz šume pristupa preko eskalatora iz svih smjerova

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26908942.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/04/26947767.jpg [title] =>

Studio ‘Nekoliko‘ (s lijeva): Marko Gusić, Mario Peko, Dora Lončarić, Hrvoje Arbanas, Luka Šen, Mario Kralj, Martin Mertz

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Krajem prošle godine Elektroprivreda Republike Srpske raspisala je javni međunarodni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja budućeg Kongresnog centra u Trebinju. Na natječaj je pristiglo 39 radova iz cijelog svijeta, a žiri je dodijelio 3 nagrade te 3 posebna priznanja. Prvu nagradu su dodijelili zagrebačkom arhitektonskom studiju zanimljiva naziva "Nekoliko", koji čini doslovno nekoliko mladih arhitekata - Hrvoje Arbanas, Dora Lončarić, Luka Šen, Martin Mertz, Mario Peko i Mario Kralj.

No, prvonagrađeni projekt za Trebinje "Nekoliko" je radio u suradnji s kolegom Markom Gusićem iz studija "Argu", koji također čini manja skupina arhitekata s Matijom Brnetićem i Filipom Ivaničekom.

Članovi studija "Nekoliko" kažu za sebe da znanje i iskustvo skupljaju godinama, a u ovom formatu djeluju od jeseni 2022. Okupacija su im sva mjerila arhitekture, kao i razni zadaci i namjene: od zgrada javnog sadržaja i društvenog standarda, uređenja javnih prostora, do privatnih investicija i uređenja interijera. Vizija ureda "Argu" je izrada projekata visokog standarda s posebnom pozornošću na racionalnost, razrađene detalje izvedbe i na projektiranje u odnosu na kontekst i okoliš.

Na čak 30 tisuća kvadrata

Projekt kongresnog centra u Trebinju, čija je površina 30.000 kvadrata, smješten je u neizgrađenom okolišu, u ovom slučaju u netaknutoj prirodi, praktično u šumi. Širi kontekst karakteriziraju brda, planine i rijeka Trebišnjica. Jedini tragovi građenja su magistralna cesta M22 Dubrovnik -Trebinje i nasip trenutno nekorištene željeznice koji postaje lokalna veza novoplaniranih struktura u obliku javnog prometa.

Programom su definirani masivni volumeni hotela, kongresnog i sportskog centra i gradskih objekata javne i poslovne namjene. Tlocrtni obrisi za gradnju pojedinih cjelina plutaju u zelenoj zoni, u velikoj park- šumi.

---

image

Centar izgleda poput svemirskog broda koji se spušta nad šumom

---

Koliko je vašem timu bilo zahtjevno raditi takav i toliki projekt u zelenilu, a da se poštuje okoliš?

Hrvoje Arbanas: Puno je lakše projektirati u već izgrađenom prostoru jer postoji niz regulativnih pravila koja nam diktiraju smjer u kojem se neka tipologija razvija i postoji kontekst koji nastojimo poštovati. U netaknutom okolišu možeš napraviti sve, a najradije bi minimalno ili ništa.

U programu za kongresni centar određena je velika površina od 30.000 m2 i naš odgovor je bio da će ogroman volumen lebdjeti nad šumom, odnosno da će njegov otisak na terenu biti minimalan kako bi postojeći okoliš u što većoj mjeri ostao kakav je.

Objašnjenje koncepta

U obrazloženju projekta mladi projektanti kažu da su na zadatak odgovorili strukturama koje minimalno dotiču tlo i ostavljaju teren u što većoj mjeri onakvim kakav je.

Sklopovi šire urbanističke cjeline su definirani matematičkim nizom pravila u obliku geometrijskih formi kakve nalazimo u prirodi te prema kojima i sam okoliš u kojem se nalazi funkcionira. Kongresni centar prema projektu okuplja različite funkcionalne cjeline: dvorane za predavanja i izvedbe, restorane, izložbene prostore, press-centar..., a time i različite korisnike.

---

image

Nedavno smo izašli iz kinodvorane gledajući ‘Dinu‘ pa ne možemo reći da nas nije malo gurnulo u jednom smjeru - rekli su nam arhitekti

---

Centralno simetrična ljuska zgrade s tri dominantne ostakljene fasade vertikalno se transformira iz trokutne baze na koju je struktura oslonjena u formu šesterokuta i pri krovu ponovno zrcali u trokutni otisak. Parterni prizemni ophod je natkriven i programski aktiviran sadržajem centra. Prisutan je dojam lebdenja nove strukture nad šumom.

Prizemlje dostupno svima je programski određeno ugostiteljskim i izložbenim prostorima, orijentirano na šumu u kojoj se nalazi. Na prvom katu se nalazi lebdeći trg (forum) kojemu se iz šume pristupa preko eskalatora iz svih smjerova.

Specifična triangulirana geometrija tog prostora primarno služi kao prilazni "hall" različitim dvoranama kongresnog centra, a dodatno omogućava različite scenarije: neformalna druženja, izložbe, predavanja, koncerte... ili samo prolaz, što je karakteristično za javnodostupne polivalentne prostore.

