stdClass Object ( [id] => 1385728 [title] => Obitelj Rockefeller opovrgnula je izreku da se bogatstvo stječe i gubi unutar tri generacije, još su bogati i utjecajni [alias] => obitelj-rockefeller-opovrgnula-je-izreku-da-se-bogatstvo-stjece-i-gubi-unutar-tri-generacije-jos-su-bogati-i-utjecajni [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vjerojatno je vrlo malo onih koji nisu pogledali božićni klasik "Sam u kući" i nastavak o Kevinovim dogodovštinama u New Yorku, gdje je završio umjesto na Floridi s ostatkom obitelji. Tragajući za njim opasnim ulicama Velike jabuke, mama ga je konačno pronašla ispred velikog božićnog drvca kod Rockefeller centra, gdje je poželio da mu se obitelj vrati.

Prvo drvce na toj lokaciji postavljeno je 1931. godine, tijekom velike gospodarske krize, kad su talijansko-američki radnici, koji su sudjelovali u izgradnji Rockefeller centra, na Badnjak okitili stablo jele papirnatim lancima, brusnicama, čak i s nekoliko limenih konzervi.

Kad su se dvije godine poslije upalile svjećice na prvom službenom, 15 metara visokom božićnom drvcu ispred Rockefeller centra, ono je postalo nacionalna tradicija, "blagdanski svjetionik za Njujorčane i posjetitelje", a procjenjuje se da svake godine tu atrakciju posjeti 125 milijuna ljudi.

A priča čiji je dio postalo i blještavo božićno drvce započela je puno prije, sredinom 19. stoljeća, kad je 16-godišnji mladić imao ambiciju zaraditi sto tisuća dolara i živjeti sto godina.

 Početak dinastije sa ‘Sotonom Billom‘

Bio je pomoćni knjigovođa u trgovačkoj kompaniji "Hewitt and Tuttle" u Clevelandu. Tvrtka ga je zaposlila 26. rujna 1855. godine i od tada je svake godine na taj datum slavio "dan zaposlenja" kako bi obilježio svoj ulazak u svijet biznisa, smatrao ga je važnijim od svojeg rođendana.

Taj mladić zvao se John D. Rockefeller, koji je, osim desetotjednog tečaja knjigovodstva, "poslovnu" školu izučio i zahvaljujući ocu bigamistu i prevarantu, Williamu Averyju Rockefelleru, poznatom po nadimku "Sotona Bill", koji se čak pretvarao da je liječnik i prodavao svoj "patentirani" lijek koji je liječio sve bolesti.

---

image

John D. Rockefeller, utemeljitelj obiteljskog biznisa i bogatstva, u siječnju 1936. godine

Afp
---

Obitelj Rockefeller potječe iz područja Rhinelanda u Njemačkoj, članovi obitelji u Ameriku su se preselili početkom 18. stoljeća. Američka grana njemačkog podrijetla potomci su Johanna Petera Rockefellera, koji je emigrirao u Philadelphiju u Pennsylvaniji oko 1723. godine. Postao je vlasnik plantaže i zemljoposjednik, a jedan od prvih članova obitelji Rockefeller na području New Yorka bio je već spomenuti problematični William A. Rockefeller Sr.

Jedan od šestero djece koje je imao s prvom ženom, Elizom Davison, koja je bila škotsko-irskog podrijetla, bio je spomenuti ambiciozni sin John, koji je postavio prezime Rockefeller na svjetsku mapu i utemeljio poslovno carstvo koje je obitelji donijelo nevjerojatno bogatstvo. Danas se ono procjenjuje na oko 10,3 milijarde dolara, a obitelj čini dvjestotinjak potomaka Johna D. Rockefellera.

Poslovne taktike koje nisu sve za pohvalu

Obično se kaže kako se bogatstvo stječe i gubi unutar tri generacije, slučajevi bogatih obitelji potvrđuju da je to točno u oko 90 posto slučajeva, ali Rockefelleri spadaju u onih deset posto i još uvijek su, nakon sedam generacija, jedna od najbogatijih obitelji na svijetu, zbog čega je s vremenom postala popularna izreka "bogat kao Rockefeller".

Ali ne uživaju sami u tome bogatstvu, obitelj je i jedan od najvećih svjetskih donatora, različitim humanitarnim aktivnostima i organizacijama godišnje doniraju oko 200 milijuna dolara, to je i jedna od stvari koja održava obiteljsko jedinstvo.

---

image

Nelson A. Rockefeller s izraelskom premijerkom Goldom Meir u kolovozu 1972. godine

Afp
---

Utemeljitelj obiteljskog biznisa i bogatstva, spomenuti John D. Rockefeller, ubrzo je nakon otkrića nafte u Titusvilleu u Pennsylvaniji, u dobi od 24 godine, ušao u posao s naftom investirajući u rafineriju u Clevelandu 1863. godine.

Sedam godina kasnije osnovao je Standard Oil Company of Ohio zajedno s mlađim bratom Williamom, Hanryjem Flaglerom i drugim investitorima. Različitim poslovnim taktikama, od kojih nisu sve za pohvalu, Standard Oil uskoro je kontrolirao 90 posto rafinerijskih kapaciteta SAD-a, a 80-ih godina 19. stoljeća Rockefeller je sjedište tvrtke preselio u New York.

 ---

image

John Davison Rockefeller Jr.

/Roger-viollet Via Afp
---

Budući da ga je odgojila pobožna majka, John je još od svoje prve plaće desetinu zarade donirao Crkvi, a nakon što se povukao iz Standard Oila 1897. godine, donirao je više od pola milijarde dolara obrazovnim, vjerskim i znanstvenim institucijama. Osnovao je 1913. Rockefeller Foundation, čiji je ambiciozni cilj bio unaprijediti dobrobit ljudi širom svijeta. Fondacija je pridonijela dostignućima poput razvoja cjepiva protiv žute groznice, a danas upravlja s više od tri i pol milijarde dolara.

Profitirali od odluke Vrhovnog suda

Nakon godina parničenja, američki Vrhovni sud je 1911. presudio da se Standard Oil mora "razbiti" zbog kršenja antimonopolističkog zakona. Kompanija je rastavljena na 34 odvojena subjekta, uključujući tvrtke koje su kasnije postale ExxonMobil, Conoco, Chevron i Amoco.

---

image

Portret Johna Davisona Rockefellera, pokretača unosnog obiteljskog biznisa

Afp
---

Sudska odluka pokazala se golemim financijskim dobitkom za Rockefellera jer su pojedinačni dijelovi tvrtke imali veću vrijednost nego dok su bili cjelina. Vrijednost dionica pojedinačnih tvrtki udvostručila se i utrostručila u prvim godinama, pa je John D. Rockefeller postao prvi američki milijarder s bogatstvom vrijednim gotovo dva posto američkog BDP-a, zapravo ga se smatra najbogatijim čovjekom u povijesti.

Danas obitelj Rockefeller više nije na vrhu američke financijske hijerarhije, s oko deset milijardi dolara obiteljskog bogatstva nalaze se na 24. mjestu Forbesove liste, daleko od onoga što je bilo u vrijeme Johna D. Rockefellera, čije bi bogatstvo iz 1916., mjereno današnjom vrijednosti novca, iznosilo 30 milijardi dolara.

---

image

Peggy Dulany, četvrta generacija obitelji Rockefeller, predsjednica je Synergos Instituta, globalne neprofitne organizacije koju je osnovala inspirirana radom svoga oca Davida Rockefellera

Afp
---

U vrijeme kad je umro, njegovo bi bogatstvo u današnjim vrijednostima iznosilo oko 340 milijardi dolara, puno više od trenutačno najbogatijeg čovjeka na svijetu Bernarda Arnaulta, čije se bogatstvo, prema Forbesu, trenutačno procjenjuje na 233 milijarde dolara.

I premda je zaradio nezamislivo više nego što je to u ranoj mladosti zaželio, John ipak nije dočekao stoti rođendan, preminuo je u dobi od 97 godina 23. svibnja 1937. godine. Kad je napunio 96 godina, njegovo osiguravajuće društvo moralo mu je platiti pet milijuna dolara vrijednosti police osiguranja.

Muškarcima odluke, ženama džeparac

Od samog početka obiteljsko bogatstvo bilo je pod punom kontrolom muških članova dinastije. Usprkos snažnoj volji nekih žena u obitelji, koje su imale popriličan utjecaj na svoje muževe pri donošenju važnih odluka, one su uvijek dobivale samo džeparac i nikad nisu imale niti minimalnu odgovornost kad je u pitanju obiteljsko bogatstvo.

---

image

David Rockefeller sa suprugom Susan na zabavi u lipnju 2015. godine

Afp
---

Klan Rockefeller tajanstven je koliko i bogat i većina članova obitelji uspijeva izbjeći pozornost javnosti. Pojedinačno najbogatiji među njima bio je David Rockefeller, koji je bio direktor Chase National Bank, sada je to JPMorgan Chase, i prema Forbesu raspolagao je bogatstvom od tri milijarde dolara, a preminuo je 2017. u dobi od 101 godine.

---

image

Eileen Rockefeller Growald, najmlađa kći Davida Rockefellera, ispred Rockefeller centra u New Yorku sa svojom knjigom ‘Being a Rockefeller, Becoming Myself: A Memoir‘

Timothy Clary/Afp
---

On i mnogi drugi članovi obitelji sudjelovali su i u političkom životu nacije, zajednički držeći dovoljno pozicija da mogu konkurirati drugoj američkoj "kraljevskoj" obitelji – Kennedyjevima. Najveće političko ime među Rockefellerima je Davidov brat Nelson, koji je, među ostalim funkcijama, bio američki potpredsjednik u mandatu Geralda Forda. Među relativno mlađim Rockefellerima pamti se politička karijera Johna Davisona "Jaya" Rockefellera IV., sada 86-godišnjeg praunuka utemeljitelja obiteljskog bogatstva, koji je bio senator iz Zapadne Virginije od 1985. do 2015. godine.

Veliki darovi i donacije

John Rockefeller Jr. je preko sina Nelsona kupio, a potom 1946. darovao zemljište na kojemu se u New Yorku nalazi sjedište Ujedinjenih naroda. Prije toga je, tijekom 20-ih godina prošlog stoljeća, donirao velike iznose za obnovu značajnih objekata u Francuskoj nakon Prvog svjetskog rata, poput katedrale u Rheimsu, palača Fonteinebleu i Versailles, za što je 1936. dobio najviši francuski orden, Veliki križ Legije časti, a nekoliko desetljeća kasnije isto je priznanje dobio i njegov sin David.

---

image

Nelson A. Rockefeller imao je najuspješniju političku karijeru među članovima svoje obitelji, bio je potpredsjednik u mandatu Geralda Forda

Afp
------
image

Nelson Rockefeller i predsjednik Gerald Ford

Profimedia
---

Obitelj je bila uključena u mnoge velike građevinske projekte, među kojima su Svjetski trgovinski centar, Rockefeller centar, muzej MoMA itd., a počevši još s Johnom D. Rockefellerom Sr., obitelj je posvećena i očuvanju prirode, tijekom nekoliko generacija, uz ostale projekte, kreirali su više od 20 nacionalnih parkova. Peta generacija potomaka Johna Sr. je 2016. kritizirala ExxonMobil, jednu od tvrtki nasljednica Standard Oila, zbog utjecaja na klimatske promjene i posljednjih godina intenzivno provode politiku odvajanja od fosilnih goriva.

Članovi obitelji i dalje su uvelike posvećeni humanitarnom radu, a mlađe generacije okreću se i drugim poslovima, poput Ariane Rockefeller, koja je postala modna kreatorica, Kayla Rockefeller pokrenula je liniju nakita...