Projekt kongresnog centra kao da malo podsjeća na hrvatsku modernu arhitekturu iz prošlog stoljeća, je li vam to razdoblje bio uzor, inspiracija... i što vas je zapravo inspiriralo za Trebinje?

Marko Gusić: Prilikom projektiranje proučavaju se reference od Rima do suvremenika te se pokušava od svih uzeti najbolje.  Moderna arhitektura nam nikada nije jedini uzor, ali je sveprisutni izvor inspiracije kao dio nedavnog vremenskog i prostornog konteksta. Puno stvari u moderni je sa arhitektonskog stajališta projektirano puno bolje nego što se danas projektira. Čistoća tlocrta i prostornih komunikacija, briga da se ostavi veliki broj zelenih površina, čak i neka monumentalnost bi mogle biti direktna referenca.

Ona je neizostavan dio promišljanja prilikom osmišljavanja suvremene arhitekture i prostora. Nedavno smo izašli iz kinodvorane gledajući "Dinu" pa ne možemo reći da nas nije malo gurnulo u jednom smjeru prilikom izrade vizualizacija.

---

image
---

Na natječaju za Trebinje je bila velika konkurencija, što za tim "Nekoliko"/"Argu" znači pobjeda na natječaju?

Mario Kralj: Ovom natječaju smo pristupili najmanje opterećeni mogućom pobjedom i budućom realizacijom, što se dijelom vidi i u našem rješenju.

Tražili smo iskreni odgovor na zatečeni prirodni kontekst koji je u kontrastu s vrlo bogatim programom i veličinom kongresnog centra. Bili smo jako zadovoljni predanim idejnim rješenjem jer odražava niz naših stavova i ideja, ali nas je konačni rezultat, u kontekstu velikog broja radova i međunarodnih timova, ipak (pozitivno) iznenadio. Pred nama je veliki izazov ugovaranja i izrade projektne dokumentacije za ovako kompleksan zadatak.

Jeste li natjecali i na drugim natječajima izvan Hrvatske i kakav je bio rezultat?

Dora Lončarić: Osim u Hrvatskoj, dosad smo sudjelovali na natječajima u Sloveniji (natječaj za zgradu Suda u Ljubljani - 2. nagrada), BiH (Kongresni centar Banja Luka - 2. nagrada) i Češkoj (trg u Zbraslavu - posebno priznanje). Međunarodni natječaji omogućuju nam da testiramo kreativnost, dok se istovremeno suočavamo s novim kulturološkim, društvenim i urbanističkim kontekstima. Takva iskustva nas ohrabruju na globalna promišljanja i nadilaženje lokalnih okvira.

---

image

Studio ‘Nekoliko‘ (s lijeva): Marko Gusić, Mario Peko, Dora Lončarić, Hrvoje Arbanas, Luka Šen, Mario Kralj, Martin Mertz

---

"Nekoliko" je relativno mladi tim, ali već imate i nagrade, poput vrtića u Heinzelovoj, na što ste najponosniji?

Luka Šen: Najponosniji smo na projekte u kojima smo početnu ideju uspješno proveli sve do kraja projekta. Kraj je nekad sama izvedba, nekada je to tlocrt idejnog rješenja, nekada vizualizacija unutar razrade. Najteže je projekt ostaviti čistim i jasnim, bez višaka, a kada se to uspije, mislim da se odražava što u uspješnosti projekta, što u našem ponosu na sam projekt.

Kakva je današnja arhitektura u Hrvatskoj, pogotovo kad je riječ o zgradama, koliko u hrvatskoj arhitekturi ima humanosti, koliko originalnosti?

Treba se naučiti projektirati

Martin Mertz: Načini postizanja humanosti u zgradama su dosta uvriježeni i zdravorazumski potezi koji su možda i direktno suprotni orginalnosti. Budući da je humanost dosta jednostavno postići, mislim da je vrlo raširena u arhitekturi, ali zato i često prolazi ispod radara. Ne mogu reći ni da sam ikad pomislio za neku zgradu kako je humano isprojektirana.

U tom smislu može se primijetiti jedino vrlo očit nedostatak humanosti. U Hrvatskoj nismo baš ni originalni, ako ciljamo na nikad viđene stvari, što ne mislim da je nužno loše jer mi se u stranoj arhitekturi originalnost jako često čini bez jasne svrhe. Radije bih da se u Hrvatskoj svi prvo naučimo pristojno projektirati pa da se tek onda brinemo o originalnosti.

---

image
---

Što kažete na pokret Pobuna arhitekture i je li moguće projektirati novu klasičnu arhitekturu?

Mario Peko: Sve je moguće, ali je neophodno postaviti pitanje koliko je to ispravno. Prema mom mišljenju, klasična arhitektura nam nudi vrijedne pouke i iz nje trebamo crpiti inspiraciju, no doslovno prenošenje povijesnih oblika na nove građevine pokazuje temeljno nerazumijevanje vremena u kojem živimo.

Nažalost, ova tema je medijski poprilično površno i senzacionalistički prenesena, bez ulaženja u dubinu problema i zbog toga je štetna.