---

image

Margaretta Murphy i tadašnji guverner New Yorka Nelson A. Rockefeller nakon što su se vjenčali 4. svibnja 1963. godine

Stf/Afp
------
image

Ariana Rockefeller sa suprugom Matthewom Bucklinom

Kena Betancur/Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => moćna dinastija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => moćna dinastija 2 0 8879 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-03 13:47:51 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-04 17:05:53 [modified_by] => 3163 [publish_up] => 2024-05-04 17:05:33 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Obitelj Rockefeller opovrgnula je izreku da se bogatstvo stječe i gubi unutar tri generacije, još su bogati i utjecajni page_title=Obitelj Rockefeller opovrgnula je izreku da se bogatstvo stječe i gubi unutar tri generacije, još su bogati i utjecajni [metakey] => Rockefeller, obitelj, dinastija, John D. Rockefeller, bogataši, dobrotvori, filantropi , moć, utjecaj, nafta, financije, BANKARSTVO [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27021010.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27021011.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27021012.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27021013.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27021016.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27021017.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27021018.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27021020.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27021023.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27021024.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27021025.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27021026.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27021028.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/03\/27021047.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paul J. Richards\/Afp"," Afp"," Afp","\/Roger-viollet Via Afp"," Afp"," Afp","Afp","Timothy Clary\/Afp","Afp","Afp","Stf\/Afp","Kena Betancur\/Afp"," Afp","Profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

John \u2018Jay\u2018 Rockefeller IV. bio je ameri\u010dki senator<\/p>","

John D. Rockefeller, utemeljitelj obiteljskog biznisa i bogatstva, u sije\u010dnju 1936. godine<\/p>","

Nelson A. Rockefeller s izraelskom premijerkom Goldom Meir u kolovozu 1972. godine<\/p>","

John Davison Rockefeller Jr.<\/p>","

Portret Johna Davisona Rockefellera, pokreta\u010da unosnog obiteljskog biznisa<\/p>","

Peggy Dulany, \u010detvrta generacija obitelji Rockefeller, predsjednica je Synergos Instituta, globalne neprofitne organizacije koju je osnovala inspirirana radom svoga oca Davida Rockefellera<\/p>","

David Rockefeller sa suprugom Susan na zabavi u lipnju 2015. godine<\/p>","

Eileen Rockefeller Growald, najmla\u0111a k\u0107i Davida Rockefellera, ispred Rockefeller centra u New Yorku sa svojom knjigom \u2018Being a Rockefeller, Becoming Myself: A Memoir\u2018<\/p>","

Steven C. Rockefeller Jr., unuk ameri\u010dkog potpredsjednika Nelsona Rockefellera, peta je generacija jedne od najbogatijih i najmo\u0107nijih ameri\u010dkih obitelji<\/p>","

Nelson A. Rockefeller imao je najuspje\u0161niju politi\u010dku karijeru me\u0111u \u010dlanovima svoje obitelji, bio je potpredsjednik u mandatu Geralda Forda<\/p>","

Margaretta Murphy i tada\u0161nji guverner New Yorka Nelson A. Rockefeller nakon \u0161to su se vjen\u010dali 4. svibnja 1963. godine<\/p>","

Ariana Rockefeller sa suprugom Matthewom Bucklinom<\/p>","

Veliko bo\u017ei\u0107no drvce ispred Rockefeller centra u New Yorku<\/p>","

Nelson Rockefeller i predsjednik Gerald Ford<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1202x1300","hd_27021010_1920.jpg":"1920x1080","k_27021010_1280.jpg":"1280x1280","k_27021010_1024.jpg":"1024x1024","k_27021010_640.jpg":"640x640","k_27021010_480.jpg":"480x480","k_27021010_340.jpg":"340x340","k_27021010_220.jpg":"220x220","o_27021010_1280.jpg":"1280x1384","o_27021010_1024.jpg":"1024x1107","o_27021010_640.jpg":"640x692","o_27021010_480.jpg":"480x519","o_27021010_340.jpg":"340x367","o_27021010_220.jpg":"220x237","h_27021010_1280.jpg":"1280x854","h_27021010_1024.jpg":"1024x683","h_27021010_640.jpg":"640x427","h_27021010_480.jpg":"480x320","h_27021010_340.jpg":"340x227","h_27021010_220.jpg":"220x147","pp_27021010_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021010_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021010_640.jpg":"640x814","pp_27021010_480.jpg":"480x611","pp_27021010_340.jpg":"340x432","pp_27021010_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2725","hd_27021011_1920.jpg":"1920x1080","k_27021011_1280.jpg":"1280x1280","k_27021011_1024.jpg":"1024x1024","k_27021011_640.jpg":"640x640","k_27021011_480.jpg":"480x480","k_27021011_340.jpg":"340x340","k_27021011_220.jpg":"220x220","o_27021011_1280.jpg":"1280x1816","o_27021011_1024.jpg":"1024x1453","o_27021011_640.jpg":"640x908","o_27021011_480.jpg":"480x681","o_27021011_340.jpg":"340x482","o_27021011_220.jpg":"220x312","h_27021011_1280.jpg":"1280x854","h_27021011_1024.jpg":"1024x683","h_27021011_640.jpg":"640x427","h_27021011_480.jpg":"480x320","h_27021011_340.jpg":"340x227","h_27021011_220.jpg":"220x147","pp_27021011_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021011_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021011_640.jpg":"640x814","pp_27021011_480.jpg":"480x611","pp_27021011_340.jpg":"340x432","pp_27021011_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1343","hd_27021012_1920.jpg":"1920x1080","k_27021012_1280.jpg":"1280x1280","k_27021012_1024.jpg":"1024x1024","k_27021012_640.jpg":"640x640","k_27021012_480.jpg":"480x480","k_27021012_340.jpg":"340x340","k_27021012_220.jpg":"220x220","o_27021012_1280.jpg":"1280x895","o_27021012_1024.jpg":"1024x716","o_27021012_640.jpg":"640x447","o_27021012_480.jpg":"480x335","o_27021012_340.jpg":"340x237","o_27021012_220.jpg":"220x153","h_27021012_1280.jpg":"1280x854","h_27021012_1024.jpg":"1024x683","h_27021012_640.jpg":"640x427","h_27021012_480.jpg":"480x320","h_27021012_340.jpg":"340x227","h_27021012_220.jpg":"220x147","pp_27021012_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021012_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021012_640.jpg":"640x814","pp_27021012_480.jpg":"480x611","pp_27021012_340.jpg":"340x432","pp_27021012_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2722","hd_27021013_1920.jpg":"1920x1080","k_27021013_1280.jpg":"1280x1280","k_27021013_1024.jpg":"1024x1024","k_27021013_640.jpg":"640x640","k_27021013_480.jpg":"480x480","k_27021013_340.jpg":"340x340","k_27021013_220.jpg":"220x220","o_27021013_1280.jpg":"1280x1814","o_27021013_1024.jpg":"1024x1451","o_27021013_640.jpg":"640x907","o_27021013_480.jpg":"480x680","o_27021013_340.jpg":"340x482","o_27021013_220.jpg":"220x311","h_27021013_1280.jpg":"1280x854","h_27021013_1024.jpg":"1024x683","h_27021013_640.jpg":"640x427","h_27021013_480.jpg":"480x320","h_27021013_340.jpg":"340x227","h_27021013_220.jpg":"220x147","pp_27021013_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021013_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021013_640.jpg":"640x814","pp_27021013_480.jpg":"480x611","pp_27021013_340.jpg":"340x432","pp_27021013_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2448","hd_27021016_1920.jpg":"1920x1080","k_27021016_1280.jpg":"1280x1280","k_27021016_1024.jpg":"1024x1024","k_27021016_640.jpg":"640x640","k_27021016_480.jpg":"480x480","k_27021016_340.jpg":"340x340","k_27021016_220.jpg":"220x220","o_27021016_1280.jpg":"1280x1632","o_27021016_1024.jpg":"1024x1305","o_27021016_640.jpg":"640x816","o_27021016_480.jpg":"480x612","o_27021016_340.jpg":"340x433","o_27021016_220.jpg":"220x280","h_27021016_1280.jpg":"1280x854","h_27021016_1024.jpg":"1024x683","h_27021016_640.jpg":"640x427","h_27021016_480.jpg":"480x320","h_27021016_340.jpg":"340x227","h_27021016_220.jpg":"220x147","pp_27021016_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021016_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021016_640.jpg":"640x814","pp_27021016_480.jpg":"480x611","pp_27021016_340.jpg":"340x432","pp_27021016_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2724","hd_27021017_1920.jpg":"1920x1080","k_27021017_1280.jpg":"1280x1280","k_27021017_1024.jpg":"1024x1024","k_27021017_640.jpg":"640x640","k_27021017_480.jpg":"480x480","k_27021017_340.jpg":"340x340","k_27021017_220.jpg":"220x220","o_27021017_1280.jpg":"1280x1816","o_27021017_1024.jpg":"1024x1452","o_27021017_640.jpg":"640x908","o_27021017_480.jpg":"480x681","o_27021017_340.jpg":"340x482","o_27021017_220.jpg":"220x312","h_27021017_1280.jpg":"1280x854","h_27021017_1024.jpg":"1024x683","h_27021017_640.jpg":"640x427","h_27021017_480.jpg":"480x320","h_27021017_340.jpg":"340x227","h_27021017_220.jpg":"220x147","pp_27021017_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021017_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021017_640.jpg":"640x814","pp_27021017_480.jpg":"480x611","pp_27021017_340.jpg":"340x432","pp_27021017_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_27021018_1920.jpg":"1920x1080","k_27021018_1280.jpg":"1280x1280","k_27021018_1024.jpg":"1024x1024","k_27021018_640.jpg":"640x640","k_27021018_480.jpg":"480x480","k_27021018_340.jpg":"340x340","k_27021018_220.jpg":"220x220","o_27021018_1280.jpg":"1280x838","o_27021018_1024.jpg":"1024x670","o_27021018_640.jpg":"640x419","o_27021018_480.jpg":"480x314","o_27021018_340.jpg":"340x222","o_27021018_220.jpg":"220x144","h_27021018_1280.jpg":"1280x854","h_27021018_1024.jpg":"1024x683","h_27021018_640.jpg":"640x427","h_27021018_480.jpg":"480x320","h_27021018_340.jpg":"340x227","h_27021018_220.jpg":"220x147","pp_27021018_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021018_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021018_640.jpg":"640x814","pp_27021018_480.jpg":"480x611","pp_27021018_340.jpg":"340x432","pp_27021018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1559","hd_27021020_1920.jpg":"1920x1080","k_27021020_1280.jpg":"1280x1280","k_27021020_1024.jpg":"1024x1024","k_27021020_640.jpg":"640x640","k_27021020_480.jpg":"480x480","k_27021020_340.jpg":"340x340","k_27021020_220.jpg":"220x220","o_27021020_1280.jpg":"1280x1039","o_27021020_1024.jpg":"1024x831","o_27021020_640.jpg":"640x519","o_27021020_480.jpg":"480x389","o_27021020_340.jpg":"340x276","o_27021020_220.jpg":"220x178","h_27021020_1280.jpg":"1280x854","h_27021020_1024.jpg":"1024x683","h_27021020_640.jpg":"640x427","h_27021020_480.jpg":"480x320","h_27021020_340.jpg":"340x227","h_27021020_220.jpg":"220x147","pp_27021020_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021020_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021020_640.jpg":"640x814","pp_27021020_480.jpg":"480x611","pp_27021020_340.jpg":"340x432","pp_27021020_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2591","hd_27021023_1920.jpg":"1920x1080","k_27021023_1280.jpg":"1280x1280","k_27021023_1024.jpg":"1024x1024","k_27021023_640.jpg":"640x640","k_27021023_480.jpg":"480x480","k_27021023_340.jpg":"340x340","k_27021023_220.jpg":"220x220","o_27021023_1280.jpg":"1280x1727","o_27021023_1024.jpg":"1024x1381","o_27021023_640.jpg":"640x863","o_27021023_480.jpg":"480x647","o_27021023_340.jpg":"340x458","o_27021023_220.jpg":"220x296","h_27021023_1280.jpg":"1280x854","h_27021023_1024.jpg":"1024x683","h_27021023_640.jpg":"640x427","h_27021023_480.jpg":"480