Ljudima se nudi kategoričko svrstavanje na zagovaratelje ili klasične ili suvremene arhitekture, a arhitektura bi zapravo trebala biti negdje između tih krajnosti. Mislim da je zadaća arhitekta graditi suvremene građevine koje se primjereno odnose prema prostoru u kojem nastaju i koje poštuju njegove karakteristike, istovremeno unoseći u njega pečat vremena u kojem su nastale. Time se prostor obogaćuje i postaje zanimljiviji.

---

image
---

Mario Kralj: Ako ćemo pod pojmom "klasično" tražiti odgovore koji odgovaraju našem vremenu, potrebama i idejama, moguće je. Moguće je tražiti i rješenja u prošlim povijesnim etapama i određenim stilovima, ali samo na razini novih spoznaja i inspiracija, nikako na razini površnog prenošenja stilskih obilježja.

Vjerujem da dobra arhitektura odgovara na zatečeni konekst: fizički, vremenski, društveni/politički, socijalni, ekonomski… u tom smislu može prenijeti ili stvorati kolektivne vrijednosti. "Arhitektonska pobuna" u primjerima koje ističe je potpuno promašena.

Na koncu, biste li projektirali kongresni centar u Splitu i kakav bi bio?

Hrvoje Arbanas: Svakako. Kakav bi bio ovisi o njegovoj poziciji, odnosno gdje ga grad treba i želi. Može biti u Dioklecijanovim podrumima pa ga doživljavamo samo kao minimalnu intervenciju u interijeru, može biti plutajući paviljon ili smješten na nekakvom napuštenom kruzeru pa ga dijele i drugi gradovi ovisno o potrebi ili vertikalan, kao još jedan neboder u nizu…

---

image
---

Mario Peko: Nema arhitektonskog zadatka koji ne bih prihvatio ako smatram da je programski dobro postavljen i da će doprinijeti budućim korisnicima i okolini u kojoj se gradi. Kakav kongresni centar bih projektirao u Splitu ovisi o puno faktora, a jedan od važnijih za mene je usklađenost građevine s podnebljem i prostorom u kojem se planira graditi, kako sadržajem, tako i gabaritom te oblikovanjem.

---

image
------
image

Na prvom katu se nalazi lebdeći trg (forum) kojem se iz šume pristupa preko eskalatora iz svih smjerova

------
image
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Simulacija kongresnog centra u Trebinju


Centar izgleda poput svemirskog broda koji se spušta nad šumom


Nedavno smo izašli iz kinodvorane gledajući ‘Dinu‘ pa ne možemo reći da nas nije malo gurnulo u jednom smjeru - rekli su nam arhitekti







Na prvom katu se nalazi lebdeći trg (forum) kojem se iz šume pristupa preko eskalatora iz svih smjerova



Studio ‘Nekoliko‘ (s lijeva): Marko Gusić, Mario Peko, Dora Lončarić, Hrvoje Arbanas, Luka Šen, Mario Kralj, Martin Mertz

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/hrvati-isprojektirali-kongresni-centar-u-trebinju-a-dalmacija-nasi-arhitekti-spremni-su-napraviti-ga-i-u-splitu-1379704 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1bf0b3f850231cca09f96f2ab058e281db93e841 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvati+isprojektirali+kongresni+centar+u+-+Trebinju%21+A+Dalmacija%3F+Na%C5%A1i+arhitekti+spremni+su+napraviti+ga+i+u+Splitu%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fhrvati-isprojektirali-kongresni-centar-u-trebinju-a-dalmacija-nasi-arhitekti-spremni-su-napraviti-ga-i-u-splitu-1379704 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fhrvati-isprojektirali-kongresni-centar-u-trebinju-a-dalmacija-nasi-arhitekti-spremni-su-napraviti-ga-i-u-splitu-1379704 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBJEKT KOJI LEBDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ProstorijaOBJEKT KOJI LEBDI

Hrvati isprojektirali kongresni centar u - Trebinju! A Dalmacija? Naši arhitekti spremni su napraviti ga i u Splitu!

Piše Olgica Grizelj-Ivić
10. travnja 2024. - 18:10

Krajem prošle godine Elektroprivreda Republike Srpske raspisala je javni međunarodni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja budućeg Kongresnog centra u Trebinju. Na natječaj je pristiglo 39 radova iz cijelog svijeta, a žiri je dodijelio 3 nagrade te 3 posebna priznanja. Prvu nagradu su dodijelili zagrebačkom arhitektonskom studiju zanimljiva naziva "Nekoliko", koji čini doslovno nekoliko mladih arhitekata - Hrvoje Arbanas, Dora Lončarić, Luka Šen, Martin Mertz, Mario Peko i Mario Kralj.

No, prvonagrađeni projekt za Trebinje "Nekoliko" je radio u suradnji s kolegom Markom Gusićem iz studija "Argu", koji također čini manja skupina arhitekata s Matijom Brnetićem i Filipom Ivaničekom.

Članovi studija "Nekoliko" kažu za sebe da znanje i iskustvo skupljaju godi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 07:05