x320","h_27021023_340.jpg":"340x227","h_27021023_220.jpg":"220x147","pp_27021023_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021023_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021023_640.jpg":"640x814","pp_27021023_480.jpg":"480x611","pp_27021023_340.jpg":"340x432","pp_27021023_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1286","hd_27021024_1920.jpg":"1920x1080","k_27021024_1280.jpg":"1280x1280","k_27021024_1024.jpg":"1024x1024","k_27021024_640.jpg":"640x640","k_27021024_480.jpg":"480x480","k_27021024_340.jpg":"340x340","k_27021024_220.jpg":"220x220","o_27021024_1280.jpg":"1280x857","o_27021024_1024.jpg":"1024x685","o_27021024_640.jpg":"640x428","o_27021024_480.jpg":"480x321","o_27021024_340.jpg":"340x227","o_27021024_220.jpg":"220x147","h_27021024_1280.jpg":"1280x854","h_27021024_1024.jpg":"1024x683","h_27021024_640.jpg":"640x427","h_27021024_480.jpg":"480x320","h_27021024_340.jpg":"340x227","h_27021024_220.jpg":"220x147","pp_27021024_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021024_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021024_640.jpg":"640x814","pp_27021024_480.jpg":"480x611","pp_27021024_340.jpg":"340x432","pp_27021024_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2383","hd_27021025_1920.jpg":"1920x1080","k_27021025_1280.jpg":"1280x1280","k_27021025_1024.jpg":"1024x1024","k_27021025_640.jpg":"640x640","k_27021025_480.jpg":"480x480","k_27021025_340.jpg":"340x340","k_27021025_220.jpg":"220x220","o_27021025_1280.jpg":"1280x1588","o_27021025_1024.jpg":"1024x1270","o_27021025_640.jpg":"640x794","o_27021025_480.jpg":"480x595","o_27021025_340.jpg":"340x421","o_27021025_220.jpg":"220x273","h_27021025_1280.jpg":"1280x854","h_27021025_1024.jpg":"1024x683","h_27021025_640.jpg":"640x427","h_27021025_480.jpg":"480x320","h_27021025_340.jpg":"340x227","h_27021025_220.jpg":"220x147","pp_27021025_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021025_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021025_640.jpg":"640x814","pp_27021025_480.jpg":"480x611","pp_27021025_340.jpg":"340x432","pp_27021025_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_27021026_1920.jpg":"1920x1080","k_27021026_1280.jpg":"1280x1280","k_27021026_1024.jpg":"1024x1024","k_27021026_640.jpg":"640x640","k_27021026_480.jpg":"480x480","k_27021026_340.jpg":"340x340","k_27021026_220.jpg":"220x220","o_27021026_1280.jpg":"1280x1919","o_27021026_1024.jpg":"1024x1535","o_27021026_640.jpg":"640x959","o_27021026_480.jpg":"480x719","o_27021026_340.jpg":"340x509","o_27021026_220.jpg":"220x329","h_27021026_1280.jpg":"1280x854","h_27021026_1024.jpg":"1024x683","h_27021026_640.jpg":"640x427","h_27021026_480.jpg":"480x320","h_27021026_340.jpg":"340x227","h_27021026_220.jpg":"220x147","pp_27021026_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021026_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021026_640.jpg":"640x814","pp_27021026_480.jpg":"480x611","pp_27021026_340.jpg":"340x432","pp_27021026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27021028_1920.jpg":"1920x1080","k_27021028_1280.jpg":"1280x1280","k_27021028_1024.jpg":"1024x1024","k_27021028_640.jpg":"640x640","k_27021028_480.jpg":"480x480","k_27021028_340.jpg":"340x340","k_27021028_220.jpg":"220x220","o_27021028_1280.jpg":"1280x853","o_27021028_1024.jpg":"1024x682","o_27021028_640.jpg":"640x426","o_27021028_480.jpg":"480x320","o_27021028_340.jpg":"340x226","o_27021028_220.jpg":"220x146","h_27021028_1280.jpg":"1280x854","h_27021028_1024.jpg":"1024x683","h_27021028_640.jpg":"640x427","h_27021028_480.jpg":"480x320","h_27021028_340.jpg":"340x227","h_27021028_220.jpg":"220x147","pp_27021028_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021028_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021028_640.jpg":"640x814","pp_27021028_480.jpg":"480x611","pp_27021028_340.jpg":"340x432","pp_27021028_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_27021047_1920.jpg":"1920x1080","k_27021047_1280.jpg":"1280x1280","k_27021047_1024.jpg":"1024x1024","k_27021047_640.jpg":"640x640","k_27021047_480.jpg":"480x480","k_27021047_340.jpg":"340x340","k_27021047_220.jpg":"220x220","o_27021047_1280.jpg":"1280x852","o_27021047_1024.jpg":"1024x682","o_27021047_640.jpg":"640x426","o_27021047_480.jpg":"480x319","o_27021047_340.jpg":"340x226","o_27021047_220.jpg":"220x146","h_27021047_1280.jpg":"1280x854","h_27021047_1024.jpg":"1024x683","h_27021047_640.jpg":"640x427","h_27021047_480.jpg":"480x320","h_27021047_340.jpg":"340x227","h_27021047_220.jpg":"220x147","pp_27021047_1280.jpg":"1280x1628","pp_27021047_1024.jpg":"1024x1303","pp_27021047_640.jpg":"640x814","pp_27021047_480.jpg":"480x611","pp_27021047_340.jpg":"340x432","pp_27021047_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6115449 Threads: 87 Questions: 1106492224 Slow queries: 0 Opens: 204676 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.933 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9917227 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/obitelj-rockefeller-opovrgnula-je-izreku-da-se-bogatstvo-stjece-i-gubi-unutar-tri-generacije-jos-su-bogati-i-utjecajni-1385728 [printLink] => /mozaik/panorama/obitelj-rockefeller-opovrgnula-je-izreku-da-se-bogatstvo-stjece-i-gubi-unutar-tri-generacije-jos-su-bogati-i-utjecajni-1385728?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 757764 [name] => Rockefeller [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 16:22:35 [main_article_id] => 0 [alias] => rockefeller [link] => /tag/rockefeller ) [1] => stdClass Object ( [id] => 344400 [name] => obitelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obitelj [link] => /tag/obitelj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 315178 [name] => Dinastija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dinastija [link] => /tag/dinastija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 757765 [name] => John D. Rockefeller [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 16:22:35 [main_article_id] => 0 [alias] => john-d-rockefeller [link] => /tag/john-d-rockefeller ) [4] => stdClass Object ( [id] => 437124 [name] => bogataši [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bogatasi [link] => /tag/bogatasi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 757766 [name] => dobrotvori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 16:22:35 [main_article_id] => 0 [alias] => dobrotvori [link] => /tag/dobrotvori ) [6] => stdClass Object ( [id] => 757767 [name] => filantropi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 16:22:35 [main_article_id] => 0 [alias] => filantropi [link] => /tag/filantropi ) [7] => stdClass Object ( [id] => 697495 [name] => moć [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-18 16:55:41 [main_article_id] => 0 [alias] => moc [link] => /tag/moc ) [8] => stdClass Object ( [id] => 757768 [name] => utjecaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 16:22:35 [main_article_id] => 0 [alias] => utjecaj [link] => /tag/utjecaj ) [9] => stdClass Object ( [id] => 385752 [name] => nafta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nafta [link] => /tag/nafta ) [10] => stdClass Object ( [id] => 339950 [name] => financije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => financije [link] => /tag/financije ) [11] => stdClass Object ( [id] => 82561 [name] => bankarstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bankarstvo [link] => /tag/bankarstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => moćna dinastija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Obitelj Rockefeller opovrgnula je izreku da se bogatstvo stječe i gubi unutar tri generacije, još su bogati i utjecajni [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021010.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paul J. Richards/Afp [mainImageDesc] =>

John ‘Jay‘ Rockefeller IV. bio je američki senator

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021010.jpg [title] =>

John ‘Jay‘ Rockefeller IV. bio je američki senator

Paul J. Richards/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021011.jpg [title] =>

John D. Rockefeller, utemeljitelj obiteljskog biznisa i bogatstva, u siječnju 1936. godine

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021012.jpg [title] =>

Nelson A. Rockefeller s izraelskom premijerkom Goldom Meir u kolovozu 1972. godine

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021013.jpg [title] =>

John Davison Rockefeller Jr.

/Roger-viollet Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021016.jpg [title] =>

Portret Johna Davisona Rockefellera, pokretača unosnog obiteljskog biznisa

Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021017.jpg [title] =>

Peggy Dulany, četvrta generacija obitelji Rockefeller, predsjednica je Synergos Instituta, globalne neprofitne organizacije koju je osnovala inspirirana radom svoga oca Davida Rockefellera

Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021018.jpg [title] =>

David Rockefeller sa suprugom Susan na zabavi u lipnju 2015. godine

Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021020.jpg [title] =>

Eileen Rockefeller Growald, najmlađa kći Davida Rockefellera, ispred Rockefeller centra u New Yorku sa svojom knjigom ‘Being a Rockefeller, Becoming Myself: A Memoir‘

Timothy Clary/Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021023.jpg [title] =>

Steven C. Rockefeller Jr., unuk američkog potpredsjednika Nelsona Rockefellera, peta je generacija jedne od najbogatijih i najmoćnijih američkih obitelji

Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021024.jpg [title] =>

Nelson A. Rockefeller imao je najuspješniju političku karijeru među članovima svoje obitelji, bio je potpredsjednik u mandatu Geralda Forda

Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021025.jpg [title] =>

Margaretta Murphy i tadašnji guverner New Yorka Nelson A. Rockefeller nakon što su se vjenčali 4. svibnja 1963. godine

Stf/Afp ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021026.jpg [title] =>

Ariana Rockefeller sa suprugom Matthewom Bucklinom

Kena Betancur/Afp ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021028.jpg [title] =>

Veliko božićno drvce ispred Rockefeller centra u New Yorku

Afp ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/03/27021047.jpg [title] =>

Nelson Rockefeller i predsjednik Gerald Ford

Profimedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vjerojatno je vrlo malo onih koji nisu pogledali božićni klasik "Sam u kući" i nastavak o Kevinovim dogodovštinama u New Yorku, gdje je završio umjesto na Floridi s ostatkom obitelji. Tragajući za njim opasnim ulicama Velike jabuke, mama ga je konačno pronašla ispred velikog božićnog drvca kod Rockefeller centra, gdje je poželio da mu se obitelj vrati.

Prvo drvce na toj lokaciji postavljeno je 1931. godine, tijekom velike gospodarske krize, kad su talijansko-američki radnici, koji su sudjelovali u izgradnji Rockefeller centra, na Badnjak okitili stablo jele papirnatim lancima, brusnicama, čak i s nekoliko limenih konzervi.

Kad su se dvije godine poslije upalile svjećice na prvom službenom, 15 metara visokom božićnom drvcu ispred Rockefeller centra, ono je postalo nacionalna tradicija, "blagdanski svjetionik za Njujorčane i posjetitelje", a procjenjuje se da svake godine tu atrakciju posjeti 125 milijuna ljudi.

A priča čiji je dio postalo i blještavo božićno drvce započela je puno prije, sredinom 19. stoljeća, kad je 16-godišnji mladić imao ambiciju zaraditi sto tisuća dolara i živjeti sto godina.

 Početak dinastije sa ‘Sotonom Billom‘

Bio je pomoćni knjigovođa u trgovačkoj kompaniji "Hewitt and Tuttle" u Clevelandu. Tvrtka ga je zaposlila 26. rujna 1855. godine i od tada je svake godine na taj datum slavio "dan zaposlenja" kako bi obilježio svoj ulazak u svijet biznisa, smatrao ga je važnijim od svojeg rođendana.

Taj mladić zvao se John D. Rockefeller, koji je, osim desetotjednog tečaja knjigovodstva, "poslovnu" školu izučio i zahvaljujući ocu bigamistu i prevarantu, Williamu Averyju Rockefelleru, poznatom po nadimku "Sotona Bill", koji se čak pretvarao da je liječnik i prodavao svoj "patentirani" lijek koji je liječio sve bolesti.

---

image

John D. Rockefeller, utemeljitelj obiteljskog biznisa i bogatstva, u siječnju 1936. godine

Afp
---

Obitelj Rockefeller potječe iz područja Rhinelanda u Njemačkoj, članovi obitelji u Ameriku su se preselili početkom 18. stoljeća. Američka grana njemačkog podrijetla potomci su Johanna Petera Rockefellera, koji je emigrirao u Philadelphiju u Pennsylvaniji oko 1723. godine. Postao je vlasnik plantaže i zemljoposjednik, a jedan od prvih članova obitelji Rockefeller na području New Yorka bio je već spomenuti problematični William A. Rockefeller Sr.

Jedan od šestero djece koje je imao s prvom ženom, Elizom Davison, koja je bila škotsko-irskog podrijetla, bio je spomenuti ambiciozni sin John, koji je postavio prezime Rockefeller na svjetsku mapu i utemeljio poslovno carstvo koje je obitelji donijelo nevjerojatno bogatstvo. Danas se ono procjenjuje na oko 10,3 milijarde dolara, a obitelj čini dvjestotinjak potomaka Johna D. Rockefellera.

Poslovne taktike koje nisu sve za pohvalu

Obično se kaže kako se bogatstvo stječe i gubi unutar tri generacije, slučajevi bogatih obitelji potvrđuju da je to točno u oko 90 posto slučajeva, ali Rockefelleri spadaju u onih deset posto i još uvijek su, nakon sedam generacija, jedna od najbogatijih obitelji na svijetu, zbog čega je s vremenom postala popularna izreka "bogat kao Rockefeller".

Ali ne uživaju sami u tome bogatstvu, obitelj je i jedan od najvećih svjetskih donatora, različitim humanitarnim aktivnostima i organizacijama godišnje doniraju oko 200 milijuna dolara, to je i jedna od stvari koja održava obiteljsko jedinstvo.

---

image

Nelson A. Rockefeller s izraelskom premijerkom Goldom Meir u kolovozu 1972. godine

Afp
---

Utemeljitelj obiteljskog biznisa i bogatstva, spomenuti John D. Rockefeller, ubrzo je nakon otkrića nafte u Titusvilleu u Pennsylvaniji, u dobi od 24 godine, ušao u posao s naftom investirajući u rafineriju u Clevelandu 1863. godine.

Sedam godina kasnije osnovao je Standard Oil Company of Ohio zajedno s mlađim bratom Williamom, Hanryjem Flaglerom i drugim investitorima. Različitim poslovnim taktikama, od kojih nisu sve za pohvalu, Standard Oil uskoro je kontrolirao 90 posto rafinerijskih kapaciteta SAD-a, a 80-ih godina 19. stoljeća Rockefeller je sjedište tvrtke preselio u New York.

 ---

image

John Davison Rockefeller Jr.

/Roger-viollet Via Afp
---

Budući da ga je odgojila pobožna majka, John je još od svoje prve plaće desetinu zarade donirao Crkvi, a nakon što se povukao iz Standard Oila 1897. godine, donirao je više od pola milijarde dolara obrazovnim, vjerskim i znanstvenim institucijama. Osnovao je 1913. Rockefeller Foundation, čiji je ambiciozni cilj bio unaprijediti dobrobit ljudi širom svijeta. Fondacija je pridonijela dostignućima poput razvoja cjepiva protiv žute groznice, a danas upravlja s više od tri i pol milijarde dolara.

Profitirali od odluke Vrhovnog suda

Nakon godina parničenja, američki Vrhovni sud je 1911. presudio da se Standard Oil mora "razbiti" zbog kršenja antimonopolističkog zakona. Kompanija je rastavljena na 34 odvojena subjekta, uključujući tvrtke koje su kasnije postale ExxonMobil, Conoco, Chevron i Amoco.

---

image

Portret Johna Davisona Rockefellera, pokretača unosnog obiteljskog biznisa

Afp
---

Sudska odluka pokazala se golemim financijskim dobitkom za Rockefellera jer su pojedinačni dijelovi tvrtke imali veću vrijednost nego dok su bili cjelina. Vrijednost dionica pojedinačnih tvrtki udvostručila se i utrostručila u prvim godinama, pa je John D. Rockefeller postao prvi američki milijarder s bogatstvom vrijednim gotovo dva posto američkog BDP-a, zapravo ga se smatra najbogatijim čovjekom u povijesti.

Danas obitelj Rockefeller više nije na vrhu američke financijske hijerarhije, s oko deset milijardi dolara obiteljskog bogatstva nalaze se na 24. mjestu Forbesove liste, daleko od onoga što je bilo u vrijeme Johna D. Rockefellera, čije bi bogatstvo iz 1916., mjereno današnjom vrijednosti novca, iznosilo 30 milijardi dolara.

---

image

Peggy Dulany, četvrta generacija obitelji Rockefeller, predsjednica je Synergos Instituta, globalne neprofitne organizacije koju je osnovala inspirirana radom svoga oca Davida Rockefellera

Afp
---

U vrijeme kad je umro, njegovo bi bogatstvo u današnjim vrijednostima iznosilo oko 340 milijardi dolara, puno više od trenutačno najbogatijeg čovjeka na svijetu Bernarda Arnaulta, čije se bogatstvo, prema Forbesu, trenutačno procjenjuje na 233 milijarde dolara.

I premda je zaradio nezamislivo više nego što je to u ranoj mladosti zaželio, John ipak nije dočekao stoti rođendan, preminuo je u dobi od 97 godina 23. svibnja 1937. godine. Kad je napunio 96 godina, njegovo osiguravajuće društvo moralo mu je platiti pet milijuna dolara vrijednosti police osiguranja.

Muškarcima odluke, ženama džeparac

Od samog početka obiteljsko bogatstvo bilo je pod punom kontrolom muških članova dinastije. Usprkos snažnoj volji nekih žena u obitelji, koje su imale popriličan utjecaj na svoje muževe pri donošenju važnih odluka, one su uvijek dobivale samo džeparac i nikad nisu imale niti minimalnu odgovornost kad je u pitanju obiteljsko bogatstvo.

---

image

David Rockefeller sa suprugom Susan na zabavi u lipnju 2015. godine

Afp
---

Klan Rockefeller tajanstven je koliko i bogat i većina članova obitelji uspijeva izbjeći pozornost javnosti. Pojedinačno najbogatiji među njima bio je David Rockefeller, koji je bio direktor Chase National Bank, sada je to JPMorgan Chase, i prema Forbesu raspolagao je bogatstvom od tri milijarde dolara, a preminuo je 2017. u dobi od 101 godine.

---

image

Eileen Rockefeller Growald, najmlađa kći Davida Rockefellera, ispred Rockefeller centra u New Yorku sa svojom knjigom ‘Being a Rockefeller, Becoming Myself: A Memoir‘

Timothy Clary/Afp
---

On i mnogi drugi članovi obitelji sudjelovali su i u političkom životu nacije, zajednički držeći dovoljno pozicija da mogu konkurirati drugoj američkoj "kraljevskoj" obitelji – Kennedyjevima. Najveće političko ime među Rockefellerima je Davidov brat Nelson, koji je, među ostalim funkcijama, bio američki potpredsjednik u mandatu Geralda Forda. Među relativno mlađim Rockefellerima pamti se politička karijera Johna Davisona "Jaya" Rockefellera IV., sada 86-godišnjeg praunuka utemeljitelja obiteljskog bogatstva, koji je bio senator iz Zapadne Virginije od 1985. do 2015. godine.

Veliki darovi i donacije

John Rockefeller Jr. je preko sina Nelsona kupio, a potom 1946. darovao zemljište na kojemu se u New Yorku nalazi sjedište Ujedinjenih naroda. Prije toga je, tijekom 20-ih godina prošlog stoljeća, donirao velike iznose za obnovu značajnih objekata u Francuskoj nakon Prvog svjetskog rata, poput katedrale u Rheimsu, palača Fonteinebleu i Versailles, za što je 1936. dobio najviši francuski orden, Veliki križ Legije časti, a nekoliko desetljeća kasnije isto je priznanje dobio i njegov sin David.

---

image

Nelson A. Rockefeller imao je najuspješniju političku karijeru među članovima svoje obitelji, bio je potpredsjednik u mandatu Geralda Forda

Afp
------
image

Nelson Rockefeller i predsjednik Gerald Ford

Profimedia
---

Obitelj je bila uključena u mnoge velike građevinske projekte, među kojima su Svjetski trgovinski centar, Rockefeller centar, muzej MoMA itd., a počevši još s Johnom D. Rockefellerom Sr., obitelj je posvećena i očuvanju prirode, tijekom nekoliko generacija, uz ostale projekte, kreirali su više od 20 nacionalnih parkova. Peta generacija potomaka Johna Sr. je 2016. kritizirala ExxonMobil, jednu od tvrtki nasljednica Standard Oila, zbog utjecaja na klimatske promjene i posljednjih godina intenzivno provode politiku odvajanja od fosilnih goriva.

Članovi obitelji i dalje su uvelike posvećeni humanitarnom radu, a mlađe generacije okreću se i drugim poslovima, poput Ariane Rockefeller, koja je postala modna kreatorica, Kayla Rockefeller pokrenula je liniju nakita...

---

image

Margaretta Murphy i tadašnji guverner New Yorka Nelson A. Rockefeller nakon što su se vjenčali 4. svibnja 1963. godine

Stf/Afp
------
image

Ariana Rockefeller sa suprugom Matthewom Bucklinom

Kena Betancur/Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paul J. Richards/Afp  Afp  Afp /Roger-viollet Via Afp  Afp  Afp Afp Timothy Clary/Afp Afp Afp Stf/Afp Kena Betancur/Afp  Afp Profimedia
Paul J. Richards/Afp

John ‘Jay‘ Rockefeller IV. bio je američki senator

Afp

John D. Rockefeller, utemeljitelj obiteljskog biznisa i bogatstva, u siječnju 1936. godine

Afp

Nelson A. Rockefeller s izraelskom premijerkom Goldom Meir u kolovozu 1972. godine

/Roger-viollet Via Afp

John Davison Rockefeller Jr.

Afp

Portret Johna Davisona Rockefellera, pokretača unosnog obiteljskog biznisa

Afp

Peggy Dulany, četvrta generacija obitelji Rockefeller, predsjednica je Synergos Instituta, globalne neprofitne organizacije koju je osnovala inspirirana radom svoga oca Davida Rockefellera

Afp

David Rockefeller sa suprugom Susan na zabavi u lipnju 2015. godine

Timothy Clary/Afp

Eileen Rockefeller Growald, najmlađa kći Davida Rockefellera, ispred Rockefeller centra u New Yorku sa svojom knjigom ‘Being a Rockefeller, Becoming Myself: A Memoir‘

Afp

Steven C. Rockefeller Jr., unuk američkog potpredsjednika Nelsona Rockefellera, peta je generacija jedne od najbogatijih i najmoćnijih američkih obitelji

Afp

Nelson A. Rockefeller imao je najuspješniju političku karijeru među članovima svoje obitelji, bio je potpredsjednik u mandatu Geralda Forda

Stf/Afp

Margaretta Murphy i tadašnji guverner New Yorka Nelson A. Rockefeller nakon što su se vjenčali 4. svibnja 1963. godine

Kena Betancur/Afp

Ariana Rockefeller sa suprugom Matthewom Bucklinom

Afp

Veliko božićno drvce ispred Rockefeller centra u New Yorku

Profimedia

Nelson Rockefeller i predsjednik Gerald Ford

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/obitelj-rockefeller-opovrgnula-je-izreku-da-se-bogatstvo-stjece-i-gubi-unutar-tri-generacije-jos-su-bogati-i-utjecajni-1385728 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=78bb96fdadb2359b32782ffb2fb19c91aa7b221a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obitelj+Rockefeller+opovrgnula+je+izreku+da+se+bogatstvo+stje%C4%8De+i+gubi+unutar+tri+generacije%2C+jo%C5%A1+su+bogati+i+utjecajni&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fobitelj-rockefeller-opovrgnula-je-izreku-da-se-bogatstvo-stjece-i-gubi-unutar-tri-generacije-jos-su-bogati-i-utjecajni-1385728 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fobitelj-rockefeller-opovrgnula-je-izreku-da-se-bogatstvo-stjece-i-gubi-unutar-tri-generacije-jos-su-bogati-i-utjecajni-1385728 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => moćna dinastija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Panoramamoćna dinastija

Obitelj Rockefeller opovrgnula je izreku da se bogatstvo stječe i gubi unutar tri generacije, još su bogati i utjecajni

Piše Marija Čović
4. svibnja 2024. - 19:05

Vjerojatno je vrlo malo onih koji nisu pogledali božićni klasik "Sam u kući" i nastavak o Kevinovim dogodovštinama u New Yorku, gdje je završio umjesto na Floridi s ostatkom obitelji. Tragajući za njim opasnim ulicama Velike jabuke, mama ga je konačno pronašla ispred velikog božićnog drvca kod Rockefeller centra, gdje je poželio da mu se obitelj vrati.

Prvo drvce na toj lokaciji postavljeno je 1931. godine, tijekom velike gospodarske krize, kad su talijansko-američki radnici, koji su sudjelovali u izgradnji Rockefeller centra, na Badnjak okitili stablo jele papirnatim lancima, brusnicama, čak i s nekoliko limenih konzervi.

Kad su se dvije godine poslije upalile svjećice na prvom službenom, 15 metara visokom božićnom drvcu ispred Rockefeller centra, ono je postalo nacionalna ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